• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Zafira B Z19DT – tryb awaryjny

atb666

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Opel Zafira B (Z19DT) - tryb awaryjny

Już 3 lub 4 raz mam tak, że po dłuższym postoju po odpaleniu jest brak mocy i nie mogę włączyć tempomatu. 1 razem samo przeszło, trochę go po katowałem i miałem z pół roku spokój. Ostatnio 2, 3 i 4 raz to zwiększenie częstotliwości problemu zwłaszcza w ostatnim miesiącu. Jak szukałem, to większość pisze o przepustnicy ale przy braku błędów. Ja mam brak kontrolki na desce rozdzielczej. Na pewno źle gasi (sprawdziłem to - filmik https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=21550863#21550863). Dziś wyjmę przepustnicę i sprawdzę elektronikę, bo pewnie jest zalana olejem. Spróbuję ją wyczyścić kontakt spray-em. Jeśli jest w niej olej, to zakładam, że turbo do uszczelnienia? Czujnik doładowania ciśnienia (map sensor) Bosch i zawór/przetwornik ciśnienia turbiny Pierburg 55259833 już miałem wymieniany Maj-Czerwiec 2024 na oryginały, bo był problem z mocą ale przez EGR (od tamtej pory zaślepiony). Czy ze względu na poniższe błędy, to będzie raczej sterownik czy dalej może być to przepustnica????
Po wykasowaniu błędów wszystko działa jak należy.

Kody błędów:
B3925-00 Otrzymano niewłaściwy identyfikator środowiskowy IPC (zestaw wskaźników)
B3929-00 Otrzymano niewłaściwy identyfikator środowiskowy REC (Tylny zespół elektroniczny)
B3977-00 UEC (Centralny zespół elektroniczny) otrzymała nieprawidłowy identyfikator środowiska
U2105-00 CAN-BUS - brak komunikacji z ECM (modułem kontroli silnika)

Play Video

9321654400_1747392971.jpg

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3662087.html
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2075598.html#

atb666

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Właśnie zauważyłem, że na zdjęciu jest "nie występuje" dla pierwszego błędu, nie spojrzałem czy wszystkie kody tak miały. Natomiast dziś nie było żadnego kodu błędu. Rozebrałem przepustnicę i pełno oleju w elektronice. Przepłukałem kontakt spray-em elektronikę i zębatki (silnik przepustnicy). Skoro się tam dostał, to i tak będę musiał ją wymienić lub uszczelnić ale nie widziałem żadnego zestawu naprawczego do tego. Póki co kilka razy gaszone, odpalane, pojeżdżone i jest ok, nawet mniej trzęsie przy gaszeniu. Zobaczymy na jak długo pomoże.

Pojeżdżę jakiś czas i zobaczymy kiedy temat wróci, a w międzyczasie zakupię regenerowaną przepustnicę.

atb666

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Temat wrócił, będzie wymiana przepustnicy na używkę, starą rozbiorę i zobaczę czy pełne czyszczenie będzie lepsze.

atb666

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Wymiana przepustnicy była w środę 21.05.2025. Jak na razie OK, do tego przy gaszeniu nie trzęsie. Pojeżdżę jeszcze jakiś czas i jak będzie OK, to zamykam temat.

atb666

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Wymiana przepustnicy była w środę 21.05.2025. Jak na razie OK, do tego przy gaszeniu nie trzęsie. Pojeżdżę jeszcze jakiś czas i jak będzie OK, to zamykam temat.

atb666

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Do dziś nie ma problemu po wymianie przepustnicy. Błędy sterowników nie były połączone z brakiem mocy i brakiem tempomatu. Zamykam temat.

Do góry Bottom