Dobrze, że jest ta dyskusja tak szczegółowa. Najlepiej jakby się odezwał ktoś, kto praktycznie już odblokował tę skrzynię awaryjnie, no ale jak pisałem, te skrzynie i auta nowe, to się jeszcze nie psują, ale idą masowo w nowych Peugeotach, Citroenach, DS-ach, Volvo, Oplach, także w wersjach hybrydowych, to z czasem problem wystapi, chocby jak przepchać auto ze zdjętą głowicą w warsztacie, ze stanowiska na inne stanowisko.
Ja się zastanawiam jeszcze nad jednym, jak ta blokada jest realizowana tam w środku, bo na zdjęciach widzę, że nie jest to proste. Na znanym portalu aukcyjnym, jak wpiszecie ZAWÓR PARKING NACHI to wyskoczą trzy aukcje ze zdjęciami. Ten zawór ma dwie składowe części, jedna sterowana cisnieniem oleju, bo ma o-ringi , ale też ma sprężynę powrotną. Druga część to elektrozawór, ten z trzpieniem i miejscem na wtyczkę. Na moje oko ten elektrozawór wchodzi z boku pod kątem 90 stopni swoim trzpieniem w zawór olejowy (widać na jednym zdjęciu otwór) i blokuje go przed cofnięciem przez sprężynę . I jest pytanie, czy elektrozawór zadziała w ogóle przy unieruchomionym silniku, czy komputer poda na niego napięcie, choćbyśmy kręcili mechanicznie osią wyboru. To są pewnie pytania na razie bez odpowiedzi, póki ktoś nie przerobi tego w praktyce. Temat na pewno wróci kiedyś tam.