• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaguar S-type spadek mocy o 90KM i momentu obr. o 100Nm

Ian

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Witam serdecznie
Mam problem z Jaguarem S-type 2.5 V6 benzyna 200KM i 265Nm.
Samochód na hamowni osiągnął 110KM i 170Nm

U mechanika stwierdzono, że przepływomierz nie działa właściwie. Po wymianie przepływomierza Jaguarowi przybyło "jakby" trochę koni ale problem nie został rozwiązany mocy brakuje nadal.

Wykonano diagnostykę komputerową i przeczytano błedy:
-P0222 (czujnik położenia przepustnicy)
-P1108 (czujnik ciśnienia w rurze dolotowej
-P1582 Rekord danych
-P1000 testy sys OBD

Dodatkowo zrobiono test kompresji i wychodziło wszędzie 11,5 bara. (mechanik stwierdził że to dobry wynik)
Jeśli chodzi o silnik pracuje równo nie ma nadmiernych drgań wkręca się na obroty, (mogę przesłać film lub umieścić na youtube)

Jak pisałem wyżej spadek mocy nie został rozwiązany przyczyn będę szukał dalej u tego mechanika, na razie proszę o Wasze opinie co wg Was warto sprawdzić. i pójdę z tym do mechanika może wspólnie uda się rozwiązać tą zagadkę.

Ian

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Niestety wciskali manometr , no ale załóżmy że test wyszedł ok.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Zakładam że test był źle zrobiony. Potrzebna jest diagnostyka z prawdziwego zdarzenia.

Ian

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Czyli sugerujecie. Po pierwsze powtórzyć test kompresji?
Jeżeli niemal w każdym cylindrze była jednakowa wartość ciśnienia to wydaje się mało prawdopodobne aby było coś nie tak ze sprężaniem no ale nie mogę tego odrzucić..

Czy coś na wale mogłoby powodować stratę mocy ? Dyfer? Skrzynia zmienia biegi płynnie więc jej nie bralem pod uwagę.
Ogólnie auto takie kupiłem .Przy głowicy było coś robione bo jest uszczelniania sylikonem.

Ian

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Gtszudi też ją podejrzewam. Dobra sprawdzę w pierwszej kolejności , tą przepustnice

Ian

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Stanisław , Tak, nawet chciałem aby mechanik to sprawdził, ale stwierdził że to nie możliwe bo samochód przeszedłby w stan awaryjny. No i w sumie żaden błąd dotyczący katalizatora nie wystąpił. Poprzedni właściciel wymienił sondę lambda jakieś 2 miesiące temu.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
To jest V 6 ten silnik ma cztery sondy. W tej połówce gdzie była wymieniana sonda ,katalizator się stopił.
Dokładnie można określić właśnie po sondach lambda. Ale trzeba mieć tester żeby to sprawdzić na bank.

Ian

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Dzieki Stanisław, taką samą wersję przedstawiłem mechanikowi tj: zbyt uboga mieszanka w powietrze,(błędy przepustnicy i przepływomierza) a co za tym idzie wysoka temp spalin która uszkadzila katalizator.(ale żeby kat uległ spaleniu sonda lambda musiała się zepsuć wcześniej) Niestety mechanik odrzucił tą wersję I ograniczył się do wymiany przepływomierza.

Ian

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Aha, więc może ten kat jest po prostu w jakimś stopniu przytkany?

Oraz ta przepustnica jest do sprawdzenia bo gdyby otrzymywał zbyt mało powietrza to czy nie byłby przymulony?

Powyżej link do filmiku jak wkręca się na obroty.
Wg mnie dobrze się wkręca ale nie ma to przełożenia na prędkość.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom