• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Katalizator... 2 vs 1

marteo

Bywalec
Punktów
6
Cześć. Zaczynam przebudowę układu wydechowego w swoim aucie. Jest to Eclipse 2G 2.0T ~500KM. Mam przelotowy wydech bez katalizatorów. Chce zbudowac równoległy wydech otwierany/zamykany przepustnica na nadcisnienie. Glownie chodzi mi o smród spalin. Zawsze śmierdzę spalinami jak nim pojeżdżę. Głównie zależy mi na tym by na postoju nie śmierdziało z wydechu i stad pomysl na rownolegly wydech z katalizatorem/katalizatorami otwierany/zamykany przepustnicą . I moje pytanie brzmi:
1.Ile katalizatorow zastosowac by jak najbardziej ograniczyc zapach spalin i jakie E2 czy E3 czy moze 2x E4
2. Jak zamontowac katalizatory jesli zdecyduje sie na dwa. Rownolegle przez Y-pipe 76mm->2x51mm->76mm czy szeregowo jeden za drugim?

Dodam, ze chce by wydech z katalizatorami otwarty byl tylko na postoju. Natomiast zalezy mi by zamykal zaraz po ruszeniu czyli od ok 0,3bara doladowania. Chyba, ze katalizatory nie beda stawialy tak duzego oporu to moze sie otwierac pozniej.

Z gory dziękuję za wszelkie sugestie.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Kat musi się zagrzać, żeby działał. Moim zdaniem kiepski pomysł.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Przepustnica wydechu ponoć się topi od temperatury, chyba że nie kupisz chińskiej

marteo

Bywalec
Punktów
6
A ktos mi powie gdzie najlepiej zamontowac ta praepuatnice? Zaraz za turbo? Gdzie najlepiej katalizator/y tuz za turbo? Przy jakiej temperatusze katalizatory zaczynaja swoja "prace"?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
A ktos mi powie gdzie najlepiej zamontowac ta praepuatnice? Zaraz za turbo? Gdzie najlepiej katalizator/y tuz za turbo? Przy jakiej temperatusze katalizatory zaczynaja swoja "prace"?
Zaraz za turbo jest żywy ogień, tam wszystko się spali

marteo

Bywalec
Punktów
6
Piszecie, ze w takich warunkach za turbo padna/potopia sie, inna znow wypowiedz, ze musi kat byc rozgrzany by filtrowac... wiec jak to jest. Chce zrobic tak jak w BMW.... na srodku ukladu wydechowego dwa katy polaczone y-pipe

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Piszecie, ze w takich warunkach za turbo padna/potopia sie, inna znow wypowiedz, ze musi kat byc rozgrzany by filtrowac... wiec jak to jest. Chce zrobic tak jak w BMW.... na srodku ukladu wydechowego dwa katy polaczone y-pipe
Katalizatory najlepiej żeby były jak najbliżej kolektora ale przepustnica (chińska ) to już co inne bo zawiera elementy które się stopią, wpierw poczytaj sobie zasadę działania katalizatora w wikipedii

Do góry Bottom