• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

kess v2 odczy mapy checksum error 307 2.0 hdi Rhs edc15c2

Punktów
0
Miasto
Wrocław, Polska
Witam,dokonałem zakupu kess v2 w celu zczytania i wysłania mapy tunerowi ale wyskakuje mi checksum error pod koniec czytania tak jak na video
Zainstalowałem net frameworki,visual c ++ I sprawdziłem na 3 laptopach wszędzie to samo Na 99%w moim samochodzie było coś grzebane ponieważ zbiornik od fap jest pusty od 2lat a kostka odłączona a checka brak(Peugeot 307 2.0 hdi RHS 109km edc15c2) No i pytanie brzmi czy tym kessem jestem w stanie to jakoś odczytać? Czy nic nie zdziałam Kess z aliexpress oczywiście Ksuite 2.53
Video przykładowe z yt nie moje z tym samym błędem

edc

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Kłodzko
soft-tuning.pl
Jeśli kess wywala błąd przy zapisie to nie odczytasz nim tego sterownika . Możesz spróbować Gallettem bo ten czyta i pisze co tylko zechcesz :) Lepszym i pewniejszym rozwiązaniem jest odczyt pamięci 29fxxx zwykłym programatorem ale to już trzeba troszkę pobawić się w lutowanie .

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Ale suma kontrolna jest brana pod uwagę jak wczytujemy już obrobiony wsad.
A tu nie możesz nawet odczytać?

Jeśli kess wywala błąd przy zapisie to nie odczytasz nim tego sterownika . Możesz spróbować Gallettem bo ten czyta i pisze co tylko zechcesz :) Lepszym i pewniejszym rozwiązaniem jest odczyt pamięci 29fxxx zwykłym programatorem ale to już trzeba troszkę pobawić się w lutowanie .
No Galetto nie jest aż takie dobre......bo wtedy by reszta sprzętu do odczytu nie istniała :)

Punktów
0
Miasto
Wrocław, Polska
No wlaśnie przy czytaniu wywala błąd
A kupiłem specjalnie kess żeby budżetowo zedytować mape a tu psikus
Bo tuner mi powiedział 500 auto na warsztat a edycja pliku 150;/

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Bo tuner mi powiedział 500 auto na warsztat a edycja pliku 150;/
To Cham nienasycony. . Że jeszcze tacy są? Poszukaj jakiegoš gotowego pliku na Google pod taki model i tym kejsem zrób Write. Moze on tylko do zapisu jest.
Musi byc wlaczone ogrzewanie tylnej szyby i stop wcisniety- bo sie BSI uśpi ale to mysle ze wiesz.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
A co ma BSI do sterownika silnika.Tyle tego przerobiłem i nie interesuje mnie nigdy uspienie BSI.

Mankos1974

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warm-maz.
Specjalna wersja Kessa- taka do budżetowych plików - tylko zapis działa ale plik musi być odczytany mmps13 w trybie super mode.

A co ma BSI do sterownika silnika.Tyle tego przerobiłem i nie interesuje mnie nigdy uspienie BSI.
Nic - Kubart łacha ciagnie....:))))

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Czyli proponuję zakupić Kessa przerobionego i po problemie...ale teraz to już z kasą to będziesz w czarnej dup..... :)
Lepiej było szukać nawet wysyłkowo kogoś kto ci wgra mapę jak mu wyślesz swój ster.
Na tym forum są na prawdę tacy ludzie.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Po co chcesz odczytać ten sterownik? Jak masz zbiornik odpięty to i pewnie dpf wywalony. Jak nie ma błędu to jest to dobrze zrobione. Także nie wiem po co chcesz to czytać. Zamiast dać tunerowi 500 zł to wolisz wydać na sprzęt 1000 i jeszcze po drodze ubić swoje lub cudze auta. Myślę że za chwilę będzie temat "kess v2 ubił ECU-jak przywrócić do życia"

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Galetto łyknie to.

Do góry Bottom