• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakie lampy do warsztatu wybrać?

Rafson

Nowy
Punktów
0
Witam panowie
Do tej pory w moim warsztacie miałem tradycyjne świetlówki, ale najwyższy czas pomyśleć nad ich wymieną. Do tej pory miałem 4 lampy po dwie świetlówki i myślę, że mogłoby być troszeczkę jaśniej. Zastanawiam się teraz czy wymienić tylko same świetlówki, czy zdecydować się na wymianę całej oprawy. Świetlówki LED 120cm znalazłem. Teraz moje pytanie, jak myślicie, czy warto przerabiać oprawy, które mam, czy lepiej kupić nowe przystosowane do LED? Nie są one teraz zbyt drogie, a samą oprawę kupię za około 30zł, no i do tego trzeba doliczyć koszt samych świetlówek.Jak myślicie to rzeczywiście jest aż takie mocne i kosztuje tylko 13,50?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
powiem ci tak,robilem eksperymety podwieszajac wynalazki na trytytkach na oprawach ktore sa zawieszone tam gdzie obecnie.Moje wnioski,kazde ledy z serii taniej mozna sobie wlozyc nie powiem gdzie,poprostu przy tym nie da sie pracować.Odpalam tradycyjne swietlówki i moge działać bo jest poprostu az bialo w warsztacie a o kącie rozproszenia swiatła nie wspomne bo przepasc.Mysle jakby zainwestować zdecydowanie wieksza kase w konkretne swietlowki led to moze by cos z tego było bo widzialem u ziomka to jest ok,ale placił sporo.
Ta za 13.50 nadaje sie powiesic sobie gdzies nad stołem czy na scianie jako dodatkowe doswietlenie czy gdzie indziej bo mam ich kilka i do niczego wiecej to sie nie nadaje.
Krotko mowiac,nie placisz nie pijesz szampana.Nie placisz-nie swiecisz

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
dwie rury led świecą lepiej niż jedna świetlówka.
natomiast dwie świetlówki swiecą lepiej niż trzy ledy.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Kupiłem na próbę 2 oprawy 120 cm i 4 x LED Philips. Jest naprawdę dobrze

Teterka

Początkujący
Punktów
0
Kurczę lamp jest w sumie tak wiele, że ciężko tak doradzić. W warsztacie z jednej strony przydałoby się mieć duże oświetlenie, ale z drugiej może yo być problematyczne jeśli chodzi o dostepność miejsca.
O tej oprawie ciężko coś powiedzieć. Cena fajna to fakt, ale może lepiej po prostu zainwestować trochę więcej i już mieć pożądną lampę? Wybór tutaj zależy więc od Ciebie :)

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
123
Miasto
Katowice
Mam te tanie, światła dają dużo tylko obudowa badziewna.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ja brałem najtańsze standardowe oprawy jakich wiele w każdym sklepie elektro. Ino LED z filipsa

Do góry Bottom