• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

KIA cee'd - dziwny problem dławienia

barkley1

Początkujący
Punktów
0
Witam, mam bardzo dziwny problem może ktoś miał podobny lub podpowie co jest przyczyną.

Kia cee'd 2016r 1.6 Crdi, filtry i oleje wymieniane co 15tyś na bieżąco. Dbam o auto.

Problem: lekkie dławienie (ok. 1sek) przy zmianie biegów pomiędzy 2-4 biegiem i prędkości ok. 1200obr i spokojnym przyspieszaniu.. Tak jakby brakowało na chwilę paliwa. Jak wcisnę mocniej gazu to tak jakby to niwelowało usterke.
Ale teraz UWAGA Ważna to występuje tylko i wyłącznie jak jest ciepło 20C i więcej. I nie ma znaczenia czy silnik zimny lub ciepły. W czasie zimy, jesieni nie ma żadnych objawów. Jak temperatura w okolicy 15C też spokój . Dodam że jak włączę klimę to ten objaw lekkiego dławienia/szarpania jest zdecydowanie mniejszy.
Także zimą, jesień nie występuje nic. Jak tylko lato to się dopiero pojawia.

Jakieś sugestie co to może być?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
No, to jak nie wiesz...to jak chcesz cokolwiek zrobić.

W sumie to to może być wszystko.
Nawet regulator ciśnienia...itd. itd.

...ale punktem zaczepienia może być że jak powietrze jest rzadsze to ma "czkawkę".
Czyli to nie lewe powietrze.
Za dużo paliwa dostaje.

2016 to trzeba na sondzie zobaczyć w momencie kiedy go szarpnie.

W ogóle pod kompa podłączyć..przejechać się..spojrzeć w parametry. I po temacie.

Wtrysk może podlewać. Rzadsze powietrze i go zalewa. Za bogato.

POD KOMPUTER!

Do baku coś wlewałeś?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
W parametrach popatrz. Np weź przepływie na wykres i zerknij czy są jakieś duże skoki to samo temp ciśnienie paliwa i ogólnie po kolei

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Mhm...mnie to zawsze śmieszyło...komputer, komputer...mam program mam program...podłączał zielony chłop kompa z jakimś darmowym programem....wyskoczyły mu "parametry" i zgłupiał...o co tu chodzi...
Bartek...tu piszesz o "przepływce"...samą "przepływkę" żeby ogarnąć dla kogoś kto jest zielony to jest tydzień studiowania google...a i tak mu się na końcu wszystko rozjedzie...jedna mu pokaże w m3 druga w gramach czy kilogramach etc.

(kiedyś gdzieś to przeliczałem w jakimś temacie...jutro wrzucę)

A tu masz lekko kilkanaście "parametrów" do ogarnięcia na wstępie.

Ja tam się tylko zastanawiam, czy zalał Teca2000 do baku ;) i dopiero przychodzi pytać ;

barkley1

Początkujący
Punktów
0
Mhm...mnie to zawsze śmieszyło...komputer, komputer...mam program mam program...podłączał zielony chłop kompa z jakimś darmowym programem....wyskoczyły mu "parametry" i zgłupiał...o co tu chodzi...
Bartek...tu piszesz o "przepływce"...samą "przepływkę" żeby ogarnąć dla kogoś kto jest zielony to jest tydzień studiowania google...a i tak mu się na końcu wszystko rozjedzie...jedna mu pokaże w m3 druga w gramach czy kilogramach etc.

(kiedyś gdzieś to przeliczałem w jakimś temacie...jutro wrzucę)

A tu masz lekko kilkanaście "parametrów" do ogarnięcia na wstępie.

Ja tam się tylko zastanawiam, czy zalał Teca2000 do baku ;) i dopiero przychodzi pytać ;
Tec 2000 wlewałem już 3 raz w ciągu roku.
Ja nie mam zamiaru sam cokolwiek robić.
Tylko pytam, żeby cokolwiek wiedzieć jak pojadę do mechanika żeby mnie nie skrobał na wszystkie możliwe sposoby.
Więc kolego dlatego założyłem temat i pytam. Kto pyta nie błądzi.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
No, to jak będzie ciepło to trzeba pod kompa podpiąć...zobaczyć co się dzieje jak "szarpie". No bo jak inaczej.

Do góry Bottom