• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki komputer diagnostyczny

A

Anonymous123

Po twoim pierwszym poście wnioskuję, ze sprowadzasz auta i sprzedajesz z zyskiem. Wnioskuję tez, ze jesteś mocno nieuczciwy, bo chcesz kasować błędy i cofać liczniki aby szrot z przebiegiem 400 tys po umyciu i lekkiej kosmetyce sprzedał się jako serwisowany z przebiegiem 200 tys. Nasze prawo coraz częściej wyciąga konsekwencje od takich jak ty bo jest to oszustwo. Co do kasowania błędów to jaki by to nie był sprzęt to samo kasowanie to nie jest naprawa. Jeśli usterka występuje to na nic się zda sprzęt za kilka tys zł jak nie będziesz umiał tego naprawić. Do sprawdzenia błędów przed zakupem wystarczy zwykle delphi za kilka słówek. Obsługuje wszystkie marki, japonce gorzej i amerykance ale w popularnych markach robi dużo. Jednak bez wiedzy to tylko odczytasz i skasujesz, błąd pojawi się znowu i tyle.
Ps. Jakbym chciał kupić od ciebie auto i doszedł bym ze jest cofniete narobił bym ci problemów bez żadnych skrupułów tak jak ty chcesz cofać przebiegi bez wyrzutów sumienia

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Następny się znalazł co chce majstrować przy przebiegach... :mad:

Przemko240

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Nie sprowadzam żadnych samochodów i nie sprzedaje ich z zyskiem. Dużo ludzi w moim otoczeniu zajmuje się sprowadzaniem i sprzedarzą samochodów, oczywiste jest, ze aby zarobić cofają licznik. Wiadomo, ze korekta licznika jest nieuczciwa i nielegalna, ale takie są realia, moim zdaniem niektórzy ludzie wiedza, ze są oszukiwani ale tak jest dla nich lepiej. Może i jestem teoche nieuczciwy chcąc tak robić ale lepiej tak zarobić na życie niz kraść.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Następny się znalazł co chce majstrować przy przebiegach... :mad:

Uderz sie w piers, nigdy nie cofneles??

Nie raz sa przypadki ze ze zmiana licznika z innego auta jednak trzeba i tu juz bez rozwijania tego tematu koncze.

Przemko240

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Kolega wyżej dobrze mówi, a poza tym temat był o tym jaki komputer diagnostyczny wybrać a nie o cofaniu liczników...

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Nie raz sa przypadki ze ze zmiana licznika z innego auta jednak trzeba i tu juz bez rozwijania tego tematu koncze.

Moja wypowiedz nie dotyczyła wymiany uszkodzonego licznika i zrobienie korekty przebiegu w nowym kolego ! Tylko jak nie trudno się domyśleć chodzi tu o cofanie liczników w sprowadzanych szrotach z za zachodniej granicy i wciskaniu kitu ludziom przez nieuczciwych handlarzy ze oryginalny przebieg,bez wypadkowy itd...
A później się okazuje ze dwu-spaw i jeszcze z przekręconym blatem,a w najgorszym przypadku że ktoś stracił życie bo auto w wypadku rozleciało się w drobny mak!
I dla takich powinna być kara !!! A wymiana uszkodzonego licznika i zrobienie korekty do nowego to dwie różne sprawy !!! Ale chyba nie zaczaiłeś o co mi chodzi w moim poprzednim poście... :banghead:
Pozdrooo...

A

Anonymous123

Wiec sprecyzuj się jeszcze raz, czy sprzęt jest ci potrzebny do kasowania usterek czy wykonujesz naprawy i chcesz mieć dobrą diagnoze

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Czytam ten wątek i przypomiało mi się zdarzenie z przed wielu lat dzwoni kobieta i pyta :
- czy naprawia pan citroeny ? tak odpowiadam
- a ma pan duży komputer ? Pytam jak ma byc duzy ? bo najwieksze jakie widziałem to były odry czy radzieckie riady zajmowały dwa pietra a pani mowi ze taki co sprawdzi auto no to powiedziałem ze taki mam .
Na drugi dzień na lawecie przyjechał AX z silnikiem 1,1 gażnik .. objawy po nagrzaniu:
- szalał wiec stroboskop i ogladam , jak zimny zapłon przyspiesza a jak się nagrzał to opóźniał wiec diagnoza moduł zapłonowy .. jak się okazało kupiony w jakims komisie itp . A po odbior przyjechał mąż i niezadowolony z rachunku powiedział ze pojedzie na taki komputer ze mu wszystkie kalamitki posprawdza ..... a ja spokojnie ze kalamitek od dawna sie nie stosuje ... może taki komputer chce ?

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Twoja historia Marek_S brzmi jak dowcip :D Aż się nie chce wierzyć, że to w realu.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
I dla takich powinna być kara !!! A wymiana uszkodzonego licznika i zrobienie korekty do nowego to dwie różne sprawy !!! Ale chyba nie zaczaiłeś o co mi chodzi w moim poprzednim poście... :banghead:
Pozdrooo...

Przepraszam :( nie wsciekaj sie :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie, to jeden z ciekawych epizodów warsztatowych a parę ich było, jest to brak wiedzy jak i ślepa wiara w wszechmocny komputer i błędy jakie pokazuje.

Do góry Bottom