• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki sprzęt diagnostyczny do serwisu samochodów ciężarowych?

DrBulgot

Początkujący
Punktów
0
Witam, tak jak w temacie założyłem ten temat, aby zasięgnąć opinii fachowców pracujących na sprzęcie diagnostycznym na pojazdach cieżarowych. Poszukuję sprzętu diagnostycznego wraz ze szkoleniem. W internecie znalazłem informację na temat sprzętu TEXA oraz JALTEST. Szukam sprzętu który będzie "uniwersalny" w znaczeniu użyteczności do większości marek produkujących samochody ciężarowe. Czy moglibyście coś powiedzieć na temat texy oraz jaltestu, oraz może macie coś lepszego? Pozdrawiam

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
Launch x431 Pro 3 + HD Module . Robisz dostawczaki , ciężarówki , naczepy . Czy jest lepszy ciężko zwiedzić bo ogólnie mało jest tego sprzętu na rynku ewentualnie specjalizacja w konkretnej marce i oryginał .

MAGtronic

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Olsztyn
Launch słabo ogarnia ciężarowe, z uniwersalnych testerów TEXA daje radę, do codziennej obsługi wystarcza. Sprawdzisz błędy chodź czasami ich opisy to porażka, zrobisz adaptacje, wymiany zaworów, skasujesz inspekcje. Z ekologią ładnie współpracuje a tego jest najwięcej. Jaltest testowałem 3 lata temu to była porażka ale 3 lata dla testera to może być przepaść. Ja używam TEXA i serwisówki, scania, daf. EASY by się jeszcze przydało ale na razie zbieram.

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Launch x431 Pro 3 + HD Module . Robisz dostawczaki , ciężarówki , naczepy . Czy jest lepszy ciężko zwiedzić bo ogólnie mało jest tego sprzętu na rynku ewentualnie specjalizacja w konkretnej marce i oryginał .
rozwin myśl o tym launchu

DrBulgot

Początkujący
Punktów
0
dzięki za odpowiedzi, może możecie polecić coś z własnego doświadczenia co byłoby najlepszym wyborem. Tak jak pisałem zależy mi również na szkoleniu do sprzętu. Co to znaczy, że używasz Texa i serwisówki?

sidewind76

Gaduła
Punktów
7
Miasto
sosnowiec
Texa droga ale jak dobrze pogadasz z przedstawicielem to mozna niezłe pakiety dorwać i ma najlepsze serwisówki do truck i chyba najlepiej je ogarnia ja mam na platformie idc4 ale daje rade
a druga rzecz że za jakość się płaci i musimy do tego dorosnąc nie da się wszystkiego zrobić byle czym żeby tylko skasować pieniążki

Do góry Bottom