• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki podnośnik?

nanab

SuperMechanior
Punktów
478
Miasto
Bydgoszcz
Podepne sie-jak sie montuje podnosnik u siebie i tylko dla siebie, to tez trzeba ogarniac udt?

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Puki co żyjemy w "wolnym" kraju i żaden inspektor nie może wejść i powiedzieć musisz Pan mieć udt bo inaczej kara.
O ile sam używasz podnośnika hehe

krys.kj

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Okolice Chęcin
Hej czasy się zmieniają technologia idzie do przodu więc co teraz można by kupić tak do 10tyś

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Pół dobrego podnośnika. Ewentualnie starczy na najtańszego chińczyka hydraulika. 10 lat temu kupowaliśmy pierwszego whertera za 12 tys brutto . Teraz podobny model ale łączony góra 20tys po długim targowaniu.
Przez ostatnie 2 czy tam 3 lata podnośniki zdrożały chyba z 40 %

StopMe

Początkujący
Punktów
1
Puki co żyjemy w "wolnym" kraju i żaden inspektor nie może wejść i powiedzieć musisz Pan mieć udt bo inaczej kara.
O ile sam używasz podnośnika hehe

UDT - nie jest tak łatwo jak myślisz. Jak coś się stanie, to zaczynają się problemy i pierwszej kolejności sprawdzą, czy podnośnik ma aktualne badanie wykonane przez UDT. W praktyce przegląd nie jest specjalnie skomplikowany, ale przy większej ilości maszyn dochodzi do sporych kosztów.

Jeśli mowa o UDT, to w praktyce nie każdy rejestruje.

Do tego dochodzi resursy, przeglądy według zaleceń producenta (prowadzenie książki serwisowej z przeglądami przez konserwatora) i nowością są uprawnienia na kilka lat. Czyli w tym roku pierwsza partia ludzi straci uprawnienia, jeśli przegapią datę 3-miesięczną do końca ważności uprawnień - czyli egazmin na nowo.

Trochę odbiegłem od tematu, ale jak ktoś chce mieć wszystko full legal i być całkowicie czystym, to się robią nie małe pieniądze.

patrykaudi95

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Krotoszyn
Może ktoś polecić jakiś podnośnik (w grę wchodzi używany ) do 10 tys ? Zastanawiam się nad Nussbaum 2.30 ,Hoffman MTF 3000,Ravaglioli KPX337wk. Z wymagań to wolny przejazd i żeby był jak najbardziej uniwersalny jeśli chodzi o obsługiwane auta (rozstaw kolumn/łap ) .Nowe hydrauliki po oględzinach jakoś średnio mnie przekonują i bardzo dużo ma dolne łącznie którego nie chce mieć u siebie .

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Mam 2 sztuki Mtf 3000, kupiłem nowe po 10 latach sprzedałem i kupiłem nowe MTF. Przez 10 lat wymieniłem paski ( po około 8 latach) i linkę do synchronizacji. Więc koszty ekspolatacji znikome. Stare sprzedałem znajomemu dalej dzialaja. Nowe kupiłem dla spokoju ducha a i też potrzebowałem kosztów. Podnosniki mają długie łapy, dorobiłem przedłużki do talerzy i spokojnie podnosi busy. Największy to iveco 35s10 krotkie

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Słyszałem że nie specjalne sa podnośniki tej marki . Coś z blokadami jest nie halo. Ale może coś się zmienilo..

phu_szczepan

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Jabłonna-Majątek
sklep.redats.pl
Słyszałem że nie specjalne sa podnośniki tej marki . Coś z blokadami jest nie halo. Ale może coś się zmienilo..
rozwiń proszę :)
Automatyczne połączenie postów:

A co powiecie o tym

Pytanie ile kosztuje odbiór UDT ten pierwszy a ile za przeglądy i co ile są
O cenę odbioru UDT trzeba pytać w urzędzie właściwym dla miejsca w którym wykonujesz działalność. Późniejsze kontrole urzędu są raz w roku i sprawdzane jest, czy co pół roku został wykonany przegląd. Koszt przeglądu u naszego montażysty to 430,50 zł z Vat.

Ostatnia edycja:

krys.kj

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Okolice Chęcin
Teraz takie pytanie mam pomieszczenie 6m na 5m i jak posadowić podnośnik w osi pomieszczenia

Załączniki

• Widok z góry1.PDF
    185,4 KB · Wyświetleń: 11

krys.kj

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Okolice Chęcin
tak rozplanowałem posadowienie podnośników powiedzcie co o tym myslicie

Załączniki

• Widok z góry153.PDF