• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki multimetr kupić.

KonradR40

Gaduła
Punktów
0
Witam, chciałbym sobie kupić multimetr do samochodu tylko niewiem jakie na to muszę przeznaczyć pieniądze, rozbierzność jest ogromna od 10zl to kilka stówek. Potrzebuję do użytku własnego nie zarobkowego, ale żeby był w miarę dokładny, w jakich pieniądzach byście mi coś polecili, żeby dało się coś zrobić, i żebym nie poszedł z torbami. Czy to samochodu są inne niż do pomiarów w domu?
Czy np. takie coś jest coś warte czu odrazu odpuścić?
http://allegro.pl/multimetr-miernik-cyfrowy-buzer-yato-yt-73080-i4885771942.html
http://allegro.pl/miernik-multimetr-cyfrowy-dt9208a-sonda-i4862170399.htmlhttp://allegro.pl/miernik-multimetr-m890g-uni-t-f-vat-eurokomp-i4833956608.html

Z góry dziękuję, pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

józefjózef

Początkujący
Punktów
0
wrzuć w gogle miernik samochodowy i znajdziesz to co cię interesuje ceny są różne za 250 zł to już będzie przyzwoity

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam jak typowo do samochodu sprawdz UT107 pracuje na nim .Nie znam ceny w Polsce bo dostałem w prezenice ale trafiony prezent . Posiada sondę temperatury.

KonradR40

Gaduła
Punktów
0
guard10 taki miernik masz?
http://allegro.pl/samochodowy-multimetr-miernik-uni-t-ut107-f-vat-i4833956782.html
Potrzebuję coś w dobrej cenie a nie stać mnie na wydatek rzędu 300zł ponieważ, potrzebuję wykonywać proste pomiary, ale w miarę dokładne, chyba kupię ten z w/w linku cena ok, zainteresowanie kupnem też ok. Czy ten z linku jest w 100% odpowiedni do pomiarów w samochodzie? Będzie to mój pierwszy miernik i chciałem zapytać czy jest mozliwość zepsucia go lub rozkalibrowania przez nieumijętne podłączenie?
Czy tym miernikiem zmierzę coś w domu 230V?

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
ja mam kilka i nawet taki za 20 zł i sie sprawdza , nie mowie o takim za 1300 bo uzywam do czegoś innego

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam dokładnie taki sam tylko wtedy chyba więcej kosztował bo to była novość. Pomierzysz nim napięcia stałe do 1000v i zmienne do 750v ,każdy multimetr uwalisz nie ma takiego którego nie uszkodzisz. Trzeba pamiętać co mierzysz i na jakim zakresie. Jeżeli przekroczysz zakres pomiarowy to pokaże się 1 czyli przekroczyłeś pomiar i nic się nie dzieje. Z czasem każde urządzenie się starzeje i traci parametry ale to po długim czsie.Jak się nie czujesz na siłach to kup jakieś g.....no za 10 i trenuj.

Ostatnia edycja:

Seb-Sta

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
S-ch
Witam jak typowo do samochodu sprawdz UT107 pracuje na nim .Nie znam ceny w Polsce bo dostałem w prezenice ale trafiony prezent . Posiada sondę temperatury.

Też mam taki miernik jak kolega już 5lat i działa bez problemu. Polecam

KonradR40

Gaduła
Punktów
0
No właśnie chciałem coś do nauki, ale też żeby dało się coś zrobić konkretnego i dokładnie, żeby nie był to totalny bubel. Myślę, że jak będę robił nim z głową to chwile posłuży nawet jak jeszcze nie mam dużych umiejętności. Kupie, więc tego UNITA z linku co podałem, cena przecierz nie jest jakaś strasznie wysoka, a tańsze to się trochę boję, że zaraz się spierniczy lub będzie głupoty pokazywał. Jest może jakiś poradnik dotyczący mierzenia, żeby było wszystko konkretnie i na temat w jednym?

Ostatnia edycja:

KonradR40

Gaduła
Punktów
0
Niewiem czy wypowiedź kolegi ma mieć charakter pogardliwy czy jak? szukam miernika w cenie do 100zł a kolega mi pokazuje mierniki od 1000zł w górę. Zanim coś zaczne mierzyć to poczytam jak to zrobić i dwa razy się jeszcze zastanowię, więc proszę o wyrozumiałość.

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam Marek_S pewnie żartuje nie bież tego na poważnie my z południa Polski lubimy żarty. W instrukcji obsługi masz napisane co i jak a reszte się douczysz.

KonradR40

Gaduła
Punktów
0
guard10 powiedz mi jeszcze proszę czy jak coś trzeba zmierzyć w domu to tym w/w miernikiem dam radę?
Ps. Też jestem z południa a dokładniej chłop z Bieszczad ;)

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Spoko pomierzysz wszystko nawet napięcia kobity jak jest w.....na.Ja to trochę bliżej Marka_S

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Pomierzysz wszystko takim za 15 zł jak popsujesz to wyrzucisz bez żalu.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Ja robie tak jak pisze Stanisław, kupuje tanioche w hurtowni, padnie bateria to nie wymieniam tylko kupuje kolejnego badziewiaka. Z tym, że ja używam multimetru do pomiaru ładowania aku i sprawdzenia przejscia kabli. Sporadycznie jeszcze pobór prądu w aucie i to wszystko.
Do zaawansowanej elektroniki bym jednak się bał tego używać.

KonradR40

Gaduła
Punktów
0
Poczytałem instrukcje, która jest na stronie producenta UNI-T i funkcję tego miernika UT 107 i doszedłem do wniosku, że kupuję go na 100%, ma bardzo dużo ciekawych i przydatnych funkcji, a do tego jeszcze każda dokładnie opisana i wytłumaczone jak ustawić i gdzie podpiąć przewody miernika, wzystko zwięźle i zrozumiale.
Dziękuję, za cenne informacje, pozdrawiam.

radzia99

Początkujący
Punktów
2
Miasto
mława
Kup Uni-T solidny sprzęt na lata i najważniejsze żeby miał silikonowe sondy nie pcv co sie za tydzień polamie i urwie

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam ale dyskusja się rozkręciła , zapomniałem dodać i koledzy którzy posiadają 107 że po włączeniu multimetra przy zmianie zakresów pojawiają się intuicyjnie czarne punkty które pokazują w które miejsca masz włożyć przewody pomiarowe. Ja przez tyle czasu i używania jeszcze foli ochronnej z wyświetlacza nie ściągłem.

Do góry Bottom