• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

kłopoty ze sprzęgłem tak podaje lexia w citroenie c3 xtr w półautomatycznej skrzyni .

markopolo157

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Jestem w Irlandii na parę dni u syna ,a nie mam doświadczenia z sensodrivem ani kanału , potrzebuję pogadać z kimś doświadczonym w tym temacie może coś się uda mu pomóc , bo tutaj 4 takie auta są w całym kraju i nie mają doswiadczeń.Po odczytaniu lexią wyskoczył błąd sprzęgła załanczam w załączniku. pozdrawiam

Załączniki

• cytryna 3.jpg
    cytryna 3.jpg
    199,3 KB · Wyświetleń: 27

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Owszem coś takiego robiłem, automat sprzegła chyba simensa trzeba to zobaczyć co się dzieje. Skrzypi albo są jakieś objawy ?

markopolo157

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Owszem coś takiego robiłem, automat sprzegła chyba simensa trzeba to zobaczyć co się dzieje. Skrzypi albo są jakieś objawy ?[/Q

Jezdzi dobrze do czasu a póżniej trach i wchodzi w cykl awaryjny ,ja niestety nie mogę się przejechać bo tutaj osoba jest ubezpieczona a nie auto( dopiero jutro przejadę się z synę i spróbujemy popsuć!!)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tak dziwnie normalnie nie ? Ale to tez ma wady nie mozesz jeździc , mozliwe ze silownik pada albo mechanicznie sprzegło , tam była jakas adaptacja i może to należy zrobić jak pamiętam w moim przypadku woda sie dostała i się zacierało . Raczej napisz jaki bład wyskakuje jak juz jest w trybie awaryjnym . Bez warsztatu tego raczej nie zrobisz

markopolo157

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
co do wody to tutaj powodzie są i to nie jest wykluczone bo pełno kałuż na drodze , lexia ma tą usterkę zapisaną że położenie sprzęgła i jej nastawy są błędne , ale sprawdzę jeszcze jak raz zrobi tryb awaryjny !! tam z załączniku podają co trzeba sprawdzić

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ale ja wiem co trzeba tyle ze tego siłownika nie wybudujesz tak łatwo a rozebranie też jest trudne , wykasuj błedy potem jedz az nie wyskoczy , w testach była adaptacja bo to pamietam robiłem ale było to kilka lat temu to juz dokladnie nie pamiatam .

markopolo157

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Syn był tutaj u mechanika i chyba zrobił mu tą adaptację tak się domyślam , bo powiedział że jak problem powróci to raczej coś nawaliło- a powróciło po 2-tygodniach- , spróbuje jutro jeszcze raz zaadoptować co mam do stracenia?.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tyle ze napierw bledy systemu bo tak to zgadywanka

markopolo157

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
ten załącznik który podałem to jest błąd systemu(kontrola położenia sprzęgłą) i jego sugestia co trzeba zrobić zalecenia .

markopolo157

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
no wynika, że nastawa sprzęgła jest nieprawidłowa i dlatego trzeba sprawdzić 5 różnych rzeczy(mocowanie siłownika, sensory położenia, głębokość posuwu sprzęgła), tylko czy się da np. bez kanału?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
w c2- przerabiałem ten temat,adptacje podmianki całego mechanizmu itd winne okazało się samo sprzęgło po wymianie problem znikł auto śmiga do dziś

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
To nakładka na mechaniczną skrzynie i sprzęgło , jak mechaniką niesprawna to elektronika nie wyrabia w korektach i wali błędy

markopolo157

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Błąd położenia sprzęgła nie zgodnego z zadanym, czyli coś nie gra z nastawą sprzegła lub jego pomiarem przez czujnik .Przejechane 200 tys, ale syn jeżdził ostatnie 15 tys, benzyna 1.4 , Po wizycie u mechanika podejżewam że dokonał adaptacji i auto pojeżdziło tydzień jak przepowiedział mechanik i znowu weszło w tryb awaryjny , a w tej chwili działa dobrze, dlatego jutro będę jeżdził w celu sprowokowania usterki.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Pada mechanizm sprzegla, jak napisal Marek jest siemensa. Tam sa plastikowe tryby, moga sie wyciac, samo sprzeglo tez moze byc kaput.

markopolo157

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
No jak padło sprzęgło to ja tutaj na podwórku tego nie zrobię niestety, a tutaj w warsztacie to zapłacą jak za połowę auta pewnie((

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No pewnie po 200k sprzęgło jest wyjechanie bardzo możliwe . Niestety stare auto to sa koszta

Do góry Bottom