• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kanał + podnośnik dwukolumnowy

Rasoir

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kasina Wielka
Witam,

otwarłem niedawno zakład wulkanizacji, z wyników pierwszego sezonu jestem zadowolony, jednak liczę że kolejny przyniesie jeszcze większe zyski, dlatego też zastanawiam się nad rozbudową warsztatu. Na razie podnoszę samochody na żabkach, ale chciałbym zainwestować w jakiś używany podnośnik dwukolumnowy.

Mój plan przedstawia się tak:

chcę wykopać kanał długości ok. 3m i szerokości 1m i na niego nałożyć podnośnik dwukolumnowy.

Chodzi o to, że sala gdzie wymieniamy ma 4m szerokości, 6,10 długości (przeznaczonej na samochód) oraz ok. 2,85m wysokości. Zajmuję się też wymianami eksploatacyjnymi dlatego też chciałbym mieć możliwość wejścia pod auto, a to w moim przypadku umożliwia tylko kanał, bo jak wiecie samochodu na więcej niż 1m w takich warunkach nie podniosę.

Co o tym sądzicie? Widziałem na allegro podnośniki w cenach od 3 tys. zł, chciałbym śrubowy bo do hydrauliki mam ograniczone zaufanie.

Czekam na opinię na ten temat!

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
jak dla mnie to nie ma sensu - kanał i na nim podnośnik dwukolumnowy...
inna sprawa czy technicznie jest taka możliwość, bo podnośniki wymagają odpowiedniej ławy i może kanał stać na przeszkodzie.
jak już będziesz miał kanał, to lepiej podnośnik kanałowy, albo żabkę z boku i auto na kobyłki.
A podnośnik jeszcze możesz rozważyć na dworze - zimą do d..., ale przez pół roku można na nim działać ;)

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
odradzam taką konfigurację. Mieliśmy podobny pomysł, na jeszcze większym kanale i dozór techniczny odradził nam, bo praktycznie żaden inspektor tego nie podpisze, a dwa że ściany kanału będą pękać i podnośnik może "się złożyć". Dlatego jak bedziemy stawiać podnośnik, to musimy zasypać kanał i na twardą posadzke dać podnośnik

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Nie zgadzam się z tym co piszecie, na jednym stanowisku mam kanał z podnośnikiem wykonany profesjonalnie i odebrany przez wszystkie instytucje,Pracuje na nim 3 rok bezproblemowo,taka konfiguracja ułatwia wiele prac niemożliwych do wykonania tylko na samym podnośniku .Jeśli masz taką możliwość to nie zastanawiaj sie nad przydatnością tego rozwiązania

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
no widzisz, moze u nsa złaposadzka jest? możesz podać wymiary kanału i jaki masz na nim podnośnik?

Rasoir

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kasina Wielka
No właśnie ja już widziałem takie rozwiązania podczas szukania podnośników. Na aukcjach były wstawione zdjęcia gdzie na kanale stoi podnośnik, dlatego też uznałem, że to może być dobre rozwiązanie. Kwestia tego, że ja raczej musiałbym kupić z tą dolną belką poprzeczną a nie górną bo te mają ponad 3,5m więc albo dziura w dachu albo pierwsza opcja i schylanie się w kanale jakbym chciał przejść. Myślę, że z ławicami byśmy sobie poradzili bo mam w domu dobrego budowlańca, znającego się na rzeczy :)

Myślałem też nad nożycówką do samej wymiany opon, ale wtedy robota przy zawieszeniu czy wydechu odpada albo trzeba by kucać tak jak to robię teraz. To raczej nie jest komfortowe :) A rozbudowywać zakład o drugie stanowisko (jedno kanał + drugie podnośnik) to już za duże koszty bo trzeba by było zrobić jakąś wiatę i w zimie marznąć na zewnątrz.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
a ta w ogóle, to jak spawdzają się deski, którymi kanał zasłaniasz? wygodnie się na tym robi?

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
to dobry patent, i powiedz mi, kanał nic nie pęka? Bo jak na przykałd dać 4T podnośnik na kanał to ciekawe czy ściany wytrzymają, nawet jak ławy wylejesz.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Ja z wyboru mam tylko kanał z lewarkiem kanałowym dwubiegowym. Latem mam chłodniej w kanale, a i z ładną klientką w krótkiej spódniczce fajniej mi się rozmawia z kanału, niż z pod podnośnika :)

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Kanał to nadal podstawa jak robimy progi czy podłogę której nie ma :D
Z podnośnika nic byśmy nie zrobili :oops:

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
to prawda, my kanały 2 mamy, zawsze zajęte. podnośnik jest najlepszy ale przy zawieszeniu (i to nie zawsze) czy pracach przy hamulcach

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Wczoraj przed warsztatem było 39 stopni w cieniu, w warsztacie 29 stopni, a w kanale 21 stopni. W takie dni najbardziej lubię pracę w kanale, właśnie zmieniam w BMW zawieszenia na śrubowe :)
Pozdrawiam.

endriuvw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
głogów
A ja chciałbym taki kanał a na nim podnośnik ale jak zrobić taki kanał i jak z odbiorem

Delbeta

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Połaniec
Panowie czy ma któryś z was podnośnik w pomieszczeniu 3.2m ? Da się pod osobówka tylko osobówka działać

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Kwestia ile masz wzrostu... trzeba liczyć jakiegoś sedana na 1.5 m wysokości, suva na 1.8 m. Zostaje odpowiednio 1.7 m i 1.4m... wygodnie to raczej nie będzie

Do góry Bottom