• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kasy online od 2019 roku

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Można przeczytać że firma Novitus naprawia tą usterkę na swój koszt. Niestety trzeba pojawić się w ich serwisie albo u partnera serwisowego fizycznie z urządzeniem. Nie da się zrobić tego inaczej. Przeczytałem też że felerny model Delio to stary produkt. Nie jest już sprzedawany. Najważniejsze w tym wszystkim jest to że nie jest kasą online ;).

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Ja mam novitusa i nie było zadnego problemu dziś .
Co do dyskusji wyżej :
1. Jeśli na paragonie masz oddzielnie pozycje części oddzielnie usługi to musisz być vatowcem !!!
2. Jeśli nie jesteś vatowcem to nie wolno ci na rachunku ani paragonie wstawiać pozycji towarowej bo to podchodzi pod handel i jeśli tak zrobisz to od przyszłego miesiąca stajesz się z automatu vatowcem .
3. Jeśli nie jesteś vatowcem to masz dwa wyjścia :
a. kupujesz towar w sklepie i wręczasz klientowi swój paragon za usługę oraz paragon ze sklepu za części (sprawdzałem w urzędzie skarbowym jest to dopuszczalne jeśli nie masz w swojej działalności sprzedaży części ) .
b. kupujesz towar np. w hurtowni na fakturę . Towar jest traktowy jako koszt uzyskania przychodu . Klientowi wystawiasz paragon na całość jako usługa .

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Jeszcze nie spotkaliście się z tym że ktoś mówi na parownik chłodnica?

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
na parownik od gazu...?? :bored::dead::):) nie słyszałem....

Kris ...dylematu nie będę miał
Mądrala , zajmujesz się klimatyzacjami ?

co to są za zestawy rodem z Chin ....elektryczne na r134 ?

Zobacz ofertę: UNIWERSALNY ZESTAW KLIMATYZACJI 12 V LUB 24V https://allegro.pl/oferta/uniwersal...6039?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
gdzie masz elektryczne jak sprężarka jest na pasku jak w mordę strzelił.....

Typowe elektryczne to na ciężarówkach tzw dachowe - są np 2 sprężarki wyglądają jak normalne agregaty lodówkowe a napędzane są 24v.... Całość jest usytuowana na dachu kabiny - widziałem takie coś na DAFie.....

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
ja też nie
zajmujesz się klimatyzacjami ?
tak
co to są za zestawy rodem z Chin ....elektryczne na r134 ?
tak jak widzisz w opisie. To kompletny zestaw do montażu klimatyzacji w aucie w którym nie było jeszcze klimatyzacji. Problem może być z montażem skraplacza czy kompresora (czy będziesz miał miejsce i do czego to zamontować)
gdzie masz elektryczne jak sprężarka jest na pasku
Tak, na pasku, ale cewka 12V lub 24V
Typowe elektryczne to na ciężarówkach tzw dachowe
Elektryczne kompresory są w hybrydach na 230V
Nie, chcę zwrócić uwagą że wystarczy Ci tylko: 225.Wymiana skraplacza ;)
1 argument: Układ klimatyzacji jest urządzeniem chłodniczym który nie ma chłodnicy tylko skraplacz.
2 argument: Zakładasz na stanie magazynu nazwę towaru z indeksem. Kupując ten sam towar i innej hurtowni i inaczej ci go nazwą na FV, to co ? wprowadzasz zmianę towaru na stanie magazynu ? Nie dajmy się oszaleć ;)
3 argument: Pojęcie chłodnica klimatyzacji jest nieprawidłowa. Chłodnica schładza, a skraplacz skrapla :p

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Bardziej mi chodziło o ten z linku alliexpres

Jest miejsce na chłodnice , nie miejsca na wentylator
Pewnie podczas jazdy jakoś by to robiło , w korku pewnie wywali czynnik
Druga sprawa ...silnik z tylu , za dużo roboty z przewodami
Alternator 70w ....wiec szału nie ma

Kris.79