• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

kanały wodne w uszczelce głowicy

garnuch

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Lublin
witam, wytłumaczy mi ktoś dlaczego w uszczelkach głowicy kanały wodne są dopasowane do bloku i głowicy po stronie rozrządu a np. po drugiej stronie czyli przy 3 i 4 cylindrze są zaślepione i tylko małe otwory są na 4 mm, czemu nie zrobiono jednakowych fasolek po obu stronach?? jakie to ma znaczenie jeśli zakładając uszczelkę powiększyłem te zaslepione otwory tak samo jak po stronie rozrządu??
tak jak np tutaj:
https://www.google.pl/search?q=uszc...AhXjIJoKHYX3AhoQ9QEIPDAE#imgrc=EkPBMJboSRUNjM:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A masz jakieś przemyślenia na ten temat, czy chcesz gotowca?:D

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Myślę, ze z tym pytaniem trzeba sie zwrócić do projektantow

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Kiedyś słyszałem taka tezę na ten temat: wersje europejskie i wszystkie o umiarkowanym klimacie maja mniejsza średnicę, a w silniku produkowanym na gorące klimaty otwory są większe za równo w uszczelce jak bloku i głowicy.Chodzi o wydajność chłodzenia.

Jedyne co mi przychodzi na myśl, to albo będzie problem z utrzymaniem stałej temperatury, lub problem z uszczelką która mogła się uszkodzić.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Jeśli dobrze powiększył to będzie właśnie niedogrzanie. Chodzi o ukierunkowanie chłodzenia.

garnuch

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Lublin
no własnie na poprzedniej uszczelce silnik za bardzo mi się grzał mimo założonej grubej chłodnicy wody i silikonowych węży, w gorące dni to wentylator ciągle się włączał, teraz powiększyłem te kanały wodne żeby była lepsza wydajność układu bo w aucie dołożone turbo i przy ciężkiej nodze idzie zauważyć spadek wydajnośći, to jak ma mi się głowica ciągle grzać to wolę aby się niedogrzewała, ostatnio jak stroiłem z koleżką to temp w głowicy miała 102 stopnie, mam nadzieję że teraz spadnie w gorące dni chociaż do tych 90. Czyli nic nie zepsułem samodzielnie testując przebudowę uszczelki, o to mi chodziło, wczoraj auto zagrzane do temp pracy i żadnych niepokojących objawów nie było po przeróbce

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
no własnie na poprzedniej uszczelce silnik za bardzo mi się grzał mimo założonej grubej chłodnicy wody i silikonowych węży, w gorące dni to wentylator ciągle się włączał, teraz powiększyłem te kanały wodne żeby była lepsza wydajność układu bo w aucie dołożone turbo i przy ciężkiej nodze idzie zauważyć spadek wydajnośći, to jak ma mi się głowica ciągle grzać to wolę aby się niedogrzewała, ostatnio jak stroiłem z koleżką to temp w głowicy miała 102 stopnie, mam nadzieję że teraz spadnie w gorące dni chociaż do tych 90. Czyli nic nie zepsułem samodzielnie testując przebudowę uszczelki, o to mi chodziło, wczoraj auto zagrzane do temp pracy i żadnych niepokojących objawów nie było po przeróbce
Mogłeś po prostu termostat wywalić ;)

garnuch

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Lublin
ale termostat na zimę się przyda zeby się zagrzał, a bez ciężko by było do sensownej temp zagrzać silnik, sprawdzę w lecie czy bedzie dobrze

garnuch

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Lublin
pompa wody jest z boku na rozrządzie, a co do temp to wydaje mi się że jak na hondowski silnik 1.6 to za duzo, jednak wolę aby było w granicach 90-95 stopni max w upały niż ma pójść ponad 100 stopni na czapę,planuję jeszcze dołożyć czujnik temp cieczy chłodzącej bo co pokazuje zegar a rzeczywistość to co innego

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
W c-330 jak się wyciągnie termostat to pod obciążeniem np. orka , drugi cylinder się przegrzewa

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Niedostateczne ciśnienie/przeplyw płynu?

Pytam bo ciapka nigdy nie robiłem :D

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Albo załóż zimny termostat i w lecie nie będzie Ci się tak dogrzewał jak nie chcesz.

garnuch

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Lublin
W c-330 jak się wyciągnie termostat to pod obciążeniem np. orka , drugi cylinder się przegrzewa
no i teraz pytanie dlaczego tylko drugi się przegrzewa a nie wszystkie, niedostateczne odprowadzenie ciepła przez brak termostatu to wszystkie naraz powinny się grzac, coś tu dziwna sprawa jest z tymi cyliondrami, jak narazie złożyłem z powiększonymi kanałami w uszczelce i już ponad 300 km zrobine i jest dobrze, testuję dalej

Punktów
0
Miasto
Katowice
Nie za bardzo mogę pomóc, ale dziadek zawsze mówił, że jak silnik c 330 się psuje, to od razu trzeba wymienić części. I to okazuje się prawdą.

Do góry Bottom