• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kilka pytań odnośnie remontu silnika

Punktów
0
Witam wszystkich forumowiczów :)
W czerwcu zleciłem mechanikowi remont silnika w mojej fieście st150. Zakres prac obejmował: honowanie cylindrów, wymianę pierścieni, kompletny remont głowicy, nowe uszczelniacze oraz kpl. rozrząd. Po odebraniu auta pierwsze tysiąc kilometrów jeździłem spokojnie do 3 tys. obrotów. Potem wymiana oleju oraz filtra. Dalej stopniowo z co raz większymi obrotami. Obecnie zrobiłem już jakieś 5,5 tys. km i niestety pobór oleju nie ustaje. Przy ostrzejszej jeździe dalej spala olej. Są to już dużo mniejsze ilości niż przed remontem, natomiast raczej tak nie powinno być. Po rozmowie z mechanikiem usłyszałem, że z racji tego, że zakładane były pierścienie wzmacniane z Łódzkiej Primy, trzeba jeszcze trochę pojeździć bo rzekomo „dalej się docierają”. Może ktoś się wypowie, czy wzmacniany pierścień faktycznie może potrzebować, aż tylu kilometrów do dotarcia?

Solution
Przy włożeniu tych pierścieni do omegi 2,5 L brał więcej oleju przez ponad 10 tys km . Później tylko zaciągał nieznaczne ilości przy wysokich obrotach 5-7 tys obr . Ale ilości te to były około 150 ml na 10 tyś km

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Przy włożeniu tych pierścieni do omegi 2,5 L brał więcej oleju przez ponad 10 tys km . Później tylko zaciągał nieznaczne ilości przy wysokich obrotach 5-7 tys obr . Ale ilości te to były około 150 ml na 10 tyś km

Solution
Do góry Bottom