• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kary za cofanie liczników.

slawek2007.28

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
429
Miasto
Okolice Ostrołęki
Spiszą te co przed przeglądem się nie cofają. A te co rocznie robią 100km dalej tyle będą robić 100km rocznie. Taka prawda, tylko klient musi zostawić kasę tu i tu.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Koledzy wiec jak to jest z tym prawem? Czy moge na zyczenie klienta cofnac mu licznik w aucie czy nie? Jak mowia przepisy? To on odpowiada czy ja? Czy obaj?

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Wiec jak zgodnie z prawem wymienic uszkodzony licznik i ustawic prawidlowy przebieg? Kto ma prawo taka korekte zrobic?

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Bo kiedys bylo tak ze zmienic mozna bo to nie oznacza oszustwa. Ale juz sprzedaz auta z cofnietym licznikiem bez poinforomowania kupujacego byla oszustwem.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Kiedyś też było tak, że przed autem musiał iść facet i machać flagami. W internecie masz pełno artykułów o tym, nie mówiąc o samej ustawie, więc nie rozumiem Twojego "oburzenia". Nie możesz cofać i koniec, pogódź się z tym. Wymiana licznika wiąże się z wizytą na stacji diagnostycznej, gdzie zostanie wpisany nowy przebieg do cepik.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Ktoś tu widze siedzi nawciągany heh...
Gdzie ty widzisz moje "oburzenie"?
Ja tylko zadałem pytanie i jak zwykle odzywa sie ktoś kto nic nie wie ale się wypowie... żalosne.
A odpowiedz typu "masz wszystko gdzieś na necie" to nie odpowiedz bo gdzie ja niby szukam? W Zusie?
Po co tworzy się takie fora skoro o nic nie mozna zapytac?

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Chłopcze, akurat wiem więcej od Ciebie, bo jak widać nie zadaję pytań, na ktore znalezienie odpowiedzi to dosłownie 10 sekund w Google. O korekcie liczników napisano już dziesiątki artykułów, nie mówiąc już o ustawie kodeks karny.

Ale ok, widocznie skoro ja coś wg. ciebie wyciągam, to zniżę się do twojego poziomu. Ustawa z dnia 6.06.1997 kodeks karny art 306a. Poczytaj, przemyśl, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą jeżeli potrzebujesz, wtedy wróć i zadaj jeszcze raz swoje pytanie.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Fajnie ze ogladasz reklamy z lekami i uczysz sie ich na pamiec...
Ale nigdzie w ustawach nie widze kto moze mi ustawic prawidlowy przebieg po wymianie licznika? Tak wiem ze stacja diagnostyczna wpisuje nowy przebieg w cidg ale co z tego jak bede mial w aucie nieprawidlowy fizycznie na zegarach...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nikt nie może ustawić takiego przebiegu...:D i na tym polega cały pic tej ustawy- tu nie chodzi o ochronę przed cofaniem liczników- ale o dojeby...nie kary- czyli o kasę...:D w budżecie brakuje na fanaberie rządu, więc trzeba golić baranów...:meh:

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Fajnie ze ogladasz reklamy z lekami i uczysz sie ich na pamiec...

Akurat "skonsultuj się z lekarzem itd." także wynika z obowiązującego prawa. Dokładniej z rozporządzenia ministra zdrowia. W reklamach jest to umieszczane dlatego, że takie jest prawo. Więc nie uczę się na pamięć reklam, tylko po prostu wiem w jakim kraju żyje i że nieznajomość prawa szkodzi.

Do góry Bottom