• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco 2014 byk spalonej żarówki

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Witam, jest opcja wyłączenia diagnostyki świateł w iveco 35c? Podłączyłem lampę led i brzęczyk wstecznego i odłącza zasilanie na prawą żarówkę a po kilku próbach sypie błąd spalonej żarówki.. a może rezystor do ledów? Każdy pomysł mile widziany.

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Podłączyłem pod luźną wtyczkę która dyndała zaślepiona ori zaślepką- wygląda jakby specjalnie było przygotowane pod dodatkowe światło robocze. Skoro gaśnie też żarówka w kloszu tzn że jest to jeden obwód. Skoro jest żarówka to jakim cudem can widzi tą lampę led? A może brzęczyk tu robi gnój..ile takie urządzenie ma wat?

Wojtekm3

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
12
Miasto
Tomaszow Lubelski
Podłączyłem pod luźną wtyczkę która dyndała zaślepiona ori zaślepką- wygląda jakby specjalnie było przygotowane pod dodatkowe światło robocze. Skoro gaśnie też żarówka w kloszu tzn że jest to jeden obwód. Skoro jest żarówka to jakim cudem can widzi tą lampę led? A może brzęczyk tu robi gnój..ile takie urządzenie ma wat?
DTC remover i wybierasz ktore bledy maja byc pomijane przy diagnostyce, jesli masz fantazje ulanska mozesz nawet wszystkie wylaczyc- chyba wszysc wies tjuninkofcy z tego korzysta jak nie bardzo ogarniaja co robia a auto po ich megasuperhiper programie sypie bykami na lewo i prawo- wazne zeby klient zadowolony za brame wyjechal o wlasnych silach i zaden check sie nie swiecil- a pozniej sie kupuje za grosze takie auto nie do diagnozy i po przywroceniu ori softu dopiero mozna cokolwiek z samochodem zrobic ;) ale to tak na marginesie kompletnie- co do twojego problemu to rozwiazania masz bardzo proste- obciazyc system wlasciwym obciazeniem i wtedy zysk energetyczny z zasosowania ledow jest zaden- chyba ze ktos lubuje sie w tym zeby mial to co sam czesto widzi na dordze w innych pojazdach -np jedynie czesciowo oswietlona tablice rejestracyjna, megaochydne trupioblade swiatelko ledwo co swiecace a najczesciej "dyskoteke" z dogorywajacych ledow- az sie sami prosza o to by pierwszy lepszy patrol ich wychaczyl do kontroli i dowalil jakis mandacik- plusiki same sie nie splaca przeciez, ktos to musi sponsorowac...... lepiej wiec nie kombinowac i zalozyc dedykowane standardowe zarowki kosztujace jakies grosze- ale jak to sie mowi- klient placi- klient wymaga- wracajac do brzeczyka w iveco ciezarowkach sa dostepnetylne lampy w wersji z brzeczykiem jak i bez niego- byc moze w tych mniejszych jest podobnie-sam brzeczyk nie ma specjalnie wplywu na to co pokazuje komputer samochodowy odnosnie stanu zarowek, dodatkowa lampe doswietlajaca ewentualnie najbezpieczniej, najtaniej, najprosciej zamontowac na zupelnie osobnym poza oswietleniem obwodzie i dolozyc osobny wlacznik skoro nie chce to wspolpracowac bez sypania bledami- ewentualnie wyciac bledy ale to juz sie robia wieksze koszta dla klienta oraz... o czym nalezy go lojalnie uprzedzic brak zgaszania bledow z obwodu zarowki w lampie pod ktora sie wpinasz.....

