• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki silnik benzynowy? Bmw serii 1

MichuuuPL

Początkujący
Punktów
0
Witam, planuje kupić bmw serii 1 po lifcie, 2007r.+ i zastanawiam się jaki silnik benzynowy będzie najlepszy, przy okazji dynamiczny, i oszczędny. Proszę o porady :=)

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
636
Miasto
Okolice Krakowa
Jak wyżej. A czemu akurat chcesz benzynę? W sensie, nie jestem za bardzo zwolennikiem diesli, ale N47 w serii 1 ma sens.

MichuuuPL

Początkujący
Punktów
0
Benzyna gdyż kobieta robi krótkie trasy, dom, praca itd. Ma teraz inne auto w dieslu, i nie zdąży dobrze rozgrzać auta, a już gasi. A wiadomo że dla diesla to słabe rozwiązanie. N45 ile to ma koni, bo od 2007 r. 2.0 ma 143 konie, i 170 koni. A taki po 2007 szukam. Czy ten n45 wystąpił tylko do 2007r.? Pozdrawiam!

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
636
Miasto
Okolice Krakowa
N45 występował tylko w wersji 116i i to nie we wszystkich po lifcie, więc trzeba sprawdzać co dokładnie siedzi pod maską. W N43 bym się nie pchał. On jest spoko dopóki jeździ i nic się nie dzieje, ale jak się zaczyna dziać, to robi się grubo albo bardzo grubo.

MichuuuPL

Początkujący
Punktów
0
To jak sprawdzić jaki silnik to jest ten N43?
Automatyczne połączenie postów:

To jaki najlepszy silnik w wersji polift 2007r benzyna???

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
636
Miasto
Okolice Krakowa
Bez oglądania auta to sprawdzenie po VIN. Jak chcesz żeby auto jeździło względnie bezawaryjnie i nie zaskoczyło Cię remontem motoru za 12-15k zł to tylko N45.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Każdy silnik zastosowany w tym modelu ma swoje bolączki,ale o ile pamiętam najbardziej udane są N46 ze wskazaniem jego wersji 2.0,przy zakupie weryfikacja rozrządu(łańcuch),Valvetronic,wycieki,odma,uszczelniacze zaworowe oraz udokumentowane serwisowanie,doły tych silników są solidne i twałe,jesli się kupi auta serwisowo zadziadowane,to tak jak Koledzy piszą,po prostu,,szkoda gadać,, Zapamiętałem dobrze radę tyczącą tego modelu,czyli----jeśli zdajesz sobie sprawę na co się piszesz, kupuj,ale tylko auto serwisowane tak jak należy,do samego końca---Napinacz łańcucha potrafi zawieżć nagle,gdy przeskoczy łańcuch to nic się nie stanie,silniki bezkolizyjne,z drugiej strony cieżko znależć w tym pułapie cenowym lepsze auto z tylnym napędem,ja osobiście bym sobie jednak to BMW odpuścił licząc na to,że kupię w okazyjnej cenie zadbany egzemplarz.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Najmniej problematyczne z tych s .o większej pojemności są tylko te z serii N 52 z tym,że najbardziej udany jest 3.0 l,potem już było tylko gorzej,N54 i N55 usterkowe,duże koszty utrzymania.BMW tak namieszało z tymi silnikami,co rusz robiono poprawki,modyfikacje,testowano silniki na użytkownikach widocznie,szczerze?! Najlepej tę markę sobie odpuszczać.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
636
Miasto
Okolice Krakowa
@Jarzi, myślisz, że położy 40-50k zł za poliftowe 130i? :p Już nie wspomnę, że ich dostępność na rynku to jest ciężki temat.

