• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak pozyskiwać nowych klientów za pomocą Internetu?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Pantoflowa rządzi, dzięki niej zmieniamy stałych starych męczących dupę klientów na nowych a tych nowych za czas jakichś znów na nowych. Internety są dla onanistów co statystyki muszą sprawdzić, łapki w górę i tak dalej. Albo naprawiasz auta i jesteś albo nie i hyc Ciebie nie ma.

Nowy klient usłyszy i przyjdzie lub zostanie przyprowadzony lub przyciągnięty, w blacharstwie tez tak jest. Tyle, że znaleźć dobrego blacharza nie walącego w h. jest masakrycznie ciężko. Myślisz kolego, że stojąc z autem w rowie zastanawiasz się , zostawić w rowie na tydzień aż znajdę fachowca czy może od razu dzwonię do kumpla a ten POLECA. Zwykle tak jest, że piąte przez dziesiąte ale szuka się kogoś z polecenia, bo trzeba wyklepać rupiecia.

No przepraszam, chyba, że mówimy o ludziach którzy chodząc po sklepie nos mają w telefonie, jadąc autem w telefonie nos topią a potem w rowie siedząc też nie pozostaje nic innego niżeli w telefonie się potaplać bo znajomi wszyscy potrafią tylko lajkować. Nie mają swoich stałych lekarzy, dentystów, hydraulików i mechaników, blacharzy tylko szukają tanio, taniej, kurtka na wacie z gruponem będzie taniej. Zmieniają fachowców jak kondony, zużyty, następny, zbesztany że źle i drogo. Kolejny.

eszt musiałem.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Może was rozbawie i napiszę,skorzystajcie z FB ,tam jest siła pozysku klientów ale jest też siła wyzysku bo oni sa grupowicze i należy im się.

Ostatnia edycja:

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
panowie chodzić na zebrania wiejskie i miejskie zgromadzenia festyny zloty itd ...wszedzie natrafia sie klient

Marek Wodniak

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Brzeszcze woj Małopolskie.
Sami ludzie przekazują informację o dobrym warsztacie znajomym .Ja mam jeżdzę autami 30 lat i jak znalazłem dobry warsztat to polecam znajomym .A jak dziada to ostrzegam .Jeden mnie oszukał na 600zł nie wymienił części a skasował .Drugi policzył za naprawę jak z kosmosu .Moi koledzy koledzy syna i znajomi już ich omijają .

adamp76

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
3city
no taa, ale jak mechanik moze sie tam polecić? sam o sobie pisac?

Punktów
2
nie wiem jak w branży mechaniki, ale z FB nie ma chleba. Oczywiście można jakoś tam się prezentować, aby zadbać choćby o kontakt z klientem, o pokazanie że się jest, i jakie są godziny otwarcia :) ale chleba tam nie ma.
W branży budowlanej próbowaliśmy wielu rzeczy.

Moim zdaniem warto się jakoś reklamować bo rotacja klienta istnieje. Nie wiesz kiedy obrazi się na ciebie twój stały klient, bo nie zrobiłeś mu na czas.
Dobra reklama w internecie, dobrze pomyślana powinna dać tego klienta "dobrego" a dobry klient dla mechanika to firma. My mamy ponad 10 samochodów i przez ponad 10 lat działalności dopiero 3 razy zmieniliśmy stałego mechanika, a tylko niektóre naprawy wykonujemy u innych bo nasz zarobiony. Przez kilka lat ma facet do obsługi sporo aut dostawczych gdzie inwestor nie pyta się ile to będzie kosztować albo nie przywozi używanych części żeby wstawić. Tego mechanika znaleźliśmy właśnie w internecie.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
ja z FB pozyskałem 10 stałych klientów. 7 przyprowadza furki z odległości ponad 80km od warsztatu. ;o z ulotek rozniesionych po okolicy mam 5 i kolejnych którzy przyjeżdżają z ich polecenia. Marketing ważna sprawa ale o jakości usług nie należy zapominać bo można sobie negatywnych opinii narobić :p

Punktów
2
Oczywiście, że marketing jest ważny i warto mieć więcej klientów niż mniej. W takim znaczeniu, że zawsze coś może odpaść, rotacja przecież jest bo każdemu nie dogodzisz, czasami się ktoś obrazi i zmieni mechanika.

Do góry Bottom