Nie wszystko zapamiętałem o tych silnikach,więc zmuszony byłem poszukać po raz wtóry materiałów w pigułce poświęconych tym silnkom ,skoro kiedyś informacja tycząca powodów wypalania denek tłoków(silnik Nissana w Masterze) potwierdziła typowość wystepowania w tym silniku takich uszkodzeń oraz zawierała informacje o ich powodach,ja nie mam powodu teraz by nie skorzystac z tych żródeł znowu. I tak,,cytuję by nie było,że fantazjuję-----Pisze dokładnie to,o czym mówicie,czyli----te silniki ,N46 są godne polecenia,to udane jednostki,pod warunkiem,że w bdb kondycji,serwisowane,z rozsądnym przebiegiem,no ale to jest oczywiste i dotyczy każdego auta i każdego silnika.Silnik N46 znajduje się na liście jednostek BMW polecanych,wywodzi się od N42,wszystkie silniki N46 są dobre i udane,warunek ,i tutaj szczególny nacisk z wykrzyknikiem----oleje często wymieniane ,wysokiej jakości,oraz materiały eksploatacyjne również,o te auta należy dbać i serwisować cyklicznie,najbardziej polecane sa te najmocniejsze,czyli 150 i 170 KM(stosunek mocy do spalania).Pisze jak byk,że,wyeksploatowanych ,zaniedbanych aut jest mnóstwo na rynku.Jeśli kupi się zadbany egzemplarz,koszty serwisowania nie urywają kieszeni,przy zakupie należy przede wszystkim zweryfikować stan rozrządu, Teraz podam silniki wysokiego ryzyka,o nich tez wspomniano----3.0 N57(początkowe roczniki),2.0 N47(szczególnie roczniki 2007 -09),2.0 M47(nie wszystkie wersje badziewne),2.5 N52 ale tylko z roczników2006-2009,poza nimi to niezle silniki,,N45 1.6 116 KM z początków produkcji oraz 2,0 173 KM z rocznika 2006-07(niewypał konkretny).