• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Cerato 2.0 DOHC - pali więcej ale tylko w mieście

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Witajcie,

Jak w tytule, samochód zaczął spalać więcej (LPG), ale tylko w mieście. Problem w sumie jest od sierpnia. Zazwyczaj nie brał więcej niż 12 litrów na 100 km, teraz to jest 14, nawet 14,5 litra. Co mnie najbardziej zastanawia - na trasie spalanie wygląda po staremu, ostatnio nawet udało się osiągnąć najlepszy rezultat odkąd tym samochodem jeżdżę - 9,5 l.

Myślałem, że jak coś się zepsuje, to spalanie rośnie w każdych warunkach.

Uprzedzając część pytań - gaz był regulowany, nie pomogło, świece zmienione, też bez zmian, silnik pracuje równo, nie ma falowania obrotów, przepustnica latem była czyszczona, filtr powietrza zmieniany też latem.

Proszę, pomóżcie - gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi!

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Może sonda ma wolniejszą reakcję z racji zużycia, może przepływomierz coś tam przekłamuje, może regulacją gazu- pomysłów dużo tylko zysk tych dwóch litrów w stosunku do możliwych kosztów może okazać się bez sensu

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Łój tam. Mój Amerykanin zawsze pali tyle samo tzn żeby gdziekolwiek się ruszyć trzeba wlać za 200 zl

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Zaciekawiła mnie odpowiedź kolegi Jacka, będę wdzięczy za info o co dokładnie chodzi. Licznik chodzi dobrze jak zeruję po zatankowaniu do pełna, o jakim boxie mowa?

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
"Licznik kilometrów startuje po kilku kilometrach, standard w tych autach.
Załóż se boxa i sprawdź."

Mogę prosić o wyjaśnienie tego?

Do góry Bottom