• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaguar XE 2.0d - p0299 underboost

Krzysztof17

SuperMechanior
Punktów
31
Miasto
Zabrze
Witam mam duży problem z jaguarem xe 2.0D 2017r sterownik w randomowych momentach zgłasza p0299 czyli niedoładowanie. Została zrobiona turbosprężarka bo była pęknięta geometria na pół, uszczelniony dolot, aktualizacja softu online, wymiana turbosprężarki na nową nie regenerowaną niestety problem pojawia się dalej.

Kolejny raz sprawdziłem szczelność dolotu dymem pod wysokim ciśnieniem, zaslepilem mu EGR w celach testowych. Sprawdziłem wodny cooler, EGR niskiego ciśnienia, różnice ciśnieeń i nie ma się do czego przyczepić a błąd jak wracał tak wraca dalej.

Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem i coś podpowie

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
A nie dawał Pan sprawdzić tej turbiny ?
Kiedyś maiłem podobny przypadek w innym wozie co miał boxa. w ostatniej chwili natchnęło mnie żeby go wywalić i sprawdzić bez i jak dobrze pamiętam gościu jeździł chyba miesiąc bez i nic nie wypadło.

sdskomis

Nowy
Punktów
2
Miasto
Zamość
Witam mam duży problem z jaguarem xe 2.0D 2017r sterownik w randomowych momentach zgłasza p0299 czyli niedoładowanie. Została zrobiona turbosprężarka bo była pęknięta geometria na pół, uszczelniony dolot, aktualizacja softu online, wymiana turbosprężarki na nową nie regenerowaną niestety problem pojawia się dalej.

Kolejny raz sprawdziłem szczelność dolotu dymem pod wysokim ciśnieniem, zaslepilem mu EGR w celach testowych. Sprawdziłem wodny cooler, EGR niskiego ciśnienia, różnice ciśnieeń i nie ma się do czego przyczepić a błąd jak wracał tak wraca dalej.

Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem i coś podpowie
Mam taki sam problem. Udało się rozwiązać?

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
Calkiem mozliwe ze wina dalej siedzi w Turbo kiedys mialem taka sytuacje w Mitsubishi i klient zastawial sie aby Turbo w spokoju zostawic bo jest juz po regeneracjii ,sporo czasu poswiecone podmieny czujnikow itp.az w koncu wymiana Turbo na inne z jezdzacego smochodu i po prblemie.

Do góry Bottom