• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki multimetr kupić.

C00li

Gaduła
Punktów
28
Miasto
Sopot
www.enjoydriving.pl
Szczerze przyznam, że też nie bardzo rozumiem co jest złego w cęgowym jeżeli można do niego podłączyć sondy na przewodach. No może poza tym, że jest sporej wielkości.
UNI-T ma rozsądnej jakości produkty w dobrych cenach. Fluke to natomiast górna półka jakościowa i cenowa. Co do UT, to mają sporo fajnych modeli od kieszonkowych (do skrzynki narzędziowej w samochodzie) po bardziej rozbudowane modele z testerami tranzystorów, generatorami przebiegów itp. - zależy co kto potrzebuje. Model UT-33D kosztuje około 30PLN.
Dla mnie istotne są podstawowe pomiary:
- napięcie AC/DC,
- prąd,
- rezystancja,
- przejście z sygnalizacją dźwiękową,
- funkcja Hold.
Do bardziej skomplikowanych pomiarów to oscyloskop.

Adam12

Uczestnik
Punktów
6
Witam i od razu przepraszam że tak podpinam do tematu ale mam na zbyciu FLUKA 323, prezent od brata z USA,wysłałem linka jaki chcę dostać ale oczywiście kupił co było pod ręką. Dostałem go w czerwcu i tak sobie leży, rozpakowany i użyty może dwa razy. Jak ktoś zaproponuje "Dobrą cenę" to oczywiście sprzedam.
http://www.fluke.com/fluke/plpl/Mierniki-cegowe/Fluke-323-True-rms-Clamp-Meter.htm?PID=74603
A tak w temacie to od trzech lat używam UNI-T 107 + zestaw przewodów z VOLTCRAFTa i jestem bardzo zadowolony

muforator

Nowy
Punktów
0
Niewiem czy wypowiedź kolegi ma mieć charakter pogardliwy czy jak? szukam miernika w cenie do 100zł a kolega mi pokazuje mierniki od 1000zł w górę. Zanim coś zaczne mierzyć to poczytam jak to zrobić i dwa razy się jeszcze zastanowię, więc proszę o wyrozumiałość.

Ja użytkuje multimetr CMM-10 od sonela i jestem zadowolony. Tak jak wcześniej ktoś wspomniał można kupić miernik i za 1000, i go uwalić jak się nie uważa :) Ten w cenie 150 daje radę jak najbardziej. Wcześniej miałem jakiegoś starego rupiecia co nie znaczy dziada, trochę się wysłużył, jednak nowy sprzęt jest dokładniejszy.

Kolos13

Bywalec
Punktów
4
Również używam UNI-T UT107 mam go ponad rok sprawuje sie bardzo dobrze cena mała jak za taką jakość :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja do aut uzywam takiego za 30 zł chyba i zdaje egzamin . Fluke z cudami mam na stole

Do góry Bottom