• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakie są realne koszty leasingu

adamarr

Gaduła
Punktów
5
Prowadzimy z żoną firmę. Płacimy spore podatki i szukamy kosztów. Pomyśleliśmy o leasingu. Tak aby zaciągnąć na 2 lata auto o wartości salonowej około 50 tys zł (mamy kilka typów). Myślicie, że to się opłaca? Jakie są realne koszta? Kruczki prawne itd.

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
ja powiem tak z własnego doświadczenia, mam za sobą leasingi, kredyt, pożyczkę u rodziny, program spłat u dostawcy w zamian za obroty, od jakiegoś czasu interes się rozwinął i co ca tym idzie podatki też są całkiem całkiem. Jak płacisz podatki to musisz zarabiać - czyli wnioskuję kasę na rozwój (zakup) masz , jedynie żal Ci płacić państwu haraczu.
I tu cię zmartwię, trzeba płacić , choć serce pęka szczególnie jak patrzysz co z tymi podatkami robią politycy, rządzący i cała ta "grupa" z podatków żyjąca.
Jeśli chcesz zmniejszyć koszty podatku inwestuj w sprzęt i ludzi w swojej firmie - gotówką - inaczej będziesz sponsorował zamiast żyjących z podatku , żyjących z prowizji i odsetek .
Jak dobrze policzysz to żaden leasing, kredyt etc. nie da Ci oszczędności. Inna sprawa jak nie masz gotówki na inwestycje a chcesz inwestować - czasami innej drogi nie ma - ale to kosztuje.......
Niestety podatki większe lub mniejsze będziesz płacił zawsze , chyba że przejdziesz do podziemia ale to w/g mnie zbyt duże ryzyko lepiej oddać Bogu co Boskie a państwu co żąda ......

konczel

Bywalec
Punktów
3
Czy leasing się opłaca? I tak i nie. Kupować auto tylko po to aby kupić i nie płacić podatków troche mija się z celem. Jeżeli auto rzeczywiście jest potrzebne to zdecydowanie warto kupić. Mój znajomy jakiś czas temu kupił Opla Corsa z gazem na firmę. Auto kosztowało 43 tys zł w salonie. Z lesingiem, ubezpieczeniem ac, oc, rejestracją (bo za to też dodatkowo płacisz w leasingu) koszt całkowity to jakieś 55 tys zł brutto. Ale odlicz sobie od tego dochodwy, część VAT-u i wychodzisz na swoje. Jeżeli chodzi o bardziej szczegółowe wyliczenia to zapytaj może na tym forum w dziale z leasingiem http://www.forum-kredytowe.pl/f137/ tam Ci bardziej konkretnie odpowiedzą.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
jakbys napisal dokladniej jaka sytuacja, czy musisz sie posilkowac jakims finansowaniem i po prostu szukasz najodpowiedniejszego (najkorzystniejszego)?
Tak to rzeczywiście mozna zrozumiec, ze kupiujesz samochod i myslisz o leasingu, zeby odpisac wiecej z podatku, ale masz mozliwosc kupna za gotowke...
Przelicz sobie - pare minut w excelu i gotowe. mozesz przeliczyc wszelkie warianty - z jednej strony zakup za gotowke i w koszty wkladasz tylko amortyzacje i odliczasz czesc vatu, z drugiej leasing - rozlozenie platnosci w czasie, ale i odsetki jako dodatkowy koszt. Leasing to zawsze bedzie koniecznosc AC i serwisow odpowiednich, nieraz bedzie to drozsze rozwiazanie niz kupujac za gotowke

Punktów
2
Miasto
Łódź
Licytacja o tym, czy lepiej kupić? Wziąć w leasing? itp. będzie trwała zawsze - gdyż każdy widzi swoje argumenty i dobrze. Po to są różne oferty, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie.
Ja np. wypożyczyłem długoterminowo samochód. Koszty może były i większe, ale nie uzależniałem się od jednego modelu. Zresztą prowadziłem taki charakter pracy, że samochód nie był mi potrzebny jak można uzyskać w ofertach leasingowych.
Dlatego podsycając niejako tę dyskusje dopowiem, że wypożyczanie długoterminowe auta to też jakaś opcja.

Paweł Kozłowski

adw. Paweł Kozłowski
Punktów
24
Miasto
Warszawa
Przy leasing warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz - w momencie szkody, a zwłaszcza kradzieży, mamy całość kwoty leasingu postawioną w stan wymagalności. Pieniądze z ubezpieczenia dostanie oczywiście leasingodawca, ale jeśli nie pokryją one szkody w całości, trzeba będzie dopłacić. Największy problem jest w sytuacji kradzieży pojazdu i odmowy wypłaty ubezpieczenia przez ubezpieczyciela. Co do opłacalności leasingu, to już każdy musi sobie sam skalkulować, nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Samochód w leasingu musi latać. Najlepiej jak silnik nie gaśnie. W warsztacie taki jest niepotrzebny. Niby po co i w jakim celu ? Leasing w rozrachunku jest droższy od jakiegokolwiek kredytu dochodzi jeszcze wykup pojazdu na własność. W specyficznych działalnościach leasing jest wskazany, ale w zwykłym warsztacie zupełnie niepotrzebny.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
jestem tego samego zdania. Z warsztacie ma stać "pewniak" który zawsze odpali i pojedzie. To nie musi być salonowe auto bo szkoda do takiego słupek wrzucić czy też w takim złom wywieźć. Koszty generować trzeba zakupami sprzętu i tyle......

Punktów
2
Miasto
Łódź
Odnosząc się do wcześniejszej wypowiedzi, mogę podać przykład, z którego ja skorzystałem.
Dla Mnie wynajem długoterminowy, to właśnie niedoceniana, ale za to interesująca alternatywa do leasingu. Tak jak wcześniej wspomniałem, spór o opłacalności będzie trwał w najlepsze, ale jestem więcej niż pewny, że oba przykłady znajdą swoich 'fanów'.
Ważne, że takie oferty wprowadzają zasadę: wzajemnej konkurencyjności, co jest rzeczą niezwykle istotną.

Punktów
0
Miasto
Białystok
Ja też korzystałem z wynajmu długoterminowego. Mi się taka alternatywa zdecydowanie bardziej opłacała, niż brać auto w leasing. Akurat u Mnie taki wynajem był podyktowany nie tyle względami finansowymi, co koniecznością korzystania z pewnej (określonej) floty pojazdów, które ta firma mi zaoferowała.

Ostatnia edycja:

Darki

Początkujący
Punktów
0
Tak mi się skojarzyło,że często widzę oferty sprzedaży aut poleasingowych , ciekawe czemu firmy ich nie wykupują na własność.

Paweł Kozłowski

adw. Paweł Kozłowski
Punktów
24
Miasto
Warszawa
Tak mi się skojarzyło,że często widzę oferty sprzedaży aut poleasingowych , ciekawe czemu firmy ich nie wykupują na własność.
Nie potrzebują, wolą wziąć kolejny leasing. Samochód wykupiony z leasingu jest bezużyteczny księgowo, bardziej opłaca się wziąć nowy i rozliczać raty leasingowe.

Do góry Bottom