Ostatnia edycja:

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Proszę nie ironizować. Kolege nie doczytał o co tego. Ja dziś w robocie słyszałem że z nagrzewnicy w fordzie jest wyciek dot4

Wojtekm3

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
12
Miasto
Tomaszow Lubelski
Dtc remover i przyciąć błędy nim w body ma?
Czy ty wiesz o czym piszesz ?
nie uzywam tego typu wynalazkow wiec stycznosci z tym wiekszej osobiscie nie mialem ( wylaczajac przywracanie oryginalnych softow by mozna bylo wogole pojazd zdiagnozowac po nieudolnych partczach wczesniej ciptjuninkujcych jakies auto- nic to wspolnego nie ma z osobami ogarnietymi w temacie i wiedzacymi co robia- ale oni wedlug moje wiedzy raczej takch programow nie maja potrzeby uzywac ) - po rozmowie z kilkoma zawzietymi tjunerami wioskowymi wysnulem zbyt daleko idace wnioski- na logike faktycznie byka zarowki tym programem prawdopodobonie nie da sie usunac- aczkolwiek z ktorej strony by nie spogladac moja wypowiedz zdecydowanie szla jednak w kierunku naprawy problemu a nie latania jednego problemu kilkoma innymi..... z drugiej strony po wypowiedzich widac kto z tym programem ma zdecydwanie czesiej do czynienia i kogo wrecz ubodla forma mojej wypowiedzi......- z mojej strony napisac jedynie moge ze czlowiek cale zycie sie uczy a i tak wiele jeszcze do nauczenia sie przed nim- nie ma ludzi nieomylnych. wracjac do tematu iveco i tylnych lamp to w pracy mialem wczoraj przypadek ze kierowca zglosil ze lampa cos mu lewa "nagle" przestala swiecic w koniu ( ciagniku siodlowym ) z okolic 2010-2012r - efekt wtyczka bezposrednio przy lampie uwalone juz na start 3 przewody, kolejne kilka z nich pourywane co kilka cm az do okolo prawie pol metra od lampy..... a przyczyna jedynie zgnita blaszka pod plastikiem do ktorego przykrecana jest lampa usztywniajaca calosc- instalacje polepilem na tyle na ile pozwalaly warunki i czas na warsztacie ( bo gdy auto/naczepa wyjezdza juz to jest to co najmniej o pol dnia za pozno..... ) , calosc usztywnilem i jest szansa ze pochodzi to jakis czas.

Ostatnia edycja:

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Rezystor 6 omowy na linii od żarówki wstecznego wali mi błąd od razu i odłącza zasilanie..Na wstecznym powinna być żarówka P21W czyli 6 om-odpowiednik w zaokrągleniu 25W powinien oszukać kompa a tu dupa. Nie ma opcji wyłączenia diagnozy świateł w ecu?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Rezystor 6 omowy na linii od żarówki wstecznego wali mi błąd od razu i odłącza zasilanie..Na wstecznym powinna być żarówka P21W czyli 6 om-odpowiednik w zaokrągleniu 25W powinien oszukać kompa a tu dupa. Nie ma opcji wyłączenia diagnozy świateł w ecu?
Może by tak zlokalizować przy ECU kabel który idzie do światła wstecznego i dać pomiędzy przekaźnik

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Ten tego wolałbym niczego nie sfajczyć a to co proponujesz jest już na grubasie :) Zastanawiam się czy Delphi nie wyłączy diagnostyki lamp..

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Ten tego wolałbym niczego nie sfajczyć a to co proponujesz jest już na grubasie :) Zastanawiam się czy Delphi nie wyłączy diagnostyki lamp..
Sfajczyc instalację w IVO jest łatwo że względu na cienkie przewody ale poza tym nie widzę ryzyka

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
A to spoko :)
Automatyczne połączenie postów:

Ale to nie jest zły pomysł po zastanowieniu. Jakbym dał osobne zasilanie np. z agregatu wywrotu przez przekaźnik i puścił przez przekaźnik prąd na LED i brzęczyk podpięte pod lampę od wstecznego to może się udać..Jutro ogarniam!

Ostatnia edycja:

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
162
Miasto
Lubelskie
Nie ma ŻADNEJ opcji aby wyłączyć błędy spalonych żarówek. Trzeba by się bawić w przeróbki

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Ogarnięte :) Zrezygnowałem z zasilania z dodatkowego wyjścia i podpiąłem się po prostu pod lampę. Na przekaźniku też łajdak widział oszustwo :) Jedyny sposób na oszukanie stera to wpięcie się po prostu pod działającą żarówkę.

Do góry Bottom