• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Cee'd 2014 crdi 128 KM olej silnik: jaki, co ile wymiana, firma, ilość

maniakaut

Bywalec
Punktów
5
Auto ma przebieg ok 226 000 km. Ostatnia wymiana oleju Total 5W30 była w 2020 roku przy przebiegu 218 000 km. Auta nie katuje. Pozwoliłem nieco wydłużyć okres pomiędzy wymianami (zbliżyć do producenckiego maximum), gdyż przebiegi roczne są jak widać b.niskie. Od samego zakupu nie musiałem uzupełniać oleju, ale nie pamietam czy na bagnecie nie było osiągniete pole MAX, a w trakcie ostatniej kontroli połowa pomiedzy MIN i MAX.

Kilka pytań:

1
Jakiej firmy polecacie ? Przez ostatnie 12 lat do poprzedniego auta z grupy VW TDI 110 KM lałem Valvoline Maxlife 10W40 półsyntetyk. Nie miałem zastrzeżeń.

2
niektóre kalkulatory doboru oleju markowych producentów podają, że do wymiany potrzeba nieco ponad 5 L.. czy to a pewno prawda ?? W większym 1,9 tdi wystarczała 5,0 L i jeszcze zostawało ok 0,5 L.

3
Czy warto przejść na półsyntetyk ? Bardziej z racji ewentualnego "doszczelnienia" silnika niż kosztów.

Dziekuje z góry za sugestie i opinie.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Tam jest łańcuch,olej półsyntetyczny?! W żadnym wypadku,wchodzi 5.3 l,tylko się cieszyć z tego,że wchodzi tyle oleju,indeks letni 30 i koniec,ja plecam Specol Gold 0w30,świetna relacja jakości do ceny,poza tym norma ILSACGF-5,naprawdę świetny olej,sam korzystam w 130 KM turbodieslu(0W40),rewelacja.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
W moich autach czy się stoi czy się leży wymiana oleju raz w roku się należy.
Miałem stara corsę z silnikiem Isuzu i tam była oryginalna instrukcja do auta
Wymiana oleju uwaga co 8 tys km

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Coś w tym jest,gdyż gdy poddano analizie laboratoryjnej olej użytkowany w silniku diesla o KOH na poziomie 12,po przebiegu 8000 km,miał rezerwę alkaliczną wysyconą do maksymalnego dopuszczalnego progu,był to olej topowy,ok.60 zł za litr,czyli ktoś,kto zalecił wymianę po takim dystansie wiedział co robi.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
A teraz oleje long life, wymiana co 30-40 tys km i przynajmniej właściciel nie ma głupich pomysłów jak długa eksploatacja auta. Obrócona panewka w ostateczności przypomni zasadę auto zmieniamy często, a olej rzadko.

Czy warto przejść na półsyntetyk ? Bardziej z racji ewentualnego "doszczelnienia" silnika niż kosztów.

Co niby ma doszczelnić półsyntetyk? 5W40 i 10W40 w wysokiej temperaturze mają podobne lepkości. W niskiej 5W40 ma mniejszą co ułatwia rozruch i przyspiesza pełne smarowanie całej magistrali olejowej. Jeśli chcesz coś "doszczelniać" to raczej olejem 5W50 lub 10W60. Są to oleje stosowane zwykle w rajdach i pozwalają na uzyskanie znacznie grubszego filmu smarnego przez większą lepkość w wysokiej temperaturze. Jak obawiasz się o zużycie silnika to zamiast 5W30 zalej 5W40.

