• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakie narzedzia i przyrzady sa potrzebne w warsztacie

Mateusz2454

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Starachowice
Dziekuje panowie za odpowiedzi. Samochody di roboty zawsze sie znajda mieszkam na malej wsi kazdy mnie zna a to po rodzinie czasem cos naprawiam. Chce sie tym zajac najbardziej jak tylko sie da moge to robic non stop. Teraz bede mial ferie to sobie troszke dorobie zawsze cos. Czyli panowie mowicie ze sie da wszystko zrobic i bez podnosnika dwukolumnowego wole sluchac starszych bardziej doswiadczonych. Dziekuje jeszcze raz za pomoc. Postaram sie jakos odwdzieczyc.

A jeszcze chcialem spytac co sadzicie o takim podnosniku ktory kolega wczesniej zamiescil?

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
123
Miasto
Katowice
Musisz dbać o zdrowie , więc nie warto leżeć pod samochodem dla paru groszy.

A

Anonymous123

Jeden znajomy tez robil z ziemi a teraz nie robi juz nic bo go nie ma. Zgubiła go rutyna. Tyle razy podstawial cos ze juz robil to na wyczucie i spadlo . Inny robil dostawczaka skrzyniowego, tez rutyna, szybko szybko. Spadl mu z czegos tam jak robil cos na kucaka i skrzynia ladunkowa zawisła mu na barku i docisnela do ziemi. Teraz porusza sie na czterech kółkach. Tak jak pisalem, mozna robic z ziemi. Ale tylko doraznie i przy zachowaniu bezpieczenstwa. Na zadnej trawie, na zadnych kobylkach z lilda czy lewarkach. Masz kawalek ziemi kolo domui to kop kanal. Koszt niewielki jak wiekszosc prac wykonasz sam.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Zgadzam się bezpieczenstwo i rozsądek przede wszystkim.Ja pracowałem na lewarkach i kobylkach bo nie miałem innego wyjścia na tamten czas ale zawsze dbalem żeby sprzęt był solidny,powierzchnia równa i utwardzona a auto odpowiednio podstawione.W warunkach warsztatowych to nie ma sensu bo wygoda i szybkość pracy jest zupełnie inna.Jeśli podjedziesz z głową to dasz sobie radę mimo to polecam zbudować kanał bo napewno bezpieczniej i łatwiej się pracuje

Mateusz2454

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Starachowice
Wiem o tym panowie. Bezpieczenstwo najwazniejsze tak jak zdrowie dowiedzialem sie o tym niedawno jak wyladowalem w szpitalu. Ale odnosnie tego podnosnika czy polecacie taki zakup czy ma to sens taki podnosnik plus solidne kobylki? Nie trzymalbym auto przez calyczas na takim podnosniku tylko podstawialbym sobie

A

Anonymous123

Kwestia bezpieczenstwa i wygody pracy to juz twoja wlasna ocena. Nikt ci nie powie ze tak bedzie dobrze a tak nie. Chcesz to rob jak chcesz. Większość poleca ci kanal.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Jakiego podnośnika, co konkretnie masz na myśli?Każdy podnosnik ma przecież podany max dopuszczalny udźwig

Mateusz2454

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Starachowice
Chodzilo mi o ten

Podnosnik jednokolumnowy mobilny lak

Załączniki

• pobrane (2)_2.jpg
    pobrane (2)_2.jpg
    3,7 KB · Wyświetleń: 11

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Bez sensu, nie jest na tyle pewny by wchodzić pod auto bez dodatkowych zabezpieczeń, a jak juz tak kombinować do duża żaba która dźwiga na 50cm:

http://allegro.pl/podnosnik-3t-zaba...050569261.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=138220

Do tego solidne kobyłki (automatyczne lub klasyczne na sworzeń, wole te drugie)

http://allegro.pl/kobylki-3t-podstawki-auto-stojaki-2-szt-kobylka-i5658020563.html

I jak najniższa leżanka:

http://allegro.pl/solidna-wygodna-lezanka-warsztatowa-wozek-lezak-pl-i6589220477.html

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Ja się pytam czy to jest forum mechaników ?

Do góry Bottom