• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak radzicie sobie z roszczeniowymi klientami

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
Witam. Sytuacja z przed chwili.
Zrobiłem klientowi uszczelnienie silnika w peugeocie 307 1.4. Wszystko spoko jeździł 3 msc pojawił się olej no to reklamacja, ok. Pojawił się olej z uszczelniacza wałka . Okazało się jednak ze wyciek jest z kzfr i nie podlega to reklamacji, bo koło do zmiany
Klient beton , nie rozumie nie przetłumaczysz , typowy groch o ścianę. Oczywiście awantura na placu darcie straszenie... jestem młodym mechanikiem mam 28 lat, prowadzę swój warsztat ale szczerze? Przez takie sytuacje mam dosyć, nie umiem sobie z takimi rzeczami poradzić. Jakie Wy macie sposoby na radzenie sobie z takimi sytuacjami?

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Jak ja się cieszę że nie przyjmuje nowych klientów ,ludzie są coraz bardziej roszczeniowi ,zawsze wiedzą lepiej i chcą wszystko jak najtaniej i jak najszybciej ...masakra ,ja mam stałych klientów i że tak brzydko powiem robię sobie co chcę i nigdy nie mam problemu

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Witam. Sytuacja z przed chwili.
Zrobiłem klientowi uszczelnienie silnika w peugeocie 307 1.4. Wszystko spoko jeździł 3 msc pojawił się olej no to reklamacja, ok. Pojawił się olej z uszczelniacza wałka . Okazało się jednak ze wyciek jest z kzfr i nie podlega to reklamacji, bo koło do zmiany
Klient beton , nie rozumie nie przetłumaczysz , typowy groch o ścianę. Oczywiście awantura na placu darcie straszenie... jestem młodym mechanikiem mam 28 lat, prowadzę swój warsztat ale szczerze? Przez takie sytuacje mam dosyć, nie umiem sobie z takimi rzeczami poradzić. Jakie Wy macie sposoby na radzenie sobie z takimi sytuacjami?
To zależy, KZFR zmieniałeś? czy inne uszczelnienia ?
Napisz co robiłeś i skąd jest wyciek teraz

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
On ma prawo reklamować (nawet wyimaginowane rzeczy) Ty masz prawo nie przyjąć reklamacji. Spotkacie się w sądzie.
Stąd tyle filmów na YT, foto dokumentacja.

Jeżeli to furiat, który może podpalić warsztat i się boisz, to możesz to wziąć na klatę.

Tylko problem polega na tym, że jeżeli to rasowy wyłudzacz i Cię wyczuje, to finalnie mu zrobisz remont całego silnika prędzej, czy później.

Ciesz się, że mu się silnik nie zatarł.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Rozmowa z nowym klientem to podstawa. Jeśli coś nie pasuje to za bramę- nie mam czasu. Po drugie-nie robić starych nocników. Tam każda pierdola podwaja wartość tego śmiecia i zawsze będą afery

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
Działalność w Polsce odbiera smak życia

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
665
Miasto
WLKP
Tak.

Załączniki

• pobrane.jpg
    pobrane.jpg
    9,4 KB · Wyświetleń: 22

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Gorzej, jak ma większą ekipę.

Już widziałem dziury w szybach warsztatów.

Mało to pojebów.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Jak typowy roszczeniowy pojeb to albo przy nim pokaże palcem co wymieniłem a co jeszcze jest zjepane, albo polisa warsztatu i niech się buja.
Ja mam to szczęście, że 95% takich "wyczuwam" już po rozmowie przez telefon. Zwłaszcza jak się słyszy że zaliczył już xx warsztatów w okolicy i nikt nie ma czasu :)

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Nie zmieniałem. Wymieniane były uszczelniacze wałków uszczelniana pokrywa wałków pokrywy zaworow rozrząd oleje filtry
Jak nie zmieniałeś to w czym kłopot, rozmawiamy grzecznie ( wiem że ciężko ale się da) że zakres naszej pracy obejmował pracę x,y,z ale elementy co teraz ciekną nie były ruszane. I starać się nie przejmować takimi osobami i z czasem nabierzesz doświadczenia w "dobieraniu normalnych klientów"

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jeżeli klient wstawił auto na wycieki oleju bez konkretyzowania co jest do zrobienia to klient ma rację i robotę należy wykonać w ramach gwarancji. Za części oczywiście policzyć.
Jeżeli klient wstawił auto na wymianę uszczelnienia x i y a pociekło uszczelnieniem z to klient nie ma racji.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
Dresiarze , stare zbuki, trepy, handlarze .... Tam jest brama ! Może klientów mniej ale spokojnie ...

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Było zmienić koło razem z rozrządem, zresztą tak jak to powinno się zrobić. Miałbyś parę stów w kieszeni więcej i święty spokój.

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
Było zmienić koło razem z rozrządem, zresztą tak jak to powinno się zrobić. Miałbyś parę stów w kieszeni więcej i święty spokój.
Taaak TK by powiedział dlaczego wymieniłem skoro było dobre
Automatyczne połączenie postów:

Dresiarze , stare zbuki, trepy, handlarze .... Tam jest brama ! Może klientów mniej ale spokojnie ...
O tak. Ostatnio tel od handlarza szybko przełożyć silnik w transicie 2002 2.2
Szybko i jak najtaniej bo na handel. Mówię termin za 3 tygodnie koszt około 2000 zł przekładka. To za dlugo i za drogo No to wypier.alaj

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
131
samochodowka to porazka.
U mnie nie kloca sie
i klienci nie maja pojecia co mowie i robie. Nawet nie wiedza ile zaplaca

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Taaak TK by powiedział dlaczego wymieniłem skoro było dobre
Bo to jest element rozrządu, jak sama nazwa wskazuje, i się wymienia cały zestaw, a nie sam pasek, ewentualnie z rolkami. Spytałbyś gościa, czy dupę po sraniu podciera całą, czy tylko połowę, to skończyłby swoje filozofie. Zresztą zawsze może na podwórku u siebie kręcić kluczami ;)

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
Bo to jest element rozrządu, jak sama nazwa wskazuje, i się wymienia cały zestaw, a nie sam pasek, ewentualnie z rolkami. Spytałbyś gościa, czy dupę po sraniu podciera całą, czy tylko połowę, to skończyłby swoje filozofie. Zresztą zawsze może na podwórku u siebie kręcić kluczami ;)
Idąc twoim tokiem rozumowania kzfr powinny być w każdym zestawie rozrządu obowiązkowo dodawane i wymieniane.

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Nie naprawiam samochodów handlarzom
Tak samo taksówkarzą. Unikam dziwnych klientów. I jak na razie śpię spokojnie.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
A co mówisz taksówkarzowi jak przyjedzie sie na coś umówić? Wychodzisz i patrzysz czy ma taxi na dachu? Czy jak? A jak sie umowi na termin i dopiero sie orientujesz po wjechaniu na warsztat ze to taxi to co wtedy?

Do góry Bottom