Niestety 5W40 nie oznacza, że jest to prawdziwy syntetyk. W większości to oleje oparte na bazach po hydrokrakingu (SHC). Prawdziwy syntetyk to olej oparty na bazie z poliestrów lub polialfaolefin. Tylko Niemcy i Japonia mają odpowiednie normy i na swoim rynku nie dopuszczają błędnych oznaczeń.
Przykład dwóch opisów oleju Mobil 1 ESP 5W30:
po polsku: "Mobil 1™ ESP 5W-30 jest najwyższej jakości syntetycznym olejem silnikowym"
i niemiecku: "Mobil 1™ ESP 5W-30 ist ein Hochleistungsmotorenöl auf Basis der Mobil SHC-Synthese-Technologie"
Na naklejkach w Polsce jest opis "Advanced Full Synthetic", a w Niemczech w tym samym miejscu "SHC Synthese Technologie"
Prosto to sprawdzić wchodząc na polską stronę Mobila i niemiecką. To samo dotyczy Shella, Valvoline, Castrola, Motula itd.
Jedynie firmy takie jak Liqui Moly, Ravenol nie tylko na niemieckim, ale też na polskim rynku potrafią się przyznać, że niby syntetyk syntetykiem nie jest.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
To wszystko prawda,zresztą sama cena tych olejów jest podejrzanie niska,jest jedno ale.Nie wykorzystam potencjału drzemiącego w olejach,które są rzeczywiście full syntetykami w moim 130 konnym turbodieslu,dlatego nie ma żadnego ekonomicznego uzasadnienia bym np.zastosował zamiast Specol Gold 0w40 95 zł 4l np.ROCK CARBON 0W40,340- 400 zł 5 l,olej opracowany typowo pod wyścigi,rajdy ,tor Nurburgring,do bardzo mocnych silników z dopuszczeniem przez fabrykę 40 ki.,nie przedłużę w ten sposób żywotności silnika,hydrocracki to kompromis między wysoką jakością sparowowaną z przystępną ceną,by ocenić czy warto wystarczy porównać parametry obydwu olejów.Dla mie przede wszystkim interesuje KOH powyżej 10,oraz szybkość atakowania napinacza łańcucha w okresie zimowym i letnim,na tym polu SPECOL spisuje się rewelacynie,95 zł 4 l przypominam,Rock wskażnik lepkości 186 ,Specol 180,Rock góruje wszystkimi parametrami prócz KOH ,tylko 8,te parametry byłyby użyteczne w moim silniku ,gdyby miał ponad 300 KM i katowany okrutnie.Myślę,że Mobil i Castrol wiedzą co robią.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
nie ma żadnego ekonomicznego uzasadnienia bym np.zastosował zamiast Specol Gold 0w40 95 zł 4l np.ROCK CARBON 0W40,340- 400 zł 5 l,olej opracowany typowo pod wyścigi,rajdy ,tor Nurburgring,
Popadasz ze skrajności w skrajność. Jeździsz na jednym z najtańszych olei, a jako alternatywę podajesz jeden z najdroższych. Mogę cieszyć się pełnym syntetykiem za znacznie mniejszą kwotę. Np. oleje PMO.

PMO Professional 0W40 wskaźnik lepkości 185 (niewiele gorzej niż Rock) i TBN 10,3 (o 0,1 mniej niż Specol) a cena za 4l bez zniżek 149zł. W tym samym sklepie za 4l Specola 106 zł . Oczywiście zakupy w hurtowniach z rabatami zmniejszą te kwoty i zapewne różnicę między nimi. Porównując Specola 5W30 i PMO Extreme 5w30 różnica we wskaźniku lepkości wynosi już 10. Więc jeśli chodzi o Specola źle nie jest ale jakiejś rewelacji też nie ma.

Z tanimi polskimi olejami jest jak z Venolem. Na początku całkiem niezłe oleje tylko, że z czasem ta jakość spadała. Wszystko wynika z tego, że to nie są producenci tylko mieszalnie. Dzisiaj mają bazę z jednego koncernu, a jutro z innego. Idealnie byłoby, gdyby zachowali powtarzalność swoich wyrobów.

A jak chcesz widzieć ile warte są dane Specola to zapraszam do karty charakterystyki oleju. Na dole tabeli opisującej właściwości fizyko-chemiczne jest zapis:
"Uwaga: Powyższe wartości parametrów fizyko-chemicznych są wartościami typowymi. Wartości rzeczywiste są umieszczane na orzeczeniach laboratoryjnych dołączonych do każdej partii produktu"

Czyli prawdę mówiąc dane, które producent publikuje mają się nijak do rzeczywistości. I to jest ten problem powtarzalności. Jeśli masz stałą recepturę, korzystasz z tych samych komponentów i kontrolujesz ich jakość na etapie dostaw, to trzymasz mniej więcej parametry. Natomiast jak często zmieniasz dostawców komponentów to musisz się ratować takimi zapisami.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ok,sprawdzę w przypadku PMO zawartość ilości kluczowych dodatków,które wpływają na stopień ograniczania zużycia podzespołów silnika,jeśli będzie to możliwe,Specol podaje te wartości,Specol ,ich poziom porównywalny z olejami po ok.60 zł za litr,te dodatki podnoszą koszt wyprodukowania oleju w znaczny sposób, poza tym PMO jeśli się nie mylę nie spełnia normy ILSAC GF-5,przed wybraniem oleju do mojego silnika spędziłem trochę czasu,miałem do wyboru kilku zawodników(Gulf,SHELL,Elf,PMO),wybór ostatecznie padł na Specol,gdyż precyzyjnie podano zawartość potasu,cynku i fosforu,wartości bliżniacze z topowymi olejami na rynku,no i ta norma. spełniona.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
,wybór ostatecznie padł na Specol,gdyż precyzyjnie podano zawartość potasu,cynku i fosforu
Ciekawe jak mogą coś podawać precyzyjnie i zamieszczać taką klauzulę w kartach charakterystyki. Ewidentnie wskazują na możliwe znaczne rozbieżności. I tak właśnie to wygląda. Venol podobnie pierwsze partie oleju miał ok. Na potrzeby badań, zdobycia rynku robisz towar topowy, a później tego dodasz mniej, tamtego więcej i robi się mało ciekawie.

Nawet jak zrobisz badania i wyjdzie, że jakość oleju drastycznie spadła to i tak nic im nie zrobisz bo wyraźnie napisali, że może tak być.

Ten olej to taka randka w ciemno. Widzisz zdjęcie 20-sto latki, umawiasz się, a przychodzi zmęczona życiem 40-sto latka. Zgodnie z ich klauzulą zdjęcie było typowe, ale dzisiaj akurat są drobne odstępstwa.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Co jeszcze mnie skłoniło ku temu,by wybrać Specol? Poddano ten olej analizie w laboratorium,z ciekawości czy olej tani nie ma zawyżonych parametrów,zajął się tym pewien użytkownik na Innym Forum,potwierdzono wszystkie parametry co do joty,zawartość wspomnianych dodatków,(zapomniałem jeszcze o molibdenie)wskażnik lepkości oraz zachowanie normy ILSAC,.Zgadza się z tym obniżaniem parametrów,stwierdzono to na przykładzie Valvoline,oleje MOBIL 1 sprowadzane z zachodu miały lepsze parametry od rozlewanych w Polsce,miały jaśniejszy kolor,były płynniejsze w tem -30 st.c.Zgadzam się,że oleje PMO są rewelacyjne,ceny jeszcze na ten czas konkurencyjne,ja jednak poszedłem drogą wybrania bdb oleju,by zaoszczędzone pieniądze zainwestować w Bishopa(170 zł 350 ml z k.w)po to,by całkowicie wyeliminować problem tzw.suchych startów.Sa jeszcze oleje MIHEL,właśnie się im przyglądam,terminologia,,ceramiczny,,w ogóle do mnie nie przemawia,marketingowy manewr tylko,tak mi się wydaje.Zgadzam się również z tym,że oleje Liqui Moly czy ROWE,to szczyt szczytów,ale są to produkty do silników w stylu M POWER BMW czy Audi S.(odpowiednio dobrane),mnie takie oleje nie są potrzebne,mam przeciętną popierdawkę,dlatego.

maniakaut

Bywalec
Punktów
5
Nalałem MOTUL 8100 X-CLEAN EFE 5W30 5L C2 C3.
Bańka 5 L to uczciwy koszt na allegro ok 150 pln. Wszyscy zapytani: sklepy olejowe; ASO (odpowiedź po 2 mintach po 3 tygodniach) ; konfiguratory Motul inne... twierdziły, że do wymiany potrzeba nieco ponad 5 L.. co jest nie prawdą przynajmniej w silniku jak u mnie. Spuściłem trzy nie pełne butelki 1,5 litrowe oleju - na dodatek przód auta był wyżęj o ok 12 cm niż tył zatem ściekło deczko :) więcej niż na podnośniku. Po uzupełnienu do 3/4 poziomu na bagnecie weszło ok 4,1 - 4,2 L , załączam foto bo za chwilę ktoś napisze "ALE przecież".

Filtr Bosch-a posiada w pudełku oprócz o-ringów, metalową uszczelkę śruby spustowej. Srebrna zatem chyba nie miedź :) No ale jest.

Sama wymiana przy użyciu najazdów poziomujących Thule do kamperów... dla niektórych to wyróżnik luksusu, solidności a tymczasem powierzchnia platformy pod oponę jest dużo za mała. Da się z nich skorzystać, auto jest ok 12 cm wyżej, ale trzeba dobrze zabezpieczyć auto. W porównaniu do stalowych najazdów są bardzo lekkie i nie zajmują dużo miejsca. Cena z drugiej ręki 90 pln :) Auto mogłem ustawić kołami przed zjazdem zatem miałem wygodniejszy dostęp. Zatem polecam.

Skusiłem się bo wymiana, przepraszam "odessanie" w okolicznym warsztacie Janusza to ok 60 pln. Zrobiłem kiedy chciałem i na podwórku, zatem wszystko pod ręką i bez pośpiechu, że następny w kolejce czeka.

Olej oczywiście wyląduje w lokalnym PSZOK, a nie w rowie melioracyjnym, trawie czy piecu.

Załączniki

• IMG_20220923_133823.jpg
    IMG_20220923_133823.jpg
    679,9 KB · Wyświetleń: 5
  • IMG_20220923_161940.jpg
    IMG_20220923_161940.jpg
    558,6 KB · Wyświetleń: 5
  • IMG_20220923_161953.jpg
    IMG_20220923_161953.jpg
    711,7 KB · Wyświetleń: 7
  • IMG_20220924_112826.jpg
    IMG_20220924_112826.jpg
    554,5 KB · Wyświetleń: 4

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627
Olej oczywiście wyląduje w lokalnym PSZOK, a nie w rowie melioracyjnym, trawie czy piecu.

Meme Reaction GIF

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Średnia cena tych olejów oscyluje od ok.300-350 zł za 5l,jak odróznic podróbę od oryginału? Lejek po wyciągnięciu korka w oryginale ma 5 cm,podróba zazwyczaj ma mniej,4 cm,w oryginale pałeczką z watą do czyszczenia uszu nie zetrze nadruku cyfrowego na dole bańki od frontowej strony,podróba zabarwi wate i nadruk zostanie starty,w temp powiedzmy -30 st c oryginał spływa drugie tyle szybciej ,no i różnią się zapachami,patrząc tutaj na cenę,można być raczej pewnym,że chodzi o podróbę,cudów nie ma.
Automatyczne połączenie postów:

Natomiast co do kwestii ilości oleju w silniku,sprawa jest b.prosta,po to mam na bagnecie znaki min-max ,wszędzie do 2.9 TD(W210 ) podają,że wchodzi 7,lub 7.5 l,mnie weszło dokładnie 8 l plus 350 ml Bishopa i dopiero stan był na max,a maxa trzymam się zawsze bezwzdlędnie,zwłaszcza,że mam rozrząd łańcuchowy,już na stanie max zrobiłem 5000 km i jakoś uszczelnień mi nie wywaliło.

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Racja,jakiś tam MOTUL miałby być droższy wiele , tańszy od LOTOSA 5W30 jest!MOTULE podrabiają w Chinach,Vietnamie i bodajże w Malezji,LOTOS-a podrabiają tylko w Gdańsku,ja osobiście cytując naszego bacę,,wolałbym w najgorszej knajpie piwo pić,niż zastosować w silniku olej Motul 5W30 w cenie 150 zł,za 5 l.,,Oleje mineralne MOTUL np.Motion 15 W40 kosztują u pewnych sprzedawców od 120-150 z-160 zł za 5 l.A gdzie takiemu 15 W40 do wymienionego tutaj?! Teraz rozumiem dlaczego w Polsce Motule ciesza się tak dobrą opinią,nr.1 wśród uzytkowników,najtańsze,po prostu:)

darcun4

SuperMechanior
Punktów
152
Miasto
Toruń
Czyli ci wszyscy poniżej, też handlują podróbami?
A ja gupi często u nich kupuję.

Do góry Bottom