• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Rio III 2014r 1.1 CRDI 75 KM przywieszanie się obrotow i dymienie

dragoth22

Nowy
Punktów
0
Witam, mam problem ze swoim nieszczęsnym pojazdem. A mianowicie, od paru dni zauważyłem, że dzieje sie z nim coś niepokojącego. Samochód gdy sie zagrzeje ( chociąż na zimnym również jednak zdecydowanie rzadziej) przywiesza sie na obrotach. Kiedy dodam mu gazu, gdy schodzą obroty przywiesza sie na 2- 2.5 tys obrotów i zaczyna dymić na biało. Przywiesza się na około 10/15 s , czasem w ogóle nie schodzi z obrotów, dopiero kiedy ponownie dodam mu gazu to schodzi. Podczas tego przywieszania się BARDZO kopci na biało. Pierwsza moja myśl to filtr DPF, odkręciłem dpf, przeczyściłem go, jednak dpf jest w porządku nie jest zapchany. Nastepnie sprawdziłem zawór egr. Odkręciłem połowe zaworu(bardzo trudny dostęp jest) i go wyczyściłem. Błędów na liczniku typu Check engine nie ma. Poziom oleju jest w porządku. Gdzie moge szukać przyczyny ?? Dodam, że gdy sie jedzie samochodem to jest w porządku, podczas jazdy nie kopci i nie ma jakis niepokojących odgłosów.

dragoth22

Nowy
Punktów
0
mazi0000, proszę o rady co to może być. Nie po to tutaj napisałem i zwróciłem się z prośbą żeby uzyskać odpowiedź '' oddaj samochód do mechanika ''. Czas mam , chęci mam i warunki również mam. Dlatego chce na własną ręke poszukać przyczyny. Za tego typu rady z góry dziękuje.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
PANOWIE należy pomagać człowiekowi !!!! po co te gadki -chłop chce naprawic ma czas i warunki -wiec należy pomagać!!!!
wiec nalezy sprawdzic czy pierscienie tłokowe nie pozostawiają nadmiernej ilości oleju na cylindrze skoro nie schodzi z obrotów i dymi na biało zapewne ten olej na cylindrze sie wypala i taka reakcja -nieswiadomie sobie podwyższa obrody poprzez dodanie sobie paliwa jakim jest ten olej !!!! potem turbina do sprawdzenie czy jest szczelna i czy nie wpada olej do przepustnicy i to takze bedzie powodowało taki efekt .nastepnie intercooler ,potem wtryski ,i na koniec sprawdzic parametry ale to bym sobie darował jak masz czas to zostaw na koniec ....
;)

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
nie wiem czy znajde czas Panie Tomaszu ... mam bardzo poważny problem z pojazdem z USA VOLT sie nazywa ...
ale postaram sie człowiekowi pomagać w miare możliwosci .. Pan także uważa ze te pierścienie mogą pozostawiac mgiełkę oleju na cylindrze???

dragoth22

Nowy
Punktów
0
PANOWIE należy pomagać człowiekowi !!!! po co te gadki -chłop chce naprawic ma czas i warunki -wiec należy pomagać!!!!
wiec nalezy sprawdzic czy pierscienie tłokowe nie pozostawiają nadmiernej ilości oleju na cylindrze skoro nie schodzi z obrotów i dymi na biało zapewne ten olej na cylindrze sie wypala i taka reakcja -nieswiadomie sobie podwyższa obrody poprzez dodanie sobie paliwa jakim jest ten olej !!!! potem turbina do sprawdzenie czy jest szczelna i czy nie wpada olej do przepustnicy i to takze bedzie powodowało taki efekt .nastepnie intercooler ,potem wtryski ,i na koniec sprawdzic parametry ale to bym sobie darował jak masz czas to zostaw na koniec ....
;)
Odkręciłem przepustnice, jest w niej mnóstwo oleju ... A wiec to chyba będzie przyczyna ?

Do góry Bottom