• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak odblokować skrzynię automatyczną z pozycji P?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Skoro do dźwigni wyboru dochodzą tylko kable to sam widzisz ze nie ma innej możliwości mechanicznego odblokowania niż tylko tam

lecsu

Początkujący
Punktów
2
Dobrze, że jest ta dyskusja tak szczegółowa. Najlepiej jakby się odezwał ktoś, kto praktycznie już odblokował tę skrzynię awaryjnie, no ale jak pisałem, te skrzynie i auta nowe, to się jeszcze nie psują, ale idą masowo w nowych Peugeotach, Citroenach, DS-ach, Volvo, Oplach, także w wersjach hybrydowych, to z czasem problem wystapi, chocby jak przepchać auto ze zdjętą głowicą w warsztacie, ze stanowiska na inne stanowisko.

Ja się zastanawiam jeszcze nad jednym, jak ta blokada jest realizowana tam w środku, bo na zdjęciach widzę, że nie jest to proste. Na znanym portalu aukcyjnym, jak wpiszecie ZAWÓR PARKING NACHI to wyskoczą trzy aukcje ze zdjęciami. Ten zawór ma dwie składowe części, jedna sterowana cisnieniem oleju, bo ma o-ringi , ale też ma sprężynę powrotną. Druga część to elektrozawór, ten z trzpieniem i miejscem na wtyczkę. Na moje oko ten elektrozawór wchodzi z boku pod kątem 90 stopni swoim trzpieniem w zawór olejowy (widać na jednym zdjęciu otwór) i blokuje go przed cofnięciem przez sprężynę . I jest pytanie, czy elektrozawór zadziała w ogóle przy unieruchomionym silniku, czy komputer poda na niego napięcie, choćbyśmy kręcili mechanicznie osią wyboru. To są pewnie pytania na razie bez odpowiedzi, póki ktoś nie przerobi tego w praktyce. Temat na pewno wróci kiedyś tam.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1887
Miasto
Koszęcin
Prościej chyba by było kupić takie wózki hydrauliczne pod koła. Laweciarze takich używają. W PSA i BMW to wiem jak odblokować skrzynie ale np w nowej Pacyfice to już H wie.
edit
50 kg

lecsu

Początkujący
Punktów
2
Jak się nie da inaczej, to wózki pod koła są jakąś formą protezy rozwiązania problemu, zwłaszcza jak człowiek postawiony w sytuacji bez wyjścia, że np nie może wypchać z własnego garażu. Że też człowiek dozył takiej motoryzacji, że musi mysleć za inzyniera, który to projektował. Ja pisałem o nowych Volvo, Pugach, Citroenach, DS-ach, Oplach, Ty dodałeś Chryslera, za chwilę się dowiemy, że połowa nowych auta nie ma tego słynnego przycisku. Choć weź i półosie wyciagaj spod auta ...

Rys00

Boss regionalny
Punktów
101
Wtedy trzeba mieć

Załączniki

• rolka-laweta-wozek-pod-kolo-rolka-serwisowa-kluki-519171773.jpg
    rolka-laweta-wozek-pod-kolo-rolka-serwisowa-kluki-519171773.jpg
    43,3 KB · Wyświetleń: 20

lecsu

Początkujący
Punktów
2
Nie ma rzeczy niemożliwych. Odkręcić śrubki, podnieść komputer i kluczem przekręcić ośkę wyboru biegów.
Odświeżając temat, Romuald byłeś z nas najbliższy prawdy. Na forum peugeota jeden z uzytkowników dotarł do instrukcji warsztatowej, gdzie jest napisane to co podałeś - nalezy zdjąć kalkulator skrzyni, kluczem płaskim nr 6 przekręcić ośkę wyboru zgodnie z ruchem wskazówek zegara, tak aby frezy na niej ustawiły się na kierunku przód-tył samochodu, nastepnie ośkę tę TRZEBA WCISNĄĆ. Na razie nie ma jeszcze informacji jak powrócić do stanu wyjściowego - czy wyciagnąć tę ośkę, nie bardzo jest za co, chyba, że szczypcami za koniec. Ale ta informacja z forum peugeota i tak jest bezcenna, niejednemu ułatwi życie w sytuacji awaryjnej.

