• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco Daily 35s12 półautomatyczna skrzynia

daromz

Nowy
Punktów
0
Rok 2008 35S12 2,3 116 KM. Półautomat po wymianie rok temu sprzęgła z dwu-masem. Obecnie lekki problem ze skrzynią. Mianowicie zdarzało się jej wyluzować zwłaszcza na postoju lub jak był wrzucony luz to nie wrzucała potem biegu. Po zgaszeniu samochodu i przekręceniu stacyjki bieg się włączał. I tak jeździło chwilkę po czym na skrzyżowaniu w czasie jazdy wywaliło błąd 078 i zablokowało auto. Laweta/koszty u mechanika po skasowaniu błędów auto normalnie jeździ i nawet nie udało mi się doprowadzić do sytuacji wyluzowania na postoju. Pytania:

1. Czy odłączenie akumulatora spowoduje skasowanie błędów bo zaoszczędziłbym ok 1000 zł na lawecie. Moje ODBD na bluetoth nie widzi tych błędów (scaner auto).
2 i 3 jednocześnie
Ktoś spotkał się z taką sytuacją co może być podejrzane. Ewentualnie jest ktoś kto coś takiego np. regeneruje i do tego by zajrzał. Gdzieś mi się obiło o uszy, że może to być jakiś drobny problem elektroniki ale oczywiście nie można niczego wykluczyć. Teraz jeździ a za chwilę mogę znowu potrzebować lawety.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
199
Ja robiłem w 3.0 Iveco półautomat trzeba zrobić dobrze adaptacje po wymianie sprzęgła może tutaj zostało to zawalone , ktsem nie mogłem ruszyć dopiero texa poszło.

daromz

Nowy
Punktów
0
Ja robiłem w 3.0 Iveco półautomat trzeba zrobić dobrze adaptacje po wymianie sprzęgła może tutaj zostało to zawalone , ktsem nie mogłem ruszyć dopiero texa poszło.
Adaptacja była zrobiona. Faktycznie była konieczna bo auto po naciśnięciu gazu skakało do przodu. Problem w tym, że auto jeździ teraz bardzo dobrze a niekiedy zdarzają się drobne problemy nieprzewidywalnie. Dlatego szukam kogoś kto do tego zajrzy.

Do góry Bottom