• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaguar XF X250

Pawelkus

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Świdnica
Czołem, potrzebuję kogoś kto ogarnia silniki 3.0 211KM w Jaguarze XF.

Problem to mieszający się olej z płynem chłodniczym.

Na początku sprawa wydawała się prosta - do sprawdzenia chłodnica oleju i rzeczywiście twarde uszczelki najprawdopodobniej przepuszczały.

Temat się skomplikował podczas naprawy, widać od spodu okopcone podłużnice, najprawdopodobniej nieszczelne turbosprężarki. Złamany ślizg łańcucha rozrządu, wycieki z okolic uszczelniacza wału od strony skrzyni biegów.
Śruby na silniku nie koniecznie chcą się odkręcać.

Pytanie do osób znających temat, z jakimi kosztami trzeba się liczyć przy takiej naprawię, Nie robię na ogół takich aut, wziąłem to bo auto kolegi i chyba jest wtopa

I jeszcze pytanie o części bo w hurtowniach ciężko o np. chłodnicę oleju, jest ktoś kto handluje częściami do takiego auta czy trzeba będzie kombinować i sprowadzać?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Czołem, potrzebuję kogoś kto ogarnia silniki 3.0 211KM w Jaguarze XF.

Problem to mieszający się olej z płynem chłodniczym.

Na początku sprawa wydawała się prosta - do sprawdzenia chłodnica oleju i rzeczywiście twarde uszczelki najprawdopodobniej przepuszczały.

Temat się skomplikował podczas naprawy, widać od spodu okopcone podłużnice, najprawdopodobniej nieszczelne turbosprężarki. Złamany ślizg łańcucha rozrządu, wycieki z okolic uszczelniacza wału od strony skrzyni biegów.
Śruby na silniku nie koniecznie chcą się odkręcać.

Pytanie do osób znających temat, z jakimi kosztami trzeba się liczyć przy takiej naprawię, Nie robię na ogół takich aut, wziąłem to bo auto kolegi i chyba jest wtopa

I jeszcze pytanie o części bo w hurtowniach ciężko o np. chłodnicę oleju, jest ktoś kto handluje częściami do takiego auta czy trzeba będzie kombinować i sprowadzać?
Robiłem czas jakiś temu x350 4.2 i jak pomyślę o dostępności części to chorowity się robię. Dramat. Śruby szły ale dobieranie, szukanie i kupowanie po troszku z całej polski doprowadzało mnie do spazmów...

Powodzenia.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
402
Robiłem czas jakiś temu x350 4.2 i jak pomyślę o dostępności części to chorowity się robię. Dramat. Śruby szły ale dobieranie, szukanie i kupowanie po troszku z całej polski doprowadzało mnie do spazmów...

Powodzenia.
Identyczna sytuacja u mnie , robiłem taki sam x350 2 lata temu i nigdy więcej nie wezmę Jaguara na takie wycieki itp. ponad miesiąc szukania części , dzwonić pytać, prosić ... Kilka szpilek /śrub urwanych przy robocie .

Do góry Bottom