• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak sprawdzić przegub?

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
Mam problem z lekkimi drganiami w citroen c5x7 2012r 2.0 HDi RHH . Drgania są nieregularne i ciężko przypisać je do jakiś prędkości. Wymieniono koła na nowe, sprawdzono piasty, bicia boczne tarcze itd. Zostały tylko przeguby. Polos była wyciąganą do zmiany osłony. Nie była oznaczona i złożony jest przypadkowo. Jak go sprawdzić czy to on powoduje drgania? Nie ma żadnych luzów, stuków oto ale mimo to auto drga. Polosie obie lewa i prawa gdy się kręca maja bicie ok 0.5mm. wyciąganą była.tylko lewa.
Jakieś sugestie?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
A masz na hydro zawieszeniu. Jak tak to jest to częsty objaw. Przy przyspieszaniu dupa siada i przegub nie jest już w linii prostej.
U żony było to samo. Okazało się, że była jakaś sprężynka w zewnętrznym przegubie. Ja tego nie robiłem bo to auto żony, szwagier magik się tym zajał

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
Tak na hydro, ale u mnie drgania podczas stałej prędkość też są, nie jest to tylko kwestia przyśpieszania czy hamowania

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Możesz mieć wogole wykrzywiona poloś. Auto do góry w środku kierowiec i tak najłatwiej sprawdzić. Dziś można kupić sam.przegub. Z 10 lat temu tylko całą półoś

uri6666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wieleń
A czy autko nie jest po dzwonku, bo wtedy półos może być po prostu krzywa

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
Łożysko podpory też sprawdzałem na stole, chodzi jak nowe. Auto nie miało dzwona.
Brak już pomysłów

uri6666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wieleń
To pozostaje jeździć. Kiedyś widziałem przypadek że duże drgania powodowała końcówka drążka kierowniczego dopóki była zamątowana to niebyło widać że jest walnięta dopiero po zdjęciu okazało się że rozlatana ale myślę że pewnie to już sprawdzałeś

Do góry Bottom