• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakich odrdzewiaczy używacie?

spawacz

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Tąpkowice (lotnisko Pyrzowice)
Chodzi o odrdzewianie metalu czy odkręcanie zapieczonych śrub, co nie jest jednoznaczne, jeżeli odrdzewić powierzchnię to błyskawicznie działa "Fosol" (mieszanka kwasów, nie wiem czy jeszcze dostępny w sprzedaży) a na zapieczone śruby Coca Cola :D i przy okazji można ugasić pragnienie.

dzimi

Gaduła
Punktów
10
Miasto
.
Podepnę się pod wypowiedz kolegi ja przy remoncie maluszka do blach używałem FOSOL'u jeszcze do kupienia w Budom Markiecie w Poznaniu , do odtłuszczania używałem Birolu i zwykłego ekstrakcyjnego , a do śrub tak jak mówicie oklepane WD , albo CX :cool: Pozdrawiam

kubam619

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Garwolin
Dla mnie najlepszy

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
a ja śrubki pryskam ustrojstwem nazwanym Penetrant czy jakoś tak firmy BioLine kiedyś był WD-40 ale nadawał się tylko do nasmarowania zamka w drzwiach... w kurniczku

maxbu

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
5
wurth forsch liqui moly i CRdobry i nic nie zostaje w puszce, w innych różnie. W CRC nawet jak jest końcówka to można do góry nogami odwrócic i psiuka

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Z tego jestem zadowolony jak narazie. Jak skoncze puszke to sprawdze jak odrdzewiacz z Fuchs'a bedzie dzialac

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
a pomijając na chwilę odrdzewiacze , słyszał ktoś kiedyś o środku wurta do zmywania starych uszczelek ?
do uszczelek używam tego ładnie gryzie, a nawet raz zmywałem tym lakier z felgi motocyklowej, trzeba tylko uważać na elementy z tworzywa jak pokrywy zaworów a szczególnie na ślizgi łańcucha rozrządu to je rozpuszcza i deformuje... raz musiałem kupić nowy ślizg do 2,2CDI zobacz i wypróbuj-http://allegro.pl/zmywacz-silikonu-uszczelek-victor-reinz-re-move-i3865560186.html

Do góry Bottom