• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

IVECO 35S12 2.3 HPI 2007r.- Błąd 251

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Iveco gaśnie podczas jazdy i zapla się kontrolka EDC
1.Po odpaleniu wszystko już w porządku ale jak mu odbije np.po 50km to zgaśnie i tak w koło.
2.Błąd to 251-Ciśnienie paliwa odchyłka dodatnia powyżej max.wartośći progowej-nieciągły a wyskoczył jak pisało w kompie 40 razy.
3.Błąd 151 Układ wysokiego ciśnienia powyżej max.wartośći progowej ale ten wyskoczył tylko raz.
proszę o interpretacje tego błędu raczej 251 .
Nie wiem o które ciśnienie chodzi niskie czy wysokie.
Z góry się nisko kłaniam temu co mi coś podpowie.

Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Dzięki....
A i może czujnik ciśnienia na listwie może być też podejrzany czy jednak regulator?
Jechałem autem z kompem....i max.1600bar ale nie było problemów z błedami ani z kontrolką EDC.
Może wiesz jakie wartośći max i min są dla tego regulatora itd.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Iveco gaśnie podczas jazdy i zapla się kontrolka EDC
1.Po odpaleniu wszystko już w porządku ale jak mu odbije np.po 50km to zgaśnie i tak w koło.
2.Błąd to 251-Ciśnienie paliwa odchyłka dodatnia powyżej max.wartośći progowej-nieciągły a wyskoczył jak pisało w kompie 40 razy.
3.Błąd 151 Układ wysokiego ciśnienia powyżej max.wartośći progowej ale ten wyskoczył tylko raz.
proszę o interpretacje tego błędu raczej 251 .
Nie wiem o które ciśnienie chodzi niskie czy wysokie.
Z góry się nisko kłaniam temu co mi coś podpowie.
Podejrzewam że obydwa błędy wskazują na wysokie ciśnienie, jak wyżej komarek pisał, regulator pada albo układ zafajdany, a jeśli na regulatorze jest sitko to się przytkało.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Robię tak: dlatego że auto jeszcze jest sprawne i ciężko go zdiagnozować bo nie pali kontrolki EDC na liczniku u mnie to niech sobie zrobi trasę a po niej odczytam błędy i wymienimy regulator oczywiście zobaczymy czy jest jakiś filtr przed wymianą.
No i ukłony dla was panowie.....

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Nie ma problema. Czym go badasz? Gniazdo 38 pin czy obd? Dziś robiłem takiego tylko 2003r po omacku bo nie mam adaptera do 38-ki.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Ten już ma OBD2 a gadam głowicą Delphi-Autocom ale wersja programu 2014 bo 13 nie daje rady a na niej tylko pracuje bo do starszych jest o niebo lepszy.

maciej86

Gaduła
Punktów
7
Wtryski ? Robilem kiedyś iveco daily 3.0 i cuda sie dzialy po nagrzaniu. Wtryski wewnątrz się klinowały. Po wymianie na inne przeszło.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Może być to logiczne że wtryski się zacinają i ciśnienie jest za wysokie....ale zobaczymy jakie błędy będą po trasie .
No ale regulatora i czujnika też nie da się wykluczyć chyba że robił by to jakiś pompiarz to by ogarnoł .....oni też grają w h..ja z takimi niewiadomymi:)

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
.........................OK.........................Lubię takie konkrety.

EDC wyskoczyło po 40km jazdy ale nie mam auta i nie został odczytany błąd ale to zostanie zrobione i jak będzie bła 251 i 151 to zostanie wymieniony regulator ciśnienia paliwa.Napiszę .......cd.

Po tyrasie dwa błedy i zgaśnięcie auta....ale potem odpala i jedzie dalej bez problemu.
251-cisnienie paliwa,odchyłka dodatnia powyżej max.progu-nieciągły
281-nieprawidłowe działanie regulatora sterującego powietrzem EGR -poniżej progu max.-nieciągły

Regulator ciśnienia paliwa zamówiony....!

Regulator wymieniony auto zrobiło dwie dłuższe trasy i kontrolka EDC ani razu się nie zaświeciła.Czyli uszkodzony był regulator.
Około dwóch wieczorów odkrecałem trzecią śrubkę od niego bo obrobiło sie wejście na klucz gwiazdka...tylko migomat pomógł... spawanie do lusterka i koło pompy....tragedia.Jak wiadomo śrubka w najgorszym miejscu.Prosze uwazac przy wykręcaniu bo klucz wchodzi po ukosie i uszkodzić.
Dziękuję wszystkim za pomoc a zwłaszcza tym co mieli racje.

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
132
Trzecia srubke od bloku silnika przyklejlem tasma izolacyjna do klucza i dopiero wkrecalem.
Tez ten sam blad mialem i chyba wymiana regulatora i filtra paliwa pomogla

Niestety blad powrocil

jeden wtrysk ostro przelewal w powrot.
Ciekawe czy to przyczyna

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom