• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kamień w bloku, jak usunąć?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Majster,to ty masz cała gablotę składasz remontujesz czy tylko sam silnik???
Bo amerykańska V8 z lat 60"-tych...no nie powiem... zaintrygowała mnie!:D
Automatyczne połączenie postów:

Aaa jak by takie V8 do mojej v40tki wsadzić? O kuźwa kosmos!

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Wlałem w niego 8 butelek octu i 6 opakowanek kwasku, no i reszta wody nie wiem dokładnie ile może z 2 litry.
Ocet ma jeszcze jedną fajną przydatną cechę :) temperatura zamarzania bodajże -40*C dobre to na zimę, można wypłukać układ mieszanką z wodą destylowaną i nawet zostawić to na noc, nie zamarznie

darcun4

SuperMechanior
Punktów
152
Miasto
Toruń
Optymalną temperaturą przy użyciu octu jest 70-80 0C. Wlej sam ocet bez rozcieńczania i bez kwasku. Kamień to nic innego tylko głównie CaCO3. Ocet (słaby kwas) radzi sobie z tym bardzo dobrze i niczego nie zniszczy, w przeciwieństwie do ługu (NaOH). "Zeżre" tyle kamienia ile będzie w stanie przetrawić, jak coś jeszcze zostanie, to powtórzyć.

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Majster,to ty masz cała gablotę składasz remontujesz czy tylko sam silnik???
Bo amerykańska V8 z lat 60"-tych...no nie powiem... zaintrygowała mnie!:D
Automatyczne połączenie postów:

Aaa jak by takie V8 do mojej v40tki wsadzić? O kuźwa kosmos!
Tak, z 64 roku. Robię tylko silnik i resztę mechaniki klientowi. A myślę że jakbyś to wsadził do V40 to złamała by się na pół i to wzdłuż. Hehe
Tradycyjny żuraw miał ciężko z wyciągnięciem żeliwnego silnika i skrzyni.

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
Ocet woda kwasek cytrynowy
nigdy octu nie dawac do ukladu chlodzenia, bo potem korozja stali i zeliwa postepuje znaczaco, chyba ze w minimalnym stezeniu i z podwojna plukanka po zastosowaniu. Ocet nie sprawdza sie, lepiej zastosowac cos innego, fakt ze rozpuszca bialy kamien, ale koroduje ze wszystkim innym. Ja wiem ze bloki sa z alu lub innych, ale wszystko po drodze moze byc ze stali.
Zastosowalem ocet w civic vii 1.7 benzyna(wlalem szklanke do uzupelnienia)to potem (po tygodniu jezdzenia) nie szlo wyplukac rudego, zerdzewialego szlamu, mazi z bloku(uszczelka byla w porzadku)... a mialem tylko do usuniecia minimalny nalot po zwyklej kranowce...

wg mnie to najlepiej zrobic plukanke z wody destylowanej z dodatkiem tylko jednego-dwoch kieliszkow octu i co tydzien zlewka, zmniejszajac ilosc octu, az do calkowitego wyplukania kamienia. taka plukanka zajmie z pol roku, no ale coz... na koniec powinna byc sama destylowana woda, ktora po zlaniu powinna byc czysta...

Ostatnia edycja:

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Zabezpieczyłem oczywiście środkami smarnymi, po całej operacji wszystkie zakamarki.

Do góry Bottom