• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki jest najlepszy wymiar stanowiska mechanika?

Mr.Dex

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sokołów Podlaski
Witam.
Jestem w trakcie wyrabiania warunków zabudowy na swojej działce, potrzebuje od doświadczonych mechaników informacji, jaki wymiar stanowiska jest najbardziej efektywny, żeby dobrze się pracowało?
Planuję budynek na dwa stanowiska z podnośnikiem oraz do tego kawałek biura i socjalny pokój z WC. Dach będzie dwuspadowy, dwa stanowiska = dwie bramy wjazdowe.
Potrzebuję +/- informacji jaką przestrzeń zaplanować na te dwa stanowiska z podnośnikami?
Dach będzie dwuspadowy, więc jaka powinna być wysokość w najniższym punkcie aby podnieść busa i osobówkę?
Może ma ktoś podobnie zrobiony warsztat i podzieli się jakich on jest wymiarów?
Potrzebuję narazie tylko wstępny zarys do wydania warunków zabudowy - projekt będzie później wyrabiany.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Wysokość 4,5m. Powierzchnia-jak ci pasuje. Ja mam 170m. Kw. i jest na styk.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
7m dlugosc x 6metrów szerokosc jedno stanowisko najlepiej. Zeby sie nie denerwować ze nie ma miejsca.

Mr.Dex

Nowy
Punktów
0
Miasto
Sokołów Podlaski
Myślałem nad czymś takim
Wysokość bramy wjazdowej 4m i w szczycie by wyszło jakieś 6.5m.

Załączniki

• IMG_20230515_192153.jpg
    IMG_20230515_192153.jpg
    2,3 MB · Wyświetleń: 50
Ostatnia edycja:

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
6m długości, jak nie chcesz mieć stołu pod ściana to będzie ok

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Wysokość ,szerokość ok tylko długość stanowiska troszkę krótko jak myślisz o busach , o lawetach zapomnij.

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Planujesz wybudować garaż i przekształcić go na warsztat czy od razu warsztat? Jak chcesz wybudować budynek usługowy to żebyś się nie zdziwił, bo będziesz musiał mieć toaletę dla klientów(kibel za drugimi drzwiami) teraz chyba są obowiązkowe udogodnienia dla inwalidów. Szatnia magazyn wejście do biura za dwoma drzwiami lub kurtyna powietrzna itd.

henia

Nowy
Punktów
2
Takie rzeczy jak wymiary są ważne, ale nie można zapominać także o wyborze dobrego i korzystnego oświetlenia do warsztatu.

Do góry Bottom