• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco Daily 2006r

pawcik

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Internet
Witam Szanownych Mechaników,
Mam problem z autem Iveco Daily 2006 rok, Silnik Dieselek pojemność 3l.
Zatem opisze mój problem; Odpala normalnie, moc jest itd. podczas jazdy wydaje się, że wszystko jest ok lecz do momentu gdy zwalniam i np. dojeżdzam do skrzyżowania i zatrzymuje się, wówczas chce ruszyć i gaśnie, gaśnie tylko w momencie dodania gazu. Po ponownym odpaleniu obroty trzyma równe 800 i gdy chce ponownie ruszyć znowu gaśnie, po kilku razach odpalania w końcu rusza. Samochodzik miałem u różnych "fachowców" i próbowali wgrywać nową mape itd. ze względu na wycięty filtr cząstek stałych. Niestety po miesiącu gdy wraca od "fachowca" znowu jest to sama i świeci się ciągle "EDC". Podpinałem komputer i sprawdzałem błędy, lecz w Delphi hevi cars wyświetlają się błędy bez oznaczenia typu "nr 00000 nieznany kod usterki" i liczba błędów to przeważnie 5-7. Sprawdzałem wartości w delphi i zaciekawiła mnie wartość pedału przyspieszenia, ponieważ pokazywał jak delikatnie nacisnąłem np. 120% a gdy był naciśniety maksymalnie to pokazywało błąd odczytu czy coś w tym stylu, poza zakresem. Może to wina programu nie wiem. Zwracam się do Was o pomoc co z tym zrobić, czy poszukać coś w instalacji bądź jakiegoś naprawde dobrego fachowca który wgra dobrą mapę i nie będzie problemu jak nie ma filtra cząstek stałych?
Najlepsze jest to, że jest czasem motyw taki podczas jazdy iż ma aż za dużo mocy i można nim jechać 150km/h a ma założonego kagańca .. lecz to się czasem tylko zdarza, z reguły rozpędza się powoli i trzyma się 100 maks. Jak macie jakieś pomysły to proszę o każdy!

Pozdrawiam
Pawcik

Ostatnia edycja:

Kicek91

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Kielce
sprawdź przepływomierz oraz potencjometr gazu . Nie powiem CI gdzie go znajdziesz bo nie miałem styczności z tym autem , ale coś podobnego działo się w dieslu mojego kolegi i właśnie to było przyczyną

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
W którym momencie pojawił się problem z twoim autem, opisz od początku co najpierw się działo, piszesz że grzebali w mapach, to nie wróży dobrze

pawcik

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Internet
Koledzy więc tak: spróbuje ogarnąć najpierw ten potencjometr bo z tego co się orientuje to faktycznie może być to, ze względu na to, że jeśli potencjometr wysyła błędne dane i nie zgodne to przepływka zapewne się zamyka po pewnym czasie i gaśnie, żeby uniknąć uszkodzenia motoru, tzn. tak to odbieram. Samochód był na gwarancji gdy wystąpił problem z filtrem, oczywiście pracownik "debil" tak to musze nazwać, zaspawał go i musieliśmy go usunąć(11 tys. zł nowy ..) i wysłaliśmy autko najpierw do katowic żeby pobawili się z komputerem i tak jakby wyłączyli filtr. Działało wszystko przez pare miesięcy i znowu to samo (głównie utrata i spadek mocy), wysłaliśmy do kolejnego "speca" z miejscowości Oświęcim i także nie dał rady, po miesiącu to samo, lecz teraz doszło właśnie te gaszenie przy startowaniu bądź gazowaniu w miejscu. Wstępnie jak już napisałem, zabawie się troche z tym potencjometrem i zobaczymy :)

pawcik

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Internet
Jeszcze jedno pytanko, bo występują dwa silniki 2.3 i 3L, znalazłem potencjometr właśnie do 2.3L, nie wiem czy może pasować? Jak myślicie?

pawcik

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Internet
Koledzy, wymieniłem na nowy potencjometr z pedałem gazu i w dalszym ciągu zczytuje wartości ponad 100%, gdy naciskam gaz. Granice 600% i wywala błąd przy odczytywaniu wartości. Może coś z instalacja? spróbuje sprawdzić instalacje itd.

Kicek91

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Kielce
no to ja się poddaje bo nigdy nie miałem osobiście diesla takze właśnie dla tego że jak już się coś popsuje to chu.. wie co

Daniel9016

Nowy
Punktów
0
Miasto
Elk
Wymień zaworek regulacji ciśnienia paliwa na pompie. Miałem podobny przypadek. Samochód jeździł bez problemu, brak błędów i brak zaniku mocy a gdy dojeżdżałem do skrzyżowania lub ruszałem to gasł.

Do góry Bottom