@Ondraszek, no to odpuszczaj, ale innym głupot nie gadaj, bo mimo, że już nie ma co marzyć o poziomie awaryjności jak we wcześniejszych modelach, to ogólnie Beemki to dalej spoko samochody ;) No i na tle konkurencji wcale nie wypadają znacznie gorzej pod względem kosztów serwisu i utrzymania. Najważniejsze to tylko omijać miny typu N43, N53 czy N63, chociaż i te silniki mają użytkowników, którzy będą z nich zadowoleni.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Miku,dobrze gadasz,jest tylko jedno ale, czy my mówimy o nowych autach z salonu,czy używkach,bo ja juz zgłupiałem,przeciez to sa już wyjeżdżone SZROCIWA,i tyle w temacie,popatrz sobie na Autocontroler YT,jak na razie jedynym autem ,do którego nie mogli się przyczepić było AUDI,ok30 letnie,poza tym praktycznie wszystko wiadomo jakie,nie są w stanie sprawdzać tylko tych aut ,których nie ma w sprzedaży,te akurat pewnikiem warto byłoby kupić.

MichuuuPL

Początkujący
Punktów
0
To ten silnik po 2007 roku, 2.0 benzyna 143 konie lub 170 jest okej???

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
636
Miasto
Okolice Krakowa
Każdy jest okej dopóki się nie posypie. Obydwa warianty to silnik N43, więc jednostka wysokiego ryzyka.

MichuuuPL

Początkujący
Punktów
0
A w jakich wersjach konnych one były? Mówię tutaj o 2.0? I na co zwrócić tam uwagę? Czy te silniki po prostu bezawaryjne?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
636
Miasto
Okolice Krakowa
129 dla 118i i 150 dla 120i. Sprawdzić czy nie dobiegają z silnika żadne niepokojące dźwięki i czy nie puszcza niebieskich bąków po przegazówce, jak chwile postoi na biegu jałowym. Do tego diagnostyka komputerowa. Bezawaryjne nie są, ale w tych latach to już takich nie ma. Ja ogólnie uważam, że to całkiem dobra jednostka, ale kluczowe dla niej jest to, jak było dbane o wymiany oleju częstsze niż 30kkm.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Nie wszystko zapamiętałem o tych silnikach,więc zmuszony byłem poszukać po raz wtóry materiałów w pigułce poświęconych tym silnkom ,skoro kiedyś informacja tycząca powodów wypalania denek tłoków(silnik Nissana w Masterze) potwierdziła typowość wystepowania w tym silniku takich uszkodzeń oraz zawierała informacje o ich powodach,ja nie mam powodu teraz by nie skorzystac z tych żródeł znowu. I tak,,cytuję by nie było,że fantazjuję-----Pisze dokładnie to,o czym mówicie,czyli----te silniki ,N46 są godne polecenia,to udane jednostki,pod warunkiem,że w bdb kondycji,serwisowane,z rozsądnym przebiegiem,no ale to jest oczywiste i dotyczy każdego auta i każdego silnika.Silnik N46 znajduje się na liście jednostek BMW polecanych,wywodzi się od N42,wszystkie silniki N46 są dobre i udane,warunek ,i tutaj szczególny nacisk z wykrzyknikiem----oleje często wymieniane ,wysokiej jakości,oraz materiały eksploatacyjne również,o te auta należy dbać i serwisować cyklicznie,najbardziej polecane sa te najmocniejsze,czyli 150 i 170 KM(stosunek mocy do spalania).Pisze jak byk,że,wyeksploatowanych ,zaniedbanych aut jest mnóstwo na rynku.Jeśli kupi się zadbany egzemplarz,koszty serwisowania nie urywają kieszeni,przy zakupie należy przede wszystkim zweryfikować stan rozrządu, Teraz podam silniki wysokiego ryzyka,o nich tez wspomniano----3.0 N57(początkowe roczniki),2.0 N47(szczególnie roczniki 2007 -09),2.0 M47(nie wszystkie wersje badziewne),2.5 N52 ale tylko z roczników2006-2009,poza nimi to niezle silniki,,N45 1.6 116 KM z początków produkcji oraz 2,0 173 KM z rocznika 2006-07(niewypał konkretny).

Do góry Bottom