• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak wyjąć turbinę w Golf IV 1.8T AGU?

luka828

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Wiatm!
Musze wymienić moją trubinę na nową i chciałbym samemu temu podołać.
Moje pierwsze pytanie: Którędy najwygodniej wyjąć turbinę, górą czy dołem?
Czy muszę wymienić wszytskie uszczelki i śruby na nowe?
Czy muszę zlać cały olej z silnika podczas tej operacji?

Pozdrawiam

kondzio2009

SuperMechanior
Punktów
11
1.w golfie raczej dolem ale to wyjdzie w praniu
2.kup zestaw montażowy turbo tam jest wszystko
3.olej i filtr koniecznie nowy,filtr powietrza rowniez .jesli turbo sie posypalo calkiem koniecznie czyszczenie dolotu sprawdzenie cisnienia oleju itp zeby nie bylo niespodzianki

luka828

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
OK, dzięki. A czy jak odkręce te wężyki gdzie dochodzi i uchodzi olej do turbiny, to w dużej ilości ten olej wyleci?
Turbina jest po prostu do regeneracji, bo kopci. Ogólnie miałem niedawno wymieniony słupek silnika i olej jest nowy, a o turbina dala znać o sobie dzień po powrocie od mechanika. :(
Zatem wymiana oleju chyba nie jest konieczna?

kondzio2009

SuperMechanior
Punktów
11
kolego nikt ci nie uzna gwarancji jesli nie wymienisz tych rzeczy takze twoja sprawa twoje pieniadze.oleju pocieknie kapke tam jest olej pod cisnieniem czyli tylko jesli silnik pracuje

luka828

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
No rozumiem, ogólnie znalazłem turbinkę w dobrym stanie i mniejszej kwocie niż regneracja mojej więc gwarancji to i tak nie będę miał. Ale dzieki za info.

luka828

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Aa, jeszcze jedno pytanko. Mianowicie jeden mechanik polecił mi żebym przed montażem zamoczył tę nową(używaną) turbinę w benzynie ekstrakcyjnej i przedmuchał węże olejowe. Robi się tak?

kondzio2009

SuperMechanior
Punktów
11
weże tak ale o benz nic nie wiem ale raczej nie zaszkodzi.jak juz ja zamontujesz to przed 1 odpaleniem odepnij cewki i poluzuj smarowanie turbo i krec rozrusznikiem az poleci olej potem dokrec smarowanie pokrec jeszcze troche i pal.powodzenia

luka828

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Aha, dzięki,a cewki to wystarczy jak odłączę przewody? Chyba nie musze ich wyjmować, co?

Do góry Bottom