• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco Daily - czujniki klocków hamulcowych

Flisu

Nowy
Punktów
-1
Witam, mam problem z Iveco Daily 3.0 hpi z 2009 roku. Mianowicie na desce świeci się kontrolka od ręcznego a komunikat to "check brake pads". Niby nic strasznego, ale czujniki wszystkie mam zwarte drucikami, a błąd nadal występuje, domyślam się, że jest gdzieś przerwa w kablu, ale no pogody mamy takie, że leżenie pod autem na daną chwilę nie jest dobrym pomysłem. Wiem, że czujniki są połączone ze sobą szeregowo, a pierwszy w kolejności jest czujnik na zbiorniczku płynu hamulcowego. Gdzieś wyczytałem, że jak złączę fioletowy kabel z tego czujnika z uziemieniem to powinienem ominąć te czujniki, ale niestety nie pomogło. A potrzebuje jak najprostszym sposobem zgasić tą kontrolkę, klocki i tak sprawdzam sam, a na wiosnę bym się zabrał za wymianę całego kabla. Tylko no fajnie jakby ktoś doradził jak to zrobić, żeby ominąć te czujniki. Z góry dziękuję za pomoc.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Gdzieś wyczytałem, że jak złączę fioletowy kabel z tego czujnika z uziemieniem to powinienem ominąć te czujniki, ale niestety nie pomogło.
No bo pewnie to uziemienie to miałeś za płytko wkopane...:rolleyes: musisz je co najmniej wkopać z 0,5 metra w ziemię...:D

Flisu

Nowy
Punktów
-1
Myślałem, że tutaj poważni ludzie są i dostanę jakiś schemat czy coś.. Uziemienie, czyli minus na akumulatorze :)

Flisu

Nowy
Punktów
-1
Problem rozwiązany, temat można zamknąć. Nie napiszę jak to rozwiązałem publicznie no, bo żadnej mądrej odpowiedzi nie otrzymałem, niestety wypowiedzieli się tylko pajace. Jakby ktoś miał podobny problem to zapraszam na priv, myślę, że coś podpowiem.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
lew.avi.gif Buchacha... fachura od uziemień walnął 2072-foch.gif i się obraził... i se poszedł...:D:D:D

Co za zryte łby się logują... to masakra...:banghead:

Juras 24

Nowy
Punktów
0
Witam, mam problem z Iveco Daily 3.0 hpi z 2009 roku. Mianowicie na desce świeci się kontrolka od ręcznego a komunikat to "check brake pads". Niby nic strasznego, ale czujniki wszystkie mam zwarte drucikami, a błąd nadal występuje, domyślam się, że jest gdzieś przerwa w kablu, ale no pogody mamy takie, że leżenie pod autem na daną chwilę nie jest dobrym pomysłem. Wiem, że czujniki są połączone ze sobą szeregowo, a pierwszy w kolejności jest czujnik na zbiorniczku płynu hamulcowego. Gdzieś wyczytałem, że jak złączę fioletowy kabel z tego czujnika z uziemieniem to powinienem ominąć te czujniki, ale niestety nie pomogło. A potrzebuje jak najprostszym sposobem zgasić tą kontrolkę, klocki i tak sprawdzam sam, a na wiosnę bym się zabrał za wymianę całego kabla. Tylko no fajnie jakby ktoś doradził jak to zrobić, żeby ominąć te czujniki. Z góry dziękuję za pomoc.
Cześć.Mógłbyś napisać jak naprawiłeś? Pozdrawiam jurexo@interia.pl

Do góry Bottom