• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco Daily 35s12

daromz

Nowy
Punktów
0
witam

Iveco 35s12 rok 2008 silnik 2,3 110 KM. Błąd P242F i kontrolka EDC miga. Kasuję błędy podczas jazdy pojawia się komunikat:
Start of filter antipollution regeneration - rozumiem, że rozpoczyna się wypalanie filtra a więc jadę. Czasami napis gaśnie czasami się pojawia. Potem wywala błąd 243 lub 245 i kontrolkę EDC. Filtr był ostatnio po takiej sytuacji czyszczony jakimiś środkami u mechanika. I tutaj pytanie bo może problem jest nie w samym filtrze ale np. w jakimś czujniku. Samochód może nie jeździ tras ale po takie 20-40km wiadomo dowozi coś bo to wywrotka. Obecny przebieg 148 000 km. W osobówce kiedyś miałem problem z filtrem i pomogła wymiana czujnika ciśnienia dpf i problem się skończył a robi dużo mniejsze odcinki.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Filtr był ostatnio po takiej sytuacji czyszczony jakimiś środkami u mechanika
Ile wziął tenże mechanik?

To ja Ci go wyczyszczę online za 25 zł.
Weź wlej do baku https://allegro.pl/oferta/stp-do-czyszczenia-filtrow-czastek-stalych-dpf-13884863468
Tylko płyn musi być czerwony - jak zajrzysz do środka, bo jest stare STP i nowe. Nowe jest o epokę do przodu. I jest czerwone.

Zalejta mu to. Wrzućta tonę na pakę, wyjedźta na autostradę i przez pół godziny min. 2500 obrotów. Iveco nie będzie wiedziało co się z nim dzieje.

A potem regularnie zalewajcie do baku i będzie spokój (jeżeli to jeździ po 30km)
O czystym oleju, czystych wtryskiwaczach i paliwie tankowanym na "markowych" stacjach nie wspominam.

(oczywiście zakładamy, że wtryski czyste i nie ciągnie lewego powietrza. Wywrotka 148 tys. z 2008 - realne - aczkolwiek nie napisałeś czy to krajówka, bo to kluczowe w tej "diagnozie".

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
heniek, czy ty się pogniewałeś na TECa czy poprostu STP lepiej płaci? :)

czy na poważnie tak to działa? coraz bardziej się zastanawiam czy coś do baku nie nalać. wszyscy wokół używają jakiś płukanek, leja coś na wtryski, dodają cudów na dpfy, pdfy, cia, kgb, fbi... głupio mi tak, bo nic takiego nie stosuję.
to co mogę kupić u siebie wygląda identycznie jak te twoje z allegro, tylko napisy w jakimś dziwnym języku :)

1702500662477.png 1702500683586.png

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Substancja musi być czerwona, bo wtedy wiesz, że zawiera żelazo.

czy na poważnie tak to działa?
Działa, jak witaminy na raka. Przedłużą Ci życie o kilka dni.
Dobre i te kilka dni ;) kilka tyś km.

Różnie bywa. Raz tak raz tak.

daromz

Nowy
Punktów
0
Pomogła wymiana czujnika różnicy ciśnień dpf - 230 zł oryginał i jak ręką odjął. Ten środek sobie nie poradził a może i dpf był wypalony tylko czujnik pokazywał inaczej i cały czas włączał wypalanie.

Do góry Bottom