• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco Daily 08r. 3.0 176 koni wywala płyn

Damianwronki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wronki
Panowie problem z iveco 3.0 wywala wode przez korek, Głowica była u sprawdzenia (podobno nie była pęknięta) splanowana i nowa uszczelka oczywiście oryginał iveco. Po naprawie nic się nie zmieniło w czasie jazdy wywala wodę przez odpowietrzenie w korku a po zgaszeniu silnika słychać bulgotanie w zbiorniczku. Termostat nowy więc raczej odpada bez termostatu dzieje się to samo, temperatura stoi normalnie. Ktoś coś może podpowiedzieć bo już sam nie wiem czy coś z blokiem silnika czy moze tak została sprawdzona głowica?

Auto-Guma

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Wrocław
facebook.com
na początek sprawdź ciśnienie w układzie chłodzenia i będziesz wiedział czy masz korek do wymiany czy pęknięty blok (jak głowica jest dobra)

Auto-Guma

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Wrocław
facebook.com
a czy dobrze masz odpowietrzony układ? nie ma żadnych wycieków płynu? odłącz jeden przewód od nagrzewnicy i lej przez niego płyn, będziesz mieć pewność, że nie ma powietrza w układzie.

Damianwronki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wronki
Wydaje mi się że dobrze ale to tylko wydaje mi sie. Masz rację kolego doleje płynu przez przewód i zobaczę co bedzie.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
o kurczaki, obym sie mylił, ale chyba dmucha spalinami do układu chłodzenia, może być kolego blok jak głowica sprawna. A turbo nie ma chłodzenia wodą? Omijam blok z daleka...

Damianwronki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wronki
Turbo chłodzone, egr chłodzony. Głowica sprawdzona ale u gościa który kiedyś miał bardzo dobrą opinie ale niestety teraz sobie ją popsuł (rozmowy z innymi mechanikami z okolicy). Pytanie czy ktoś przerabiał taki temat z tymi silnikami? Słyszałem że podobno te głowice nie pękały ale teraz się modle żeby jednak pękały, lepsze to niż blok.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
to też moje pytanie o turbo, czy z niego nie dmucha do wody?chyba by było najlepszym rozwiązaniem.
chm zastanawiam się tylko jak to teraz sprawdzić bez rozbierania auta?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
chłodnica spalin sprawdzona?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Panowie problem z iveco 3.0 wywala wode przez korek, Głowica była u sprawdzenia (podobno nie była pęknięta) splanowana i nowa uszczelka oczywiście oryginał iveco. Po naprawie nic się nie zmieniło w czasie jazdy wywala wodę przez odpowietrzenie w korku a po zgaszeniu silnika słychać bulgotanie w zbiorniczku. Termostat nowy więc raczej odpada bez termostatu dzieje się to samo, temperatura stoi normalnie. Ktoś coś może podpowiedzieć bo już sam nie wiem czy coś z blokiem silnika czy moze tak została sprawdzona głowica?
na zimnym silniku się to dzieje czy po rozgrzaniu?

Damianwronki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wronki
Na rozgrzanym. Też sie zastanawiam jak sprawdzić turbo i pytanie jeszcze jak dokładnie sprawdzić egr?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
panowie, a co sądzicie, bo przespałem nockę i przyśniło mi się żeby- podłączyć sprężone do powrotu na zbiorniczku?
oczywiście ciśnienie zmniejszyć żeby nie rozwaliło chłodnicy, na zgaszonym posłuchać czy gdzieś nie syczy?

Auto-Guma

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Wrocław
facebook.com
panowie, a co sądzicie, bo przespałem nockę i przyśniło mi się żeby- podłączyć sprężone do powrotu na zbiorniczku?
oczywiście ciśnienie zmniejszyć żeby nie rozwaliło chłodnicy, na zgaszonym posłuchać czy gdzieś nie syczy?

Słaby pomysł. Przecież nie ma wyciekow

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
No w zasadzie masz rację, ale...nie ma wycieku bo coś wytwarza ciśnienie i dmucha do układu chłodzenia, więc ja bym nadmuchał w układ chłodzenia na odwrotnej zasadzie, oczywiście na zgaszonym i ciepłym bo taki jest objaw,posłuchał gdzie syczy przy silniku(turbo,EGR)-rozumiecie mój pomysł?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Jemu na zimnym nie bąbli tylko na gorącym więc pewnie się gotuje
No w zasadzie masz rację, ale...nie ma wycieku bo coś wytwarza ciśnienie i dmucha do układu chłodzenia, więc ja bym nadmuchał w układ chłodzenia na odwrotnej zasadzie, oczywiście na zgaszonym i ciepłym bo taki jest objaw,posłuchał gdzie syczy przy silniku(turbo,EGR)-rozumiecie mój pomysł?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Jemu na zimnym nie bąbli tylko na gorącym więc pewnie się gotuje
No właśnie, sprawa może być prosta i oczywista i nikt na to nie wpadł.
Wentylator na chłodnicy włącza się? A weź termometr tylko odpowiedni i sprawdź temperaturę w zbiorniczku, sprawdź w sterowniku silnika temperaturę płynu. Może właśnie gotuje płyn...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
On ma wiskozę
No właśnie, sprawa może być prosta i oczywista i nikt na to nie wpadł.
Wentylator na chłodnicy włącza się? A weź termometr tylko odpowiedni i sprawdź temperaturę w zbiorniczku, sprawdź w sterowniku silnika temperaturę płynu. Może właśnie gotuje płyn...

Radosny

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Opole
Te silnik mają wisko

A cewka załączająca wisko 1 i 2 biegu chodzi

Ostatnia edycja:

Damianwronki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wronki
Wisko się załącza na 100% bo pierwszy raz jak usłyszałem że się włączyło to myślałem że śmigłowiec ląduje ale one podobno są takie głośne.

Do góry Bottom