• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klepanie przy dodawaniu gazu Astra H 1.6 Z16XEP

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Witam serdecznie pacjent to astra H z silnikiem Z16XEP przy gwałtownym dodaniu gazu słychać takie klepanie podobne do klepania zaworów a gdy się dodaje łagodnie gazu tego klekotu nie ma objawy do 2500 obrotów później cisza , kolektor ssący zdemontowany i na nowo zregenerowany bo wiadomo lubią tam te blach klepać ( ktoś już to robił ale jak miałem rozebrany to zrobiłem jeszcze raz ) luzy zaworowe zrobione i nadal słychać klekot. Myślałem jeszcze o klapach wirowych bo też miały luz, miał ktoś podobną sytuację z tym silnikiem.

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Dla zainteresowanych ten dźwięk podobny do klepania zaworu był spowodowany delikatną nieszczelnością kolektora wydechowego na jednym cylindrze. Ja zregenerowałem kolektor ssący ( bo jak wiadomo w tych modelach lubią te blachy w środku dostawać luzów ) klapy wirowe też usunąłem bo miały już luzy a dźwięk podobny do klepania zaworu pozostał i przypadkiem jak obsłuchiwałem silnik stetoskopem zauważyłem lekko przybrudzony blok silnika i jak w tym miejscu popsikałem pianką do sprawdzania szczelności LPG to było widać jak spaliny wypychają piankę. Teraz po wymianie uszczelki nastała cisza :) :) :)

Do góry Bottom