jaromis

Nowy
Punktów
0
Witam,
mam pytanie jak odblokować skrzynie automatyczną z pozycji P na N w BMW F48?
W poprzednich modelach była śruba do wkręcania pod skrzynia.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
Zdejmujesz skórzaną osłonę lewarka - jest na zatrzaskach. Odpinasz konektor i z prawej strony w głębi masz żółty dinks. Wciskasz go i przesuwasz lewarek na N.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
947
Miałem osobiście ten sam problem pół roku temu w citroenie. Ja wyciągałem półoś żeby wciągnąć auto, bo nie mogłem dostać żadnych informacji. Dobrze wiedzieć, że jest jednak możliwość odblokowania skrzyni

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
342
Miasto
Piaseczno
Wystarczy wywalić komputer i ustawić dzwignie jak na foto. Nic nie wciskasz, a jak chcesz "wrucić" ustawiasz w drugą stronę żeby komputer "pasował"

Załączniki

• DSC_1041.JPG
    4,2 MB · Wyświetleń: 34

lecsu

Początkujący
Punktów
2
Dawidek dzieki za rzeczowy wpis. Duża ulga, że jednak w przypadku awarii da się odblokować. A jeszcze z ciekawości zapytam, może wiesz jaki jest mechanizm przestawiania tej ośki nie awaryjnie, tylko fabrycznie - jest tam w skrzyni jakiś serwomotorek, czy poprzez cisnienie oleju? Bo np. w C4 Picasso tez w kabinie nie ma drążka, tylko dżojstik, a ośka wyboru jest przestawiana mechanicznie serwomotorem, ale umieszczonym na skrzyni. Ten serwomotor w C4 jest dość duży, trudno byłoby go zaprojektować do wnętrza skrzyni, stąd moja ciekawość jak Japońce to rozwiazali w tak małej gabarytowo skrzyni.

zygpor

Początkujący
Punktów
19
Miałem taki problem z 3008 z 1,5 Hdi 2019r dokładnie taka sama skrzynia.
Po 158 tyś pękł łańcuch rozrządu, auto stanęło 20 m od garażu na środku ulicy.
Nie dało się ruszyć z miejsca. Obdzwoniłem kilka serwisów nikt nie potrafił rozblokować skrzyni,
twierdzili że nie ma możliwości tylko laweta i tak zrobiłem.
Jak zamówiłem lawetę prosiłem żeby miał dwa wózki, oczywiście przyjechał z jednym twierdząc że musi się dać odblokować.
Z kolei on obdzwonił znajome warsztaty, serwisy, kolegów z lawet, nie znależli sposobu.
Po 8 godzinach postoju na środku drogi przyjechał drugi z drugim wózkiem wepchnęliśmy auto do garażu.
Przez pewien czas drążyłem temat czy jest możliwość rozblokowania skrzyni, ale nikt nawet w autoryzowanym serwisie nie potrafił mi odpowiedzieć. Temat się rozmył póki auto chodzi, ale chętnie wypróbuję jakąś konkretną metodę.

lecsu

Początkujący
Punktów
2
Moim zdaniem, auto którego nie da się odblokować awaryjnie w prosty sposób, z użyciem ogólnodostępnego przycisku czy dźwigni, oznaczonego w instrukcji obsługi, nie powinno otrzymać homologacji na drogi publiczne. Przepisy nakazują w razie awarii niezwłocznie usunąć pojazd z jezdni, a nie bujać się z laweciarzami 8 godzin, albo czytać dziesiątki postów na forach dla mechaników.

Do góry Bottom