• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka średnica przewodu do powietrza?

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Witam Panowie! Doradźcie mi, jaką średnicę przewodów do sprężonego powietrza wybrać? Instalacja jest dość rozległa, obejmuje 2 hale. Główna instalacja to rurki PEX średnica wew. 12mm. Używamy głównie kluczy pneumatycznych 1500 NM i czasem duży klucz do tira. Używamy też czasem bałwanka do podnoszenia na chwilę, no i oczywiście wymiana opon, montażownica itp. Przewody do tych narzędzi mają w większości 10m. Czy wybrać przewody o średnicy 10mm czy może 12mm?

PySIEK

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Podlaskie
www.facebook.com
Proponuje 12 mm lepiej kreca klucze na długim przewodzie.Pamietaj, o wąskich gardłach i szybkozłączki też muszą mieć dużą średnicę.Miałem 10mm zmieniłem na 12mm i pneumat jest mocniejszy

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Ja całą magistrale zrobilem na 40mm po podnosnikach 32mm ( węże z góry spuszczone) nie mam spadku cisnienia jak dłużej kręce, rury od wody zgrzewane, wymiary to zewnetrzne grubosc scianki okol 5mm maja

TMserwis

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Witam Panowie! Doradźcie mi, jaką średnicę przewodów do sprężonego powietrza wybrać? Instalacja jest dość rozległa, obejmuje 2 hale. Główna instalacja to rurki PEX średnica wew. 12mm. Używamy głównie kluczy pneumatycznych 1500 NM i czasem duży klucz do tira. Używamy też czasem bałwanka do podnoszenia na chwilę, no i oczywiście wymiana opon, montażownica itp. Przewody do tych narzędzi mają w większości 10m. Czy wybrać przewody o średnicy 10mm czy może 12mm?

Do kluczy 1/2'' zazwyczaj 12/13mm starcza, natomiast jeśli używany jest klucz 1'' warto dać 13 - 16mm (daje to możliwość w pełni wykorzystać moc klucza). Klucz 1'' jeśli jest słabo zasilany nie osiąga swojego max momentu!

potegat

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Jędrzejów
Wszystko zależy od długości jeżeli masz długie odcinki to 12mm będzie za mało, zwłaszcza jak dwóch mechaników będzie używać powietrza w tym samym czasie.

kubag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
72
Miasto
Łomianki
www.gropro.com.pl
Na pexie uważaj bo przewężenia są na złączkach. Co z tego jak będziesz miał rura 12mm a złączki będą miały 8. 12 to za mało.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Musi być gruuuba rura. 12mm to przy wężach 10m długości a i tak spadki wydajności są straszne. Rozprowadzenie po ścianie 1", rozwidlenia do szybkozłączek już mogą być cieńsze, a 12mm to wąż spiralny do narzędzia.

glaxx1

Uczestnik
Punktów
0
Ja kładę na ścianie pex 25mm odcinek 25m, a węże do klucza 13mm

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Tak jak wyżej panowie piszą zastosuj złączki o jak największym przepływie bo czesto to one powodują spadki cisnieniap. Dobrym pomysłem jest też zrobienie zasobnika powietrza do klucza 1' np z zbiornika od naczepy. Wtedy podpinasz sobie jedna strone do sieci a drugą strone grubym nie za długim przewodem pod klucz wtedy masz pewność że znaczne spadki ciśnienia ci nie grożą

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Instalacja zakończona. Po ścianie średnica wew. 12mm, do niektórych narzędzi też 12 do innych nawet 10mm i wszystko śmiga jak szalone. Dzięki za pomoc!

Do góry Bottom