• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Prowadzenie KPIR i odpowiedzialność

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Obowiązek jest tylko w przypadku kiedy świadczy się usługi na rzecz osób prywatnych. Ja swoje usługi świadcze tylko dla firm.

Nie chce mi się szukać tej ustawy, ale wiem że jeżeli jesteś warsztatem samochodowym to musisz mieć kasę. Nie ma czegoś takiego jak warsztat tylko dla firm dla skarbówki.
Dam Ci przykład: Księgowe świadczą usługi tylko dla firm a i tak muszą mieć kasę fiskalną. Tak samo jest z warsztatami.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Mi też się nie chce szukać tej ustawy ale jestem po stronie tych co twierdzą że jeśli cały obrót mam udokumentowany fakturami to nie muszę mieć kasy.
:)

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Tekst dotyczy zwolnienia przed przekroczeniem 20 tys na rok. Jeśli swiadczysz usługi tylko dla firm to kasy nie musisz mieć. Zadzwoń do księgowej ;)

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów

Echhhhhh....
No i zmusiłeś mnie do grzebania w necie....
:confused:

W tym samym artykule do którego linka podałeś pisze na 1 stronie:
"Zgodnie z przepisami ustawy o VAT podatnicy mają obowiązek stosowania kas rejestrujących przy sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych."
Co dla mnie oznacza że najpierw sprawdzam czy prowadzę działalność dla rolników ryczałtowych lub osób fizycznych nie prowadzących DG i dopiero jeśli widzę takich to zastanawiam się nad kasą i ewentualnymi wyłączeniami bądź nie.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Matti księgowa to pryszcz, jest coś takiego jak informacja skarbowa krajowa i tam powinna księgowa dzwonić.

ryszard70

Uczestnik
Punktów
8
Miasto
Sląsk
http://motofocus.pl/informacje/wiad...ym-warsztacie-samochodowym-od-stycznia-2015-r

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 4 listopada 2014 roku w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących, najpóźniej od 1 marca 2015r. we wszystkich warsztatach naprawy pojazdów silnikowych oraz motorowerów, naprawy opon, ich zakładania, bieżnikowania i regenerowania, wymiany opon lub kół oraz w stacjach badań i przeglądów technicznych pojazdów, bez względu na osiągany obrót na rzecz klienta indywidualnego, mają pojawić się kasy fiskalne.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Widzę temat zboczył na tory kasy fiskalnej, ten temat przerobiłem już na samym początku mojej DG. Przede wszystkim, nie jestem płatnikiem VAT, co już dużo wcześniej napisałem. Co do kasy, to upewniałem się nawet w Krajowej Informacji Podatkowej, i Pani specjalizująca się w temacie kas fiskalnych powiedziała: "Jeżeli świadczy Pan swoje usługi tylko na rzecz firm i organizacji państwowych to nie dotyczy Pana w ogóle ta ustawa, ona faktycznie nakłada obowiązek posiadania kasy dla osób świadczących usługi mechanika samochodowego, ale tylko w sytuacji świadczenia usług na rzecz osób indywidualnych i rolników ryczałtowych." Także proszę nie wprowadzać innych w błąd, a jeżeli chodzi o mnie to na temat księgowej już wszystko wiem ;) nawet jak oddajcie do księgowości i będzie jakiś błąd to nie jesteście zwolnieni z odpowiedzialności, niestety dalej przedsiębiorca jest obciążony kosztami zaległości, a jedynie kara przechodzi na biuro rachunkowe.

A

Anonymous123

Dlatego ja w programie do faktur mam kpir i rownolegle z księgową prowadzę zapisy dla wlasnej orientacji i bieżącej kontroli. Mialem już roznych ksiegowych wiec biorę poprawkę. Raz mialem zwrot vat ponad 40000, zrobiłem wniosek o zwrot w 25 dni a wiadomo ze przy tego typu zwrotach trzeba udokumentować ze zaplacono za towar z ktorego robi sie zwrot czyli ponad 200000. Zanim księgowy złożył minelo z tydzień, pozniej odczekalem 25 dni, 30, 35 i mocno zaniepokojony dzwonie do us ze co się dzieje. Pani na to, ze oni z przyjemnością zwrócą mi vat ale ksiegowy od czasu założenia działalności nie podal do us nr konta mojej firmy. ( najpierw zaklada sie działalność, pozniej otwiera konto firmowe i księgowy musi zrobić aktualizację) . Dzwonie do ksiegowego a on , ze widocznie przeoczyl i za parę dni bedzie w us to zlozy dokument. Myślałem ze mnie h.j trafi. Mam ponad 40000 spóźnione dwa tygodnie a on mi mówi ze za parę dni załatwi. Pojechałem sam i zalatwilem. Taka historia o ksiegowych z zycia wzięta.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
miałem do czynienia zawodowo z wieloma księgowymi (dziesiątki biur i jeszcze więcej księgowych) i niestety powiem, ze w typowych biurach rachunkowych to umiejetnosci i wiedza ludzi tam pracujacych pozostawiaja wiele do zyczenia (lagodnie ujmujac)... a wielu z nich uwaza sie za niewiadomo kogo

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
miałem do czynienia zawodowo z wieloma księgowymi (dziesiątki biur i jeszcze więcej księgowych) i niestety powiem, ze w typowych biurach rachunkowych to umiejetnosci i wiedza ludzi tam pracujacych pozostawiaja wiele do zyczenia (lagodnie ujmujac)... a wielu z nich uwaza sie za niewiadomo kogo
Niestety samo życie.

Do góry Bottom