• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakich narzędzi używacie do regeneracji zacisków ??

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Hej, tak jak w temacie. Czego używacie do regeneracji zacisków szczególnie tylnych ze zintegrowanym hamulcem postojowym ? Denerwuje mnie ta ciągła walka z tymi segerami . Same szczypce to za mało, trzeba czymś napiąć sprężynę (grupa vag, opel itp itd). W japończykach często są koszyki sprężynowe, czym je ściskacie ? Jakich porządnych szczypiec do segerów używacie ?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Oddaję znajomemu który tylko to robi, często za 1 godz. lub 2 mama telefon że gotowy, mam do niego 5 min drogi i w tym czasie grzebię inne rzeczy. Przednie robię często sam

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Mechaniory robią zazwyczaj czym mają pod ręką - ciupaga, pogrzebacz, meselek...:D
Parę warstatów obejrzałem i nigdy nie zauważyłem jakiś patentów... zazwyczaj to była walka na śmierć i życie jakimiś podstawowymi narządziami...:rolleyes:
Kto by tam miał czas i głowę do jakiegoś rzeźbienia- trza zapierdzielać i kroić klienta za partaninę...:D

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Nie załamujcie mnie Panowie. Też wymieniam na owe ale czasem mam potrzebę zregenerować i szukam odpowiednich narzędzi do tego.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Jest za duża różnorodność zacisków żeby se zrobić jakiś jeden uniwersalny... to trza by było mieć kilka... a kto by się tam miał czas w takie coś bawić...
No bo żeby tak legitnie zregenerować zacisk to trza by było go wypiaskować + pomalować... to wtedy ma sens... ale to kosztuje... to w tej cenie ma się nowy ze sklepu...

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
101
Miasto
Piaski
Dzisiaj przed fajrantem zamawiałem nowy zacisk tylny do movano. 160 pln brutto z prowadnicami- HART. Całkiem przyzwoita jakość.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Dobra nie ma co dyskutować. Ja o zupie wy o dupie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jest za duża różnorodność zacisków żeby se zrobić jakiś jeden uniwersalny... to trza by było mieć kilka... a kto by się tam miał czas w takie coś bawić...
No bo żeby tak legitnie zregenerować zacisk to trza by było go wypiaskować + pomalować... to wtedy ma sens... ale to kosztuje... to w tej cenie ma się nowy ze sklepu...
Taka jest prawda, ja w moich autach sam regeneruję z piaskowaniem włącznie ale jako usługa to nie bardzo się opłaca chyba żeby mieć bardzo mocną piaskarkę żeby to zrobić raz dwa
Dobra nie ma co dyskutować. Ja o zupie wy o dupie.
Wydaje mi się że chodzi ci o pierścień segera który trzyma w środku w zacisku mechanizm ręcznego, ja mam tylko takie specjalne szczypce do tego celu no i pomagam sobie śrubokrętem, nie wyobrażam sobie żeby szukać czegoś innego, zawsze jakoś idzie

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
473
Miasto
PLE
Ja używam taki sprzęt do segera: https://figot.erli.pl/produkt/yato-...m0qHuhYEO0enAJ6C8yuuwMszhRoC2MUQAvD_BwE&gad=1
Automatyczne połączenie postów:

Takie coś do czyszczenia wytoczenia na uszczelniacz tłoka zacisku i osłony tłoka https://allegro.pl/oferta/przyrzad-...4FlAF54Od-G8qEp_JsJKSBxTtFYSRYpxoCROkQAvD_BwE

A tu kupisz ściągacz koszyków sprężyny zacisku ( nie wiem jak to działa bo nie miałem) z tego co wiem to koszyk jest jednorazowego użytku.

Ostatnia edycja:

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Lepiej zregenerować ori niż pchać chinszczyzne. Niektóre zaciski po tzw. fabrycznej reg. też nie są za dobrze zrobione ( niewłaściwe prowadnice, oszczędnie smarowane).
Co do narzędzi to nie pomogę za bardzo bo w tych co robię nic specjalnego nie trzeba tylko torx lub ampul i młotek tak młotek. W miejscach styku czyszczenie piachem plus smarowidło i działa . Czemu nie ocynk lub lakier . Ponieważ auta zarobkowe muszą jeździć nie stać.
Do zacisków vag https://allegro.pl/oferta/szczypce-do-zaciskow-hamulcowych-jonnesway-12681936406
Przerobione bo za grube.

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
36
Mam w wurth segery długie, do regenrwcji kupuje całe tłoki z mechanizmem( gwintem od ręcznego) na Allegro są tez fajne zestawy bębenków (samoregulatorów) z ośką i tulejką nową, wszyscy mówią regenerować stare a czy stosujecie oryginalne zestawy naprawcze z trw czy autofren lub quick brake

Do góry Bottom