• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jeep Compass MAP sensor

Dżodżo

SuperMechanior
Punktów
18
Miasto
Shannon/Ennis/Limerick
www.thomasgarage.ie
Mam problem z Jeepem Compass. Rok 2008, silnik VW 2.0 diesel oznaczenie BYL.

Samochód przyjechał na brak mocy. W innym warsztacie któs wymieniał EGR, przepustnice na dolocie, rure od intercoolera do dolotu. Inny warsztat powiedział, żeby wymienić świece żarowe bo to od nich jest błąd i nie ma mocy. Podłączyłem kompa DELPHI i błędu od świec nie ma. Za to jest błąd P0236 - turbocharger/supercharger boost sensor "A" circuit range/performance.

Drugi czujnik podłożony i dalej to samo. Kabelki do ECU sprawdzone-jest przejście.

Jak błąd wykasuję i wyłączę zapłon, a później odpalę silnik to błąd powraca i brak mocy bo sztanga od turbo nie idzie do dołu (brak podciśnienia).

Jak wykasuję błąd na odpalonym silniku to podciśnienie jest, sztanga od turbo idzie do dołu i jest moc do ponownego uruchomienia silnika.

Ktoś ma jakieś pomysły/podpowiedzi?

Pozdrawiam.

Aha dodatkowo sprawdzone na wtyczne od MAP sensora zasilanie.

Na zapłonie piny 1 i 3 jest 5V (dokładnie 4,98V-4,99V)

Po odpaleniu silnika piny 1 i 4 jest 1,9V

Dżodżo

SuperMechanior
Punktów
18
Miasto
Shannon/Ennis/Limerick
www.thomasgarage.ie
powinno być równe ciśnieniu atmosferycznemu. Myślę jeszcze, ze ktoś mógł podmienić czujnik na zły i ja drugi podkladam taki sam czyli po prostu nie od tego samochodu/silnika. W przyszłym tygodniu może załatwię oryginał/uzywke z takiego samego jeepa i może się cos więcej rozjasni.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Moze to jakas nieudana proba tjuningu/usuwania dpf?

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
jak ja lubię takie zagadki... Pewnie połowy tablicy DTC już nie ma :D

Dżodżo

SuperMechanior
Punktów
18
Miasto
Shannon/Ennis/Limerick
www.thomasgarage.ie
DPF-a nie posiada, nie był wycinany. Ciśnienie atmosferyczne 1011 kPa, ciśnienie doładowania na zapłonie 1188kPa. Czujnik podmieniony na uzywany oryginał z takiego samego modelu/silnika. Jak na MAP sensorze wakuometrem ustawie ciśnienie bliskie atmosferycznemu to bledu nie wyrzuca.

Dzisiaj czytane Snaponem.

Jakieś następne podpowiedzi/sugestie?

MotoFan

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Rzeszów
naprawimyauto.com.pl
Wywala błąd dlatego, że ECU porównuje ciśnienie MAP z ciśnieniem atmosferycznym. Jeśli się nie zgadza to wywala błąd.
Sprawdź czujnik, przewody, napięcie odniesienia(referencyjne).
Na końcu chyba tylko komp zostaje.

Do góry Bottom