• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jazda na "zimówkach" cały sezon...

Paulina94

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam!
Niedawno kupiłam Skodę Octavię w której zamontowane są opony zimowe Dębica Frigo 2 (15,195,55), jeśli wierzyć poprzedniemu właścicielowi (a raczej dealerowi u którego auto kupiłam) opony są obecnie po drugim sezonie użytkowania, niestety do auta nie było dołączonych opon letnich. Nie ukrywam że chciałabym trochę zaoszczędzić... i doszłam do wniosku że chyba najsensowniejsze będzie jeżdżenie na zimowych oponach cały rok, oczywiście świadoma konsekwencji jakie z tego wynikają.
Mam kilka pytań, czy ktoś z użytkowników stosował podobne praktyki? Ile sezonów może mniej więcej wytrzymać opona zimowa jeśli użytkuje się ją cały sezon (roczny przebieg 15-20 tys)?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Paulina

Paulina94

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Marek_S owszem kasa jest w moim przypadku bardzo ważna, zarabiam całkiem dobrze ale na chwilę obecną mam o wiele poważniejsze wydatki niż opony... różnie to w życiu bywa. Gdy wszystko się ustabilizuje pewnie kupię coś lepszego :)

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Marek_S owszem kasa jest w moim przypadku bardzo ważna, zarabiam całkiem dobrze ale na chwilę obecną mam o wiele poważniejsze wydatki niż opony... różnie to w życiu bywa. Gdy wszystko się ustabilizuje pewnie kupię coś lepszego :)
Opona i hamulec w aucie to są najważniejsze rzeczy.Najgorzej jak się coś wydarzy tfu tfu tfu odpukać a życie jest jedno twoje lub kogoś.Opona po 10 latach traci jakąkolwiek gwarancję.Ubezpieczalnia nie wypłaci kasy itd Problemy.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Kolega swoim C5 2,2 HDI wracając z wawy miał wypadek ze wystrzeliły mu dwie opony z jednej strony dlaczego ? nikt nie wie , system odpalił kurtyny i na szczęście miał na tyle wolnego miejsca że nigdzie nie walnął , wiec pomyśl co jest dla Ciebie ważne Twoje bezpieczeństwo czy kasa . Jak zginiesz to masz z głowy temat ale jak np. złamiesz kręgosłup i będziesz kaleką ? Opony , hamulce i zwieszenie to Twoje bezpieczeństwo ale .....

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
a ja tam jeżdżę na tym co mam,bywa że cały rok na zimówkach,bywa że cały rok na letnich,jeździłem poldkiem na d-124 zresztą cała Polska na nich latała długie lata i było git,fakt niby zimówki zimą mają lepsza trakcję itp choć różnie z tym bywa,zaznaczam że to moje subiektywne wywody,nie neguję zmiany opon itp jedni lubią pomarańcze drudzy jak im nogi śmierdzą

darcuss

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Stolyca
Sztuka jest sztuka, po sezonie letnim je wywalisz. To i tak trzeba będzie nowe kupić, a jak żal tak j.w. koledzy pisali, to używki na giełdzie kupić

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Z oponami jest tak samo jak z częściami. Na pytanie co zakładamy odpowiedź klienta " Po taniości", a potem tu coś stuka, tam coś piszczy. Akurat tutaj rozumiem, że są inne ważniejsze potrzeby, ale chyba jest lepsza jazda wolniejsza na lepszych zimówkach. Niż miałaby założyć używki, lub co gorsza jakieś opony z kraju ryżowego (chin).

darcuss

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Stolyca
Z oponami jest tak samo jak z częściami. Na pytanie co zakładamy odpowiedź klienta " Po taniości", a potem tu coś stuka, tam coś piszczy. Akurat tutaj rozumiem, że są inne ważniejsze potrzeby, ale chyba jest lepsza jazda wolniejsza na lepszych zimówkach. Niż miałaby założyć używki, lub co gorsza jakieś opony z kraju ryżowego (chin).
Mowa o używanych z rzeźbą nie mniejszą jak 5mm

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Wiesz, oczywiście, że nie ma znaczenia. Zwłaszcza, że już nikt nie ogarnia, czy mówimy o zimówkach czy o nowych starych letnich. Ot, rozmowa z oponą w roli głównej...:p

basia2166

Nowy
Punktów
0
witam prosze o pomoc z oponami do jeep commandera 2007 chodzi o rozmiar opon czy rozmiar 265/65/17 beda pasowac ?czy beda obcierac ?

Do góry Bottom