• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki oscyloskop do diagnostyki

jurek.n

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam wszystkich. Wiem, że niektórzy pewnie z was używają do diagnostyki oscyloskopu. Planuję taki zakup bo głównie robie silniki i do testowania tego na pewno się przyda. Kwestia tylko co wybrać, z jednej strony są chinole a z drugiej sprzet z górnej półki angielski Pico. Walcze z tym juz od paru tygodni bo kasa do wydania spora. Może ktoś się wypowie albo da jakies namiary ? Jedno jest pewne,muszę mieć spory ekran,bo chociaż wiek nie stary ale wzrok już nie ten...

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Moim zdaniem to
http://allegro.pl/cyfrowy-oscyloskop-przenosny-siglent-shs806-60mhz-i4286137163.html
albo to
http://allegro.pl/nowosc-hantek-dso1062b-2x60mhz-1gsa-s-lcd-640x480-i4264208515.html

Świetne parametry, duży wyświetlacz, poręczny sprzęt (laptop niepotrzebny tak jak w pico) no i atrakcyjna cena.

Jeśli masz pojęcie o tym jak obsłużyć oscyloskop, a nie korzystać z predefiniowanych ustawień, jak to mają niektóre oscyloskopy typowe do samochodówki , to sobie poradzisz.

Do tego musisz sobie kupić jakieś przewody, sondy, cęgi prądowe i śmigasz wszystko, za 1/3 ceny pico.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Siglent shs 806 mam daje rade ale jak często używasz to przydałyby się,pokrętła którymi szybko ustawisz podstawę czasu itp, niektórym to nie przeszkadza, plus bo jest biały wyświetlacz jest mobilny ma miernik wbudowany godny polecenia,w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz.. Do tego musisz dokupić cegi prądowe, sondy indukcyjne itp...

jurek.n

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poznań
Z hantekami juz miałem do czynienia i tego badziejstwa nie chce (psuł mi się nagminnie). Siglent wygląda fajnie ale to nadal za mały ekran. Może nie do końca dobrze sprecyzowalem pytanie, ale mając na myśli duży ekran myślałem o ekranie komputera. Szukam sprzętu, którego idzie wykorzystać pod PC, hanteka widziałem pod USB, przystawkę do auta, ale nie ma pochlebnych opinii o tym a cena jest bardzo niska według mnie. Natomiast Pico widziałem u znajomego i jak dla mnie to wypas (jak dziecko oczy się świeciły jak widziałem jak on powiększa przebiegi), przynajmniej znajomy bardzo pochlebnie o tym mówił, natomiast zabiła mnie trochę cena, bo on miał zestaw za dyszkę

Dlatego szukam innych opinii, może możliwości i zaznaczam nie może to być sprzęt z małym ekranikiem.

Co do sond prądowych to wiem, i trochę poczytałem o tym, z wyborem na szczęście jest dużo łatwiej niż z zakupem oscyloskopu

Punktów
0
W moim warsztacie szef używa oscyloskopu. Mamy dwa ,jeden stary rusek analogowy, drugi Pico. Różnica spora dlatego rusek używany jest tylko przy sprawdzaniu iskry (jak coś się spali to nie szkoda). Nie wiem za ile szef kupil Pico, ale trochę się tym pobawiłem i dla mnie działa to fajnie. Jedyne to że musze szafką narzędziową jeździć bo komputer na tym stoi,ale po czasie okazuje się to nawet wygodne bo mam wolne ręce.

Marek

Do góry Bottom