• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Ceed czy Volvo V40 ?

maniakaut

Bywalec
Punktów
5
Od 4 lat bezawaryjnie śmigam Cee'd 2014. Jako, że nakręcone jest 233000 km, powoli myślę o kolejnym kombi.
Celuję w dwa modele:

Cee'd > 2017 roku czyli II i III generacja (diesel lub 1,4 z lpg.. nie zależy na mocy)
bo brak problemów; łańcuch rozrządu zamiast paska; jest pakowne - tylnie oparcia po wyjęciu siedzisk tworzą niemal idealnie płaską podłogę - wystarczająco obszerne wnętrze; jest proste; części tanie; spory wybór egzemplarzy, model II jest po prostu ładny, III szczególnie combi nie podoba mi się bok z tyłu.. ; ogólnie praktycznie brak wad

Vovlo V40 >2016 roku (diesel lub mniej chętnie z lpg)
lepsze i gorsze silniki - kosztowniejsze naprawy; nie wiem czy pasek czy łańcuch rozrządu; nie wiem czy da się wyjąć siedziska, bo po położeniu tylnich oparć niestety są one nachylone co mocno ogranicza kubaturę i utrudnia przewożenie gratów; części droższe.. szczególnie te dedykowane do Volvo typu klamki itp ; mniejszy wybór, sporo po kombinacjach i przejściach... co oczywiste, bo nowe wyraźnie droższe ; cała linia ładniejsza, za wyjątkiem koszmarnych przednich lamp i maski w pierwszych modelach, na szczęście po lifcie z lampami młot thor jest wyraźnie lepiej; istnieje wersja z podniesionym zawieszeniem XC ! ; nieco lepsze wskaźniki w euroNCAP i ciszej wewnątrz; wnętrze dość małe

Jakie są Wasze doświadczenia ? Interesują mnie tylko te modele i roczniki.
Za złośliwe i nic nie wnoszące wpisy od zakompleksionych dziękuje :)

r1obert

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Łódz
ecohosting.io
Oba samochody mają swoje zalety, więc wybór zależy od Twoich preferencji i potrzeb. Oto kilka porównań:
  1. Kia Ceed jest zazwyczaj tańsza od Volvo V40
  2. Volvo jest często postrzegane jako marka o wyższym prestiżu i lepszym wizerunku niż Kia
  3. Zarówno Kia, jak i Volvo oferują wysoką jakość wykonania i szeroki zakres wyposażenia
  4. Volvo może oferować nieco bardziej luksusowe i zaawansowane opcje, ale nowe modele Kii także są bardzo dobrze wyposażone.
  5. Wydajność i osiągi - różnice mogą być bardziej zauważalne. Volvo może oferować lepsze osiągi i bardziej dynamiczne wrażenia z jazdy, ale to zależy od konkretnych wersji silnikowych i ich specyfikacji.
  6. Volvo V40 jest nieco większe niż Kia Ceed
Ogólnie rzecz biorąc, oba samochody są dobrymi wyborami, ale ważne jest, aby zastanowić się, które cechy są dla Ciebie najważniejsze i które najlepiej spełnią Twoje potrzeby. Ja bym wybrał Kia, 1,4 z instalacją Vialle lub bym ją dołożył.

Do góry Bottom