ja powiem tak z własnego doświadczenia, mam za sobą leasingi, kredyt, pożyczkę u rodziny, program spłat u dostawcy w zamian za obroty, od jakiegoś czasu interes się rozwinął i co ca tym idzie podatki też są całkiem całkiem. Jak płacisz podatki to musisz zarabiać - czyli wnioskuję kasę na rozwój (zakup) masz , jedynie żal Ci płacić państwu haraczu.
I tu cię zmartwię, trzeba płacić , choć serce pęka szczególnie jak patrzysz co z tymi podatkami robią politycy, rządzący i cała ta "grupa" z podatków żyjąca.
Jeśli chcesz zmniejszyć koszty podatku inwestuj w sprzęt i ludzi w swojej firmie - gotówką - inaczej będziesz sponsorował zamiast żyjących z podatku , żyjących z prowizji i odsetek .
Jak dobrze policzysz to żaden leasing, kredyt etc. nie da Ci oszczędności. Inna sprawa jak nie masz gotówki na inwestycje a chcesz inwestować - czasami innej drogi nie ma - ale to kosztuje.......
Niestety podatki większe lub mniejsze będziesz płacił zawsze , chyba że przejdziesz do podziemia ale to w/g mnie zbyt duże ryzyko lepiej oddać Bogu co Boskie a państwu co żąda ......