• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kasa fiskalna, rachunki dla podwykonawcy

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Witam. Otóż założyłem firmę w maju, jednoosobową działalność gospodarczą. Nie jestem vatowcem. Płacę mały zus. Rozliczam sie na zasadach ogólnych. Świadczę tylko usługi, a konkretnie jestem *podwykonawcą w warsztacie mojego brata. Czyli wystawiać rachunek będę tylko jego firmie. I tutaj moje pytanie, czy mam obowiązek zakupu kasy, czy jak będę świadczył usługi jedynie dla firm, to wystarczą te zwykle wypisywane rachunki. No i czy muszę dokładnie opisywać rachunek, czy wystarczy wpisać "usługa motoryzacyjna " powiedzmy na kwotę 2500zł raz w miesiącu? na razie jeszcze nie wstawiłem nic, ani nie kupowałem nic na firmę, jedynie zapłaciłem zus za Maj.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Maszeruj do ksiegowej swojej bo zapewne ja masz jak kazdy.Tam sie dowiesz wszystkiego,za to bierze hajs w koncu co miesiac wiec niech spiewa.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Właśnie formalnie to ja jestem osobą która na papierze zajmuje się księgowością, księgowa po prostu po kosztach wypełnia mi kpir, PIT itp. Ale sama nie jest pewna jak to teraz wygląda. Czytałem jakieś różne przepisy które weszły w 2016r i tak się doczytałem że świadczący usługi właśnie takie są zobowiązani do zakupu kasy, zaś jak dzwoniłem zadzwoniłem po państwową informację podatkową to mi powiedzieli że od pierwszej transakcji na rzecz osoby prywatnej mam 2 miesiące na zakup kasy. Już po prostu się trochę pogubilem.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Poprostu kazdy warsztat dostal obowiazek prowadzenia kasy bez wyjatku.
Niewiem dlaczego ludzie zaluja glupia stowke na ksiegowa tylko sami zabieraja sie za prowadzenie a pozniej problem.
kolega jest na to dowodem bo ma go juz na starcie i nie musial czekac.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
No właśnie księgowa jest, tylko po prostu ona nie ma swojej działalności, jest księgową na etacie w warsztacie sieciowym. Płacę jej tą właśnie 100zł miesięcznie. Ale niestety sama do końca nie wie jak to wygląda z tą kasą fiskalną w wypadku podwykonawcy, samozatrudnionego czy jak to tam zwał. Chodzi po prostu o to że jak się okaże że muszę mieć tą kasę to nie księgowa zapłaci za to kare, tylko ja.
Dlatego też pytam na forum, w gronie ludzi którzy obracają się w tym konkretnym temacie.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
co z tego że zapłaci księgowej skoro napisał że nawet ona nie jest pewna czy ma mieć ta kasę czy nie.To są właśnie absurdy naszego kraju każdy h...j na swój strój

wal do us i tam się dowiaduj.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Tj to samo jak ktos jedzie do warsztatu typu dziady totalne placa kase a woz dalej nie chodzi.
ja place dokladnie 115,wszystko czarne na bialym a nie jakies kombinacje alpejskie.Jak popelni gafe to za to odpowiada,a jak chce sie cos dowiedziec to zlecam jej telefonicznie a ona uruchamia kontakty i zaraz wszystko wiem.Zaplacilbys 100 tam gdzie trzeba i nie byloby tak prostych zagadek.

Hexedytor

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Parczew
Sam jestem ciekawy, tak teoretycznie wystawiając rachunek nie musimy drukować paragonu więc jak naprawy tyko dla firmy ?? nie wiem czy warto kombinować jedna naprawa dla osoby fizycznej i już obowiązek kasy.
Jak byś był podwykonawcą księdza to co innego:p

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Brat ma warsztat i kasę fiskalną. Ja będę świadczył mu swoje usługi, na które będę mu wystawiał rachunki. Chciałbym po prostu wiedzieć czy w takiej sytuacji mogę uniknąć kosztu zakupu kasy i formalności związanych z jej prowadzeniem.
Znalazłem coś takiego:
"Nie musisz posiadać kasy rejestrującej (zwanej często też „kasą fiskalną”), gdy sprzedajesz towary lub świadczysz usługitylko i wyłącznie na rzecz firm lub organizacji, organów administracji państwowej i samorządowej."
a także:
"Warsztaty samochodowe nie muszą mieć kas fiskalnych gdy sprzedawane towary są montowane przez nich w samochodzie, ponieważ w takim przypadku świadczą usługę, a nie sprzedają towary. Urzędy skarbowe wymagają aby na fakturze za usługę naprawy, nie wyszczególniać sprzedawanych części samochodowych, aby nie utracić prawa do zwolnienia."

Ostatnia edycja:

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Ale skoro jesteś podwykonawcą to nie lepiej wystawiać rachunek bratu??? Jeden miesięcznie i z głowy. On wystawia przecież klientom faktury czy rachunki i ma kasę fiskalną.
Jeżeli jesteś podwykonawcą to nie jesteś warsztatem. Przecież nie jest tak, że każdy mechanik ma mieć kasę. U Ciebie działalność jest formą zatrudnienia. Nie jesteś warsztatem, więc nie musisz mieć kasy.
Ja to przynajmniej tak rozumiem, ale najlepiej dzwoń do US. A najlepiej niech ta księgowa za pięć dwunasta zadzwoni. Za coś bierze te pieniądze.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Cały czas piszę właśnie że będę wystawiał baratu rachunek :) O to mi chodzi ;) Konkretnie nie bratu jako osobie prywatnej, ale jako jego działalności gospodarczej.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Problem rozwikłany. Jeżeli ktoś świadczy usługi tylko dla firm czy organizacji, to w tym przypadku nie musi korzystać z kasy fiskalnej. Potwierdzone przez 2 księgowe oraz specjalistkę z państwowej informacji podatkowej. Więc generalnie temat do zamknięcia ;) pozdrawiam ;)

Do góry Bottom