• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Interfejsy diagnostyczne

corrweta

Uczestnik
Punktów
2
Witam chcę zacząc przygode z diagnostyką i mam pytanie który interfejs wybrać chcę diagnozować głównie auta vag i ople i moje pytanie czy lepiej kupic dw interfejsy jeden do grupy vag drugi do opli czy kupic jeden bardziej uniwersalny? np taki: http://allegro.pl/interfejs-diagnostyczny-euroscan-2012-pl-euro-usb-i1770465364.html
ps.nie chce komentarzy typu nie warto zaczynac od interfejsow itd. zaczynam i narazie nei chce wydawac wiecej pieniedzy wiec prosze tylko o porade jesli macie jakies lepsze propozycje w rozsadnych pieniadzach to prosze o porade , i mam pytanie slyszalem ze diagnostyka przez com jest lepsza niz przez usb dlaczego??

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
jasne że przez com jest lepiej bo jesli masz komputer z takim wyjsciem to masz większy wybór interfejsów; możesz wtedy wybierać między com a usb (bo masz oba wejscia);
ja mam np fejsa do grupy vag i wogole nie musialem go instalowac a z usb slyszalem ze jest więcej komplikacji.
tu masz fejsa do rodziny vw (mam taki) : http://allegro.pl/interfejs-vag-kkl-obd2-rs232-com-pl-gw-w-24h-ss-i1774746902.html
ale zastanów sie nad tym (dodatkowo cofanie liczników :)): http://allegro.pl/interfejs-vag-commander-k-can-licznik-immo-w24h-i1774746894.html
a do opli słyszałem że dobry jest OP COM : http://shop.ebay.pl/?_from=R40&_trksid=m570&_nkw=opcom&_sacat=See-All-Categories

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
lepiej kupić dwa bo tamtym euro skanem nic nie zrobisz tylko silniki i to nie wszystkie podejrzewam że jest on na procku ELM 327, kup oddzielny do opla oddzielny do vag, zrobisz wszystko skrzynię, silnik, abs itd... vagiem zrobisz normalne logi dynamiczne i statyczne przy odrobinie wiedzy sprawdzisz zawory sterujące turbiną i egr-em. Miłej nauki życzę.
Port Com jest stabilniejszy niż USB.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
ja mam dokładnie ten sam fejs i rzeczywiscie dziala z oplami i rodziną vw z tym że w oplach nie moge zrobic bloków pomiarowych opeltechem 2

corrweta

Uczestnik
Punktów
2
A jakich programów używasz do tego interfejsu??

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
do vw mam vcds (z neta za free) i opeltech2 do opli

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
kup tego fejsa bo warto, dzis podłączyłem opla corse c 1.7 dti 2001 r. ściągnąłem z neta program AB-COM i wszystko co możliwe zdiagnozowałem + bloki pomiarowe i nawet "skorygowałem" licznik o 30 km na próbe. Jedyny minus tego programiku to to ze kody błędów opisane były po niemiecku a ja nie szprecham.

corrweta

Uczestnik
Punktów
2
Ok juz go zamówiłem w poniedziałek będe sprawdzał jego możliwości.A do renault jaki najlepszy interfejs?I jakie programiki??

corrweta

Uczestnik
Punktów
2
A do passata b6 z 2005r ten interfejs juz bedzie za stary?? jesli tak to jaki trzeba kupic?? i mam pytanie dotyczace tego programu Bosch EStronic na waszej stronie czy do niego potrzebny jest kts czy da jakos rade interfejsem diagnozowac??

corrweta

Uczestnik
Punktów
2
A do auta z 2005 r ?? polaczy sie ten interfejs do 2004?? czy jakis nowy trzeba kupic??

corrweta

Uczestnik
Punktów
2
Dzisiaj przyszedl mi interfejs i podlaczylem go do auta uruchamiam program vcds i wykonuje test interfejsu i wyskakuje mi port ok interfejsu nie wykryto dlaczego?? dodam ze z polski vag si epolaczyl a dlaczego z vcds nie?? wersia programu 10.6.5

Do góry